Despre Buget – o metodă eficientă

În articolul precendent am povestit strict despre evidența banilor. Cât încasezi și cât cheltui. Următorul nivel ar fi bugetul propriu-zis. Asta înseamnă o estimare a banilor ce vor fi cheltuiți în următoarea perioadă (de obicei lună, dar poți face un sub-buget săptămânal ce este cuprins în bugetul lunar, un superbuget anual ce le include pe cele lunare etc). De aceea, nu cred că este o idee bună să pornești la drum direct cu un buget (fără să fi ținut măcar pentru câteva luni un jurnal strict al cheltuielilor) din simplul motiv că nu vei ști cât să aloci fiecărei categorii.

Pentru un buget de succes, ai de urmat patru reguli foarte simple și de bun simț*:

  1. Fiecare leu are o destinație (give every dollar a job)
  2. Pune bani deoparte (save for a rainy day)
  3. Fii flexibil (roll with the punches)
  4. Trăiește cu banii încasați luna trecută (live on last month’s income)

* Reguli împrumutate de la YNAB.

1. Fiecare leu are o destinație§

Așa cum am zis în articolul trecut, avem câteva categorii: Mâncare, Casă, Facturi, Îmbrăcăminte, Ieșiri în oraș, Transport, Junk Food, Economii. La începutul fiecărei luni alocăm o sumă de bani fiecărei categorii și, de-a lungul întregii luni, încercăm să ne încadrăm în acea sumă. Ce rămâne necheltuit, se reportrează pentru luna următoare.

Pentru a evita suprize neplăcute, prefer să aloc primii bani categoriilor vitale: mâncare, facturi, transport și economii, iar ce rămâne este împărțit în restul categoriilor.

2. Pune bani deoparte§

Ai observat categoria boldată de mai sus? Dacă vrei să pui bani deoparte, trebuie să tratezi economiile ca pe o cheltuială oarecare: în fiecare lună aloci suma X (în urmă cu vreo șase luni – cam când am început și joaca cu money tracking – am decis să punem deoparte ~20% din venituri). Odată alocați banii, sunt de neatins (într-un articol următor voi detalia acest aspect).

Tot la pus bani deoparte intră și plățile rare: impozite, taxe școlare (dacă este cazul), hardware, cadouri șamd. Alocând în fiecare lună bani pentru o categorie de care știi sigur că vei avea nevoie în viitor (telefonul se strică, e doar o chestiune de timp până un CPU devine enervant de lent etc), în momentul în care ai nevoie de acel produs, vei putea lua bani relaxat, fără să-ți faci probleme de genul „dar oare mai am ce mânca până iau salariul?”.

3.  Fii Flexibil§

Știi cât de frustrantă poate deveni toată povestea asta dacă nu aloci suficienți bani unei categorii? Cum procedezi dacă ai cheltuit toți banii pentru ieșit în oraș, de exemplu, și vine în oraș un prieten pe care nu l-ai mai văzut de ani de zile? Intri în banii alocați pentru luna următoare! Dacă nici asta nu ajută, poți lua bani din alte categorii. Dar dacă asta devine un obicei frecvent, este posibil ca banii alocați lunar să nu fie suficienți și să fie nevoie de mai mulți bani în acea categorie.

4. Trăiește cu banii încasați luna trecută§

Neavând un venit fix (nici ca valoare dar nici ca perioadă; am avut perioade în care nu am încasat nimic timp de două-trei luni), încă ne vine greu să facem asta. Dar nu suntem prea departe de acest punct :)

Ce m-a ajutat?§

Prin august 2013 am descoperit YNAB*. Era o ofertă pe Steam (cam la jumătate din preț) și am mers pe principiul „dacă dau bani pe o aplicație, cu siguranță o voi folosi!”. Și nu m-am înșelat!

Toată treaba funcționează în felul următor: o aplicație standalone (Mac/Win) face chestiile avansate: buget, categorii, grafice etc. O aplicație mobilă (iOS & Android) face operații de bază: introducerea tranzacțiilor și a vânzătorilor. Aplicația mobilă este foarte utilă pentru că, în funcție de locație, detectează vânzătorul și categoria produselor cumpărate anterior. Sincronizarea se face cu ajutorul Dropbox și funcționează în toate direcțiile: mac/win/ios/android. Din păcate, nu au și o aplicație de Windows Phone și nici nu au în plan să facă una (cum următorul meu telefon va fi un Windows Phone, voi renunța la YNAB în momentul în care găsesc o aplicație cross-platform care știe să facă import la datele YNAB)

* Făcând comandă de pe acest link vei avea o reducere de 6$. Link fără referal: youneedabudget.com

YNAB este aplicația folosită de noi cu succes. E departe de a fi perfectă (uneori este enervant de lentă, alteori e enervat de stupidă), dar dacă am început să o folosim, rămânem cu asta (e mai greu cu exportul și importul datelor).

Regulile de mai sus se pot aplica în orice aplicație, inclusiv dacă ții evidența banilor pe hârtie.

Alternative sunt foarte multe, atât gratuite cât și pe bani: Cashbase, GnuCash, Mint, AceMoney, Quicken șamd. Dacă nu te încântă o aplicație, poți încerca unul din multitudinea de spreadsheets pentru buget.

3 Comentarii

Marius a scris

Mi-ai adus aminte de perioada in care cheltuiam banii „dupa ureche” si ma miram de ce un salariu frumusel nu ajunge. Toate astea pana intr-o zi cand am pus cap la cap cheltuielile si am alocat cate o suma de bani pentru intretinere/utilitati, mancare, menaj, bani de cheltuiala, etc. Am realizat cu stupoare ca imi ramane aproape jumatate de salariu bani de pus de-o parte :d

Nu subestima puterea banilor cheltuiti dupa un plan prestabilit. Salut.

Ionuț Staicu a scris

@GExGE: o aplicație desktop este mai utilă decât crezi (e.g. când faci piața săptămânal și bonul intră în câteva categorii, este destul de incomod să notezi pe telefon toate cele).

În altă ordine de idei, sunt convins că există alte sute de alternative, toate având calitățile și defectele specifice. Doar că… nu aplicația per se este importantă.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter