Despre Buget – Mici Greșeli

Errare humanum est, zice o vorbă din bătrâni. Asta înseamnă că ești predispus unor greseli atunci când încerci să implementezi un sistem (de genul unui buget). Nu sunt erori grave, nu pierzi bani, nimeni nu este rănit, ci doar sunt mici generatoare de frustrări. Și ce facem când un sistem de enervează? Încetăm să-l folosim, evident! Prin urmare, am zis că ar fi bine să explic problemele de care m-am lovit.

Rotunjirea sumelor§

Probabil vei fi tentat să rotunjești cheltuielile. Adică în loc de 4.90 lei să notezi 5 lei. Sau un produs să coste 4.90 lei, tu să notezi 4.90 lei dar, de fapt, să fi plătit 5 lei (fie n-avea vânzătorul rest, fie te-ai simțit generos etc). Este foarte important să nu rotunjești nimic, să vezi exact cât cheltui. Asta pentru că 10 bani dintr-un magazin, 20 bani din altul, spre sfârșitul lunii se adună câțiva lei spre câteva zeci de lei. Pentru a evita situația cu „n-am să vă dau rest”, plătesc cu cardul peste tot unde se poate, indiferent de sumă.

Portofel vs Aplicație§

O greșeală frecventă ce am făcut-o vreo timp de câteva luni a fost să nu am încredere în aplicație. Altfel spus, de fiecare dată când trebuia să cumpăr ceva, mă uitam în portofel, nu în aplicație. Pare un lucru banal la prima vedere (pentru că, nu-i așa? Cum să știe o aplicație mai bine decât tine ce este în portofelul tău?). Ei bine, iată că se poate. Pentru că pot apărea….

Diferențe de bani§

După prima lună de money tracking am avut vreo 700 lei diferență între ce îmi zicea aplicația vs ce aveam eu în portofel. Îți dai seama cât de frustrant era… Apoi, diferențele au început să scadă: 500, 350, 200, 20. Da, am ajuns la 20 lei diferență – cel mai probabil am cumpărat ceva și nu aveam telefonul la mine și am uitat să le notez.

Confruntarea conturilor§

Am tot zis de portofel, de diferențe, de una, de alta. Portofel înseamnă tot ce este legat de banii la care am acces foarte ușor: ce e bancă (în contul curent) și cash. Am citit că sunt persoane ce tratează cash ca un cont distinct în aplicație și de fiecare dată când sunt scoși bani din bancă se transferă în contul de cash. Nu doar că sună ușor ciudat, dar mi se pare că îngreunează și workflow un pic. Ori noi vrem să ușurăm toate operațiunile, nu?

Începi cu bugetul, nu cu evidența banilor§

Așa cum am zis și în articolul anterior, nu cred că este o idee bună să începi cu bugetul din prima zi. Ține o evidență a cheltuielilor și, după câteva luni, vei putea aloca bani diverselor categorii făcând o simplă medie aritmetică.

Renunțarea§

Este evident că asta e cea mai nasoală greșeală, nu? :) Citisem pe undeva că perioada necesară pentru a forma un nou obicei variază, dar că este de trei săptămâni până la o lună. Doar că era genul de articol motivațional, care exagera doar pentru a te… motiva. Adevărul este că timpul necesar „fixării” unui obicei nou durează ceva mai mult, iar cele trei săptămâni ar fi perioada minimă. Mult mai realistic ar fi două-trei luni. Cel puțin.

Altfel spus, înainte să spui că evidența banilor și bugetul sunt lucruri pentru contabili, nu pentru tine, încearcă să te ții de treabă cel puțin două-trei luni.

În loc de încheiere§

În această miniserie de trei articole ți-am prezentat câteva idei despre managementul banilor și ceva noțiuni despre buget, așa cum l-am înțeles eu. Că fu bine sau nu, te las pe tine să judeci. În funcție de feedback, probabil va mai urma un articol cu sfaturi ce te-ar putea ajuta să reduci unele cheltuieli și cum ai putea face și ceva economii.

3 Comentarii

Cristi a scris

Am citit cu placere, dar cum nu-s chibzuit la nimic, nici nare rost sa ma apuc.
Acu 10 ani, cu aproximare, am incercat sa tin evidenta pe o agenda. Am tinut cam juma de an, dar fara nici un rezultat. Idee e ca stiam unde se duce totul dar nu vroiam sa schimb nimic.
Cred ca tine foarte mult de tipul de om care esti, nu de aplicatie, nu de salariu, nu de necesitatea economisirii.

Radu Thor a scris

Păi de ce se numeşte buget? Ca să fie cheltuit, măncat, ronţăit până la ultimul osicior. Pe undeva am auzit că ar exista şi ideea de excedent bugetar. Probabil că cine a lansat-o avea indigestie.

Nu mă lua în serios, tot ce ai scris în această miniserie este în regulă. Probabil că aşa se evită crizele de proporţii! :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter