Windows Vista – o lună


Iată că se împlinește o lună de când am Vista. Ce pot spune acum despre Vista, trecând peste toate teribilismele de genul „Vista Sucks”? Păi… pe scurt, Vista RULLZ :D

A început să-mi placă atât de mult încât chiar nu cred că voi reveni vreodată la XP, mai ales că atunci când testez ceva în Vmware (am nevoie și de Internet Explorer 6), mi se pare anost și mă întreb cum de am putut să stau 7 ani cu XP :w00t:

Chestiile fără de care nu cred că aș putea să trăiesc – sau aș face-o foarte greu – ar fi (voi face și o comparație cu Osx unde e cazul):

 • Breadcrumb-ul din Windows Explorer este genial, deoarece poți sări în orice folder fără a trece prin altele. OsX nu are așa ceva iar Finderul de pe Mac mi se pare foarte derutant.
 • Alt+Tab oferă live preview la ferestre și exită și posibilitatea să faci click pe aplicațiile ce rulează (cum e și în OsX). Singura problemă apare când tai un site și începe să se cunoască ceva și în browsere. La Alt+Tab sunt 4-5 aplicații care arată cam la fel și nu știu pe care să fac click să ajung în Photoshop :w00t: În plus, la Alt+Tab apare și desktop-ul (ce mă scutește de Win+D)
 • sistemul merge bine. Cu pagefile.sys pus pe un hdd, Temp-ul de la Photoshop pe un alt hdd iar My Documents pe alt hdd. La asta se adaugă și 2Gb ram și un pumn de servicii dezactivate în urmă cu câteva seri.
 • Win+Tab (window flip) este totuși un efect frumos. Inutil, dar frumos :w00t:
 • Sort By din Windows Explorer are o parte bună și o parte rea. Partea bună este că ai o multime de opțiuni de sortare. Partea rea e că nu le ține minte decât în directorul respectiv (chiar dacă din Folder Option aleg „apply to all folders”)
 • share-ul la fișiere se face cam la fel ca în XP. Nu am rețea, dar niciodată nu am reușit să fac un sharing cu parolă în XP. Probabil nici în Vista.
 • rată de transfer mai mare când copiez pe player (aproape dublu față de ce-mi arăta total copy în xp);
 • speech recognition. Nu stau foarte bine cu engleza, dar mă mai amuz din când în când :D
 • aplicațiile merg cel puțin la fel de bine ca în XP. Photoshop cel puțin merge mult mai bine, fără să-mi mai dea vreo eroare și îmi deschide fisiere mari fără să-mi facă probleme majore (în XP sistemul devenea aproape inutilizabil când deschideam un fișier mare; da, am un fișier de vreo 24Mb cu câteva sute de layere și câteva zeci de Layer Comps la care tot lucrez din când în când)
 • nu merge să controlez volumul din telecomandă (folosesc Girder)
 • serviciile au delayed startup. Ceea ce înseamnă că atunci când pornește calculatorul, nu se bulucesc toate în memorie să ruleze. Tocmai d-asta după start-up hdd mai lucrează ceva.

Astea ar fi acum, după o scurtă trecere în revistă. Îmi place Vista? Hell yeah! Mă voi întoarce la XP? Well.. Foarte puțin probabil, deoarece așa cum am zis și mai sus, mi se pare bun. În urmă cu vreo săptămână mi-am luat inima în dinți și am început să opresc și să dezactivez servicii. Am scos vreo 15-20 bucăți iar sistemul se mișcă vizibil mai bine.

Bonus și fără legătură: http://www.theonion.com/content/video/breaking_news_series_of mie mi se pare destul de grav…

5 Comentarii

Dragossh a scris

Breadcrumb-ul din Windows Explorer este genial, deoarece poți sări în orice folder fără a trece prin altele. OsX nu are așa ceva iar Finderul de pe Mac mi se pare foarte derutant.
Ba da, există în Leopard o chestie asemănătoare. Trebuie activată parcă din meniul View: http://media.tech-recipes.com/rx_images/osx/leopard/leopard_show_path3.gif

Cred că trebuia menționat și search-ul. XP mi se pare primitiv în comparație cu Vista, mai ales când vreau să lansez un program. XP: caut vreo 2 minute în All Programs. Vista: introduc 2 litere și enter :D

Acum mă duc să caut și eu SP1… :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter