Despre prieteni și cunoscuți

Despre prieteni și cunoscuți

S-au împlinit vreo două luni de când am lansat (fără surle, fără trâmbițe) devforum.ro, un loc unde se poate discuta despre orice are legătură cu programarea, de la avantajele și dezavantajele unui offshore până la TDD & Agile sau despre ce monitor să-ți cumperi.

Sigur, nu despre asta vreau să povestesc acum. Ci despre prieteni.

Eu sunt mai fraier de felul meu. Îmi place să-i ajut pe toți cei care îmi cer ajutorul, indiferent de timpul necesar, fără a avea nici un fel de pretenție financiară1. Cred că s-au strâns sute de oameni pe care i-am ajutat de-a lungul timpului cel puțin o dată; câteva zeci pe care i-am ajutat constant.

Când am lansat forumul mai sus menționat i-am rugat – cam pe toți – să activeze și ei pe forum, mai ales că este la început și că de contribuția lor depinde succesul forumului (pe un forum nou se întâmplă o chestie interesantă: nimeni nu are tragere de inimă să contribuie, că-i pustiu, fără să realizeze că este pustiu pentru că nimeni nu are tragere de inimă să contribuie pentru că este pustiu :D).

Un sfert au zis că se simt depășiți de discuții (și îi înțeleg, de multe mă simt și eu depășit). Câțiva au zis că vor contribui atunci când au ceva de zis (și toți, fără excepție, au făcut-o). Restul au zis că nu au timp. În două luni nu au avut timp să se înregistreze sau să lase un comentariu.

Cu toate astea, am avut noroc să se strângă o mână de oameni – cu majoritatea nu am interacționat (aproape) niciodată înainte – iar discuțiile au început, încet-încet, să prindă ceva substanță.

Concluzia? Este interesant de văzut cum niște necunoscuți contribuie la ceva pentru care prietenii tăi nu au timp.

Te simți descris în textul de mai sus? Îmi poți cere în continuare ajutorul. Eu te voi ajuta (da, tot moca!), că îmi place să fac asta. Nu am scris textul ăsta pentru că m-am supărat pe tine ci doar pentru că m-ai dezamăgit un pic. Și nu puteam să ți-o spun personal pentru că nu ești singurul. Și aș fi pierdut prea mult timp explicându-vă la toți toată povestea de mai sus. Timp prețios, ce l-aș putea folosi ajutându-te chiar pe tine. :)


1 L-am tot ajutat zilnic pe un prieten câte jumătate de ceas (poate și mai mult uneori) la un proiect. După câteva săptămâni îl întreb – în glumă! – „pe ce nume să tai factura?” S-a supărat și câteva luni n-a mai vorbit cu mine; după vreo trei-patru luni mă abordează pentru că… avea nevoie de ajutor.

8 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter