Am citit la Vali despre tinerii din ziua de azi care nu auzit de marele Paul. Doar că… nu este nici o problemă. Sigur, e amuzant, haha, ce inculți, nu au auzit de X. Dar nimeni nu s-a născut învățat.
Pe de altă parte, ce relevanță au – alta decât cultura generală și/sau muzicală – pentru fanii Bieber, One Direction (și ce altceva o mai fi la modă) The Beatles sau orice altă trupă ce a activat acum 45 ani? Câți dintre voi, cei amuzați de situație pot spune spune trei piese compuse și cântate de el în era post-Beatles? (nu, Imagine nu e a lui, e a lu’ colegu’ Lennon!). Asta așa, înainte să crape și să devenim peste noapte toți fanii lui.
Ce e de făcut?§
Să ne cultivăm, evident! Așa cum am zis aici, sunt utilizator Spotify de ceva timp (cred că acum se face anul). O chestie foarte utilă este related artists:
Altfel spus, mă ajută să găsesc piese și artiști noi tot timpul. Nu neapărat noi ca dată de lansare ci noi pentru mine.
Random fact: Mi se pare că The Beatles este o trupă supra-apreciată. Sau poate că n-am îmbătrânit destul?
Funcția related e cam cea mai tare chestie de care beneficiem noi, ăștia din era mp3-ului – e foarte utilă în orice serviciu de streaming – că pe vremea vinyl-ului sau a CD-ul audio mai greu cu asta. Eu folosesc mult last.fm (ascult offline și fac scrobbling) și tot timpul îmi sugerează în pagină trupe/artiști noi. Tot pentru asta, mai dau o tură pe Autobaza Radio / Nicecream.fm și mai gasesc câte ceva pe placul meu.
Pe de altă parte, avantajul generației vechi era că trebuia să asculte tot albumul cap-coadă cel puțin o dată. Acum auzi zece secunde și decizi dacă îți place sau nu; apeși next și ai terminat
Exact! Am pățit pe pielea mea să ascult un album și să spun „bleax, nu e pentru mine ăsta”, iar după ceva vreme să revin asupra lui și să-mi spun c-am fost fraier că nu i-am dat o șansă mai demult. Cumva înainte erai „forțat” de circumstanțe să asculți un album cap-coadă și să îl întorci pe toate părțile. Plus că lumea era mai atentă pe ce dădea banii (un vinyl nu e tocmai ieftin, știm asta), iar munca unor artiști în studio era mai apreciată.
Eh, nu e acum, că e în trend. Dar când erau singurele modalități de distribuire aveau un preț comparabil al CD-urilor. (gândește-te că un disc electrecord costa 10-20 lei)