România, trezește-te….

România, trezește-te….

Sunt freelancer cu acte în regulă (de fapt, fără niciun fel de acte) de vreo juma’ de an, timp în care am lucrat doar de vreo două ori cu români. Și asta nu că n-am vrut, ci doar pentru că românii au o mică reticiență în a investi în web development, preferând viteza și prețul bun (în locul vitezei și al calității). Iar asta s-a văzut (pentru a nu știu câta oară) azi când am primit o replică destul de interesantă când i-am zis un preț mai mult decât rezonabil – 100€ – având în vedere simplitatea lucrării:

e prea mult … cu 100 euro imi iau niste cursuri lynda mai degraba si invat sa fac vreo 10

Eu am învățat CSS – chestiile de bază – în vreo două săptămâni. Apoi am început să asimilez tot mai multă informație, diverse hack-uri și tehnici. De doi ani tot perfecționez și aflu ceva nou în fiecare zi, ceva ce mă face să exclam: „asta se putea face din css!” mirându-mă de simplitatea procedeului. Desigur, a fost o perioadă când făceam proiecte pe 50$ (cred că e cea mai mică sumă pentru care am tăiat un site), dar îmi place să cred că am lăsat în urmă asta și că am făcut-o doar pentru a avea un start-up cât de mic.

O comparatie destul de evidentă:

– unei firme mari din internetul românesc i s-a părut cam mult 200€ pentru o integrare wordpress. Și când spun mare… este chiar MARE, învârtind milioane de euro anual.

– unui client din Coreea i-am cerut 20$/oră și a rămas surprins. I s-a părut foarte puțin.

Mai e nevoie de alte comentarii?

12 Comentarii

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@Bogdan: o fi, dar îmi place să cred că web dev este un domeniu unde câștigurile sunt cam la fel, indiferent de zona geografică. Mulți nu înțeleg asta și se simt păcăliți dacă le ceri o sumă decentă.

@Marius: dacă stau în România, nu înseamnă că sunt legat în vreun fel… La fel de bine aș putea să stau în Congo sau în Atlanta sau Barcelona (în cel de-al doilea caz aș câștiga puțin peste limita inferioară a unui trai decent acolo). Încă nu am un motiv cu adevărat serios să schimb țara :)

Marius a scris

Depinde ce intelegi prin limita inferioara unui trai decent. In Spania coshul zilnic este mai ieftin decat in ro, chiriile sunt la fel ca in Bucuresti, iar cheltuielile cu un apartament sunt, parerea mea, la jumatate decat in Bucuresti. In C-ta nu cunosc :)
Ramane foarte scumpa o iesire in oras, un abonament la telefonia mobila, si cablul tv. Dar…asta e parerea mea, si nici eu nu vad un motiv sa ma mai intorc in Romania :)

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@Marius: nu am motiv să schimb țara, dar nu am nici motiv să rămân. Până nu voi avea un motiv cât de mic să mă mut, nu o voi face doar de dragul artei. Cred că știi că e destul de greu să te acomodezi, să îți faci cunoștințe noi, să stai printre străini (în sensul de necunoscuți) și toți să se uite un pic ciudat la tine (sau tu să ai impresia asta).

Marius a scris

Mama era deja stabilita de ceva vreme aici, iar acomodarea mea a fost mai usoara. E destul de greu printre straini, si nu vreau sa te aburesc cu prostii de genul „Dar banii pe care ii castigi merita efortul…” NU. Pentru ca depinde de persoana si de specializarea pe care o ai. Spaniolii sunt o fire destul de deschisa, insa fata de romani au reticente(cred ca intelegi de ce). Dar oricum, simplul fapt ca aici nu te simti furat, angajatii statului te trateaza cu respect, spitalele sunt curate si incapatoare, iar angajatorul iti respecta programul de munca si nu te va fura niciodata la salariu, ma multumeste. Prieteni iti faci peste tot, ai nevoie decat de rabdare si timp :)

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Well… nu am pe nimeni în afara țării (poate doar clienții cu care lucrez :w00t: ) deci nu am ce să fac.
Banii nu cred că m-ar atrage decât în cazul în care aș fi angajat. Cum am mai zis, pot să lucrez în Congo sau în New York, aceiași bani i-aș câștiga (sunt freelancer). Deci este evident că serviciul ar fi unul din ultimele motive pentru care m-aș muta în alt oraș/altă țară :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter