Salariul minim pentru un proaspăt absolvent

Salariul minim pentru un proaspăt absolvent ©

Dacă întrebi un proaspăt absolvent* de… orice ce salariu crede el că merită având în vedere că este primul lui loc de muncă, probabil vei auzi sume exorbitante. Toți sunt convinși că merită mii de euro și nenumărate beneficii: telefon, laptop, mașină, unii cer probabil și o thailandeză pentru masaj în privat.

Cu toate astea, problema se pune în alt mod: ce pretenții poți să ai de la un angajator când tu nu vii la masa de negocieri cu nimic altceva în afară de dorința de a învăța? Cum poți păstra o față serioasă când răspunzi cu „o mie de euro” atunci când te întreabă angajatorul ce salariu dorești?

De fapt, toată discuția asta cu salariul meritat am elaborat-o și aici, unde am fost acuzat că încurajez sclavagismul sau că nu sunt realist.

* un proaspăt absolvent înseamnă o persoană ce și-a dedicat primii 20+ ani din viață exclusiv studiului, neavând nici un fel de experiență practică.

Nu salariul minim e problema

5 Comentarii

Ioana a scris

Poate ca e timpul sa incerci din nou. Astept cu nerabdare sa citesc un articol plin de subiectivism din partea unui om deosebit care face parte din generatia aceasta si care are totusi o perspectiva,o parere,ceva de spus,un sentiment in care sa ne regasim cu totii.
Sunt sigura ca ceva rau nu va putea iesi.

Ionuț Staicu a scris

Ai dreptate, doar că te înșeli un pic. Când nu ai experiență ești predispus la a face greșeli. Nu pentru că ești incapabil sau nepriceput ci… pentru că nu ai experiență. În orice domeniu există mici detalii ce nu se predau în școală dar care au o importanță foarte mare în practică.

Îți dau un exemplu foarte simplu: când am renovat o cameră, pe toți sacii de glet scria foarte clar: cantitatea X de apă se amestecă cu cantitatea Y de glet. Minunat, nu? Nu scria nicăieri că se pune praful în apă, nu invers. Nu scria nici că, în funcție de calitatea apei, cantitatea variază și tot așa.

Mai vrei un exemplu? Când lucram în service-ul auto, am pus mâna pe niște manuale de service ale unor mărci cu care aveam de-a face constant. De exemplu, la Dacia cu motor diesel era recomandat a se scoate cutia de viteze și o parte din tobă pentru a se demonta electromotorul. Operațiune care ar fi durat câteva ore (și ar fi fost și extrem de dificilă, pentru că șuruburile cu care era prinsă toba erau arse de la gazele fierbinți și ori extrem de fragile ori extrem de țepene). În practică era însă un pic mai simplu: desfăceam filtrul de aer și scoteam electromotorul. Operațiunea dura cinci minute.

––––

Să nu existe confuzii: nu susțin ideea de a da salariul minim pe o perioadă mai mare de două-trei luni. La o adică, nu salariul minim e problema.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter