Franc

Franc ©

Prin 2005-2006 lucram într-un magazin ce vindea și calculatoare pe datorie cu posibilitatea de a face un împrumut la bancă. Nu acordam noi împrumutul, dar pentru client însemna un drum mai puțin: acordam un fel de consultanță, astfel încât creditul să-i fie aprobat (de exemplu, puteam răspunde întrebărilor simple de genul: Pe ce perioadă pot face creditul? Pot face un credit? Etc.). Sigur, nu-ți imagina că era vorba de sume exorbitate; de cele mai multe ori era vorba de câteva sute (spre o mie) de euro și o perioadă de creditare de unul-doi ani, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei.

Unul din pașii necesari era acela de a alege moneda în care va fi acordat creditul: lei, euro sau franci elvețieni. Unii clienți erau informați, alții doar auziseră de cât de stabil este francul, dar mulți luau în considerare un credit în valută.

Probabil băncile cu care colaboram atunci (erau două la număr) ar fi foarte dezamăgite să afle câți clienți (în valută) au pierdut din cauza mea. Pentru că le puneam o întrebare foarte simplă: În ce monedă vă primiți salariul? Există o șansă cât de mică să aveți venituri constante în moneda respectivă?

În urmă cu câțiva ani a trebuit să facem un credit imobiliar. Micuț, pentru că pur și simplu nu aveam de unde scoate încă 10.000€. În toate băncile în care am fost (că tot veni vorba, majoritatea băncilor nu iau în seamă veniturile unui PFA, chiar dacă ești clientul lor) toți se uitau la noi ca la urs când spuneam că vrem credit în lei. „Cum, că Euro nu poate crește mai mult, că trebuie să se alinieze Euro la Leu”. Și îi întrebam pe unii bancheri: „De când s-a introdus Euro pe piață, în ce an a avut o tendință descrescătoare în raport cu Leul?”. „Uhm… da, dar cât credeți că o mai ține așa?”.Prin urmare, m-am ales cu un credit în lei, cu o dobândă un pic mai mare (dacă îmi aduc aminte, pe toată perioada înseamna – la cursul din 2012 – vreo 1-200€ în plus) dar voi putea dormi (mai) liniștit.

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter