Haideți să facem un MxHost mai bun!

Haideți să facem un MxHost mai bun! ©

MxHost, firma de hosting pe care o recomand de fiecare dată, întreabă ce ar trebui schimbat pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. Cum Twitter nu permite foarte multe caractere, am zis că ar trebui să scriu un post în care să-mi detaliez ideile. Dacă se inspiră și alte firme de hosting, nu e nici o problemă, la o adică noi, clienții, suntem cei ce avem de câștigat!

La ce m-am gândit?§

Blogul de față este ținut pe un cont shared. De ce? Pentru că nu trebuie să-mi bat capul cu actualizări ale serverului, securizare șamd. Este mai comod pentru mine și, de ce să nu recunoaștem, și mai ieftin – un VPS m-ar costa cel puțin dublu și ar trebui să investesc și timp pentru administrare și mentenanță.

Pe partea de Shared Hosting§

Cea mai mare problemă – din punctul meu de vedere, cel puțin – este că la contruile shared nu există posibilitatea unui shell ssh. Oricât de restrictiv ar fi, dacă are câteva utilitare de bază ar fi mai util decât nimic. Ce înseamnă utilitare de bază? Git, vim, nano, zip, cp, mv, ln etc. Poate că și un rsync nu ar strica. Evident, jailed. Se întâmplă să fie nevoie ori să vreau să editez un fișier (iar prin cpanel sau ftp este anevoios rău) ori să fac un deploy cu git sau rsync. Mici mărunțișuri ce îți fac viața ceva mai ușoară :) (și da, se poate, pentru că am cel puțin pe un server aceste facilități!)

În continuare, în Cpanel, aș vrea să văd afișate tot timpul NS-urile. Procedeul standard este ori să cauți prin tonele de mail-uri ori să deschizi un tichet la suportul tehnic. Le-am sugerat zilele trecute să facă asta, și, după un schimb destul de lung de replici, au adăugat în contul meu (sau pe serverul unde sunt eu găzduit). În contul unui client al unui prieten (încă) nu a apărut.

Pe partea de VPS§

În primul rând, o scalare dinamică, controlată de client. În momentul de față trebuie ori să cumperi un pachet întreg, ori să deschizi un tichet (sursa) pentru a modifica resursele. Dacă vrei doar mai multă memorie rapid și pentru o perioadă scurtă de timp (de exemplu scrii ceva viral ce îți generează un trafic foarte mare pentru câteva zile) vei vrea să rezolvi asta din două click-uri, nu să tot stresezi suportul tehnic (nu că ar răspunde greu; nu știu dacă a fost vreun tichet deschis la care s-a răspuns în mai mult de cinci minute), dar tot ce este făcut manual este predispus erorilor umane.

În al doilea rând, ar fi foarte util să existe posibilitatea instanțierii unui VPS cu un soft anume preinstalat (și optimizat pentru acel VPS!): WordPress și Discourse sunt senzațiile momentului, dar mai există și Gitlab, Magento, Drupal sau, pur și simplu, medii de dezvoltare (Node, Python/Django sau Ruby/Rails).

În al treilea rând, la instanțierea/reinstalarea unui VPS ar fi util să poți introduce cheia ta publică și dezactivarea autentificării cu parolă.

Din nou, chestii mărunte ce fac viața mai plăcută și mai ușoară :)

Pe partea de social media / comunicare§

Aici trebuie să fim cinstiți și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: oamenii scriu pe blog, încearcă să fie prezenți pe Twitter (ba chiar mai și răspund uneori). Doar că ceva nu prea se leagă. Nu așa cum ar trebui, cel puțin. Ce aș schimba eu?

Pe blog m-aș limita la subiecte pe nișa de hosting: noutăți din domeniu, noutăți din MxHost și… cam atât. Este de apreciat că oamenii scriu zilnic (nici nu îți imaginezi cât de greu este să scrii zilnic un articol cu mai mult de două linii!), dar decât să ai articole despre SEO sau copywriting pe blog-ul unei firme de hosting… mai bine nu. Înțeleg că oamenii se ocupă și de web design, dar este posibil ca ceea ce încearcă ei să facă să nu le iasă chiar așa cum ar trebui…

Tot pe blog aș semna articolele. Refuz să cred că toată echipa Mx se strânge în fiecare dimineață și se apucă toți să scrie sau să vină cu idei. Dacă post-ul este scris de Maricica, să se semneze ca atare!

Dacă la suportul tehnic se răspunde aproape instant, nu aș putea spune același lucru și de rețelele sociale Pe Twitter au răspuns foarte rar în mai puțin de două-trei ore. Pe Facebook nici nu știu exact ce se întâmplă, că văd că postează doar linkuri spre blogul lor. Aș îmbunătăți această abordare.

Și să nu uit: aș pune logo-ul Mx Host vectorial (sau măcar un png transparent la o rezoluție foarte mare) la download. Nu l-am găsit nicăieri…

Altceva?§

Am uitat ceva? Ce altceva ți-ai dori de MxHost? (apropo, poți să testezi gratuit – pentru 30 zile – un VPS de la ei)

8 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

Joe, pentru orice fel de hosting ai nevoie de un domeniu propriu (poți achiziționa unul inclusiv de la MxHost).

Un VPS are câteva dezavantaje (dacă vrei să instalezi un blog cu trafic slăbuț):
– tu ești responsabil de instalarea sistemului de operare, a actualizărilor șamd
– tu ești responsabil de back-up (chiar dacă mx face backup zilnic la servere, eu zic că e un pic peste mână să faci restore la un server doar pentru că ai un site bușit)
– tu ești responsabil pentru tot ce înseamnă administrare (adăugare utilizatori, domenii, conturi de mail/ftp etc). Dacă ești pe buget, poate că nu vei dori cpanel (vreo 10$/lună parcă).

Pe de altă parte, ai și câteva avantaje:
– ești liber să instalezi orice (cât timp nu incalci TOS-ul hostului): bouncer de irc, aplicații rails, python sau node, convertoare audio/foto/video (dacă vrei să faci o clonă de youtube/trilulilu, începi cu un VPS)
– poți adăuga un număr nelimitat de domenii (sigur, nu-i recomandat)
– ai niște resurse minime garantate prin contract (CPU și RAM)
– etc.

Pentru un site micuț recomand un cont shared. Pentru un blog ce are câteva sute de unici/zi recomand tot un shared. Pentru un site cu câteva zeci de mii de unici/zi (zoso, arhi) aș folosi ori VPS ori un dedicat fără să stau prea mult pe gânduri.

Alexandru a scris

Pe partea de Shared : „la contruile shared nu există posibilitatea unui shell ssh” nu este exact / corect. Exista aceasta posibilitate. WHM ofera 3 setari ptr acest lucru : Off, Jailed, Normal. Faptul ca cei de la MXHost nu vor sa pună setarea pe enable ( din varii motive ) e alta discuție. Si nu, nu este un feature nou in WHM. Am un cont shared de la alta companie din US de prin 2007. Si din prima zi am avut ssh. Jailed, dar ssh.

Pe partea de VPS : Depinde foarte mult de tehnologia de virtualizare folosita si de implementarea ei. De cat the bleeding-edge este. Marea majoritate a provider-ilor prefera o solutie stabila, known-to-work si fara batai de cap. Si fără sa fie nevoie de dezvolte ei in-house prea multe tool-uri. Partea de dynamic scaling este cel mai greu de implementat daca solutia de virtualizare nu a fost gandita pentru asta.

Pentru partea de automatizare depinde de cat mult timp este dispus provider-ul sa aloce in crearea / testarea de custom templates. Ele in general exista deja, create de altii, deci de principiu este vorba doar de testarea lor si analizarea lor dpdv tehnic / security si se rezolva. La fel si pe partea de ssh keys.

Alex Popescu a scris

@Ionuț Staicu: yay! am ajuns aici căutând ‘mxhost ssh’ :) Și am ajuns la mxhost pentru că mi-a recomandat cineva ca ‘ieftin și bun’, da am avut încredere și pentru că l-am tot văzut recomandat de tine. E pentru blog-ul unui amic, până acum, pentru companii am folosit și recomandat rohost – dar pachetele lor încep mai sus, și n-are rost pentru un blog.

*aș mai adăuga, printre utilitare și wp-cli.org

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter