O cafea bună

O cafea bună ©

Aș putea spune că nu am (foarte multe) vicii. Nu beau alcool, nu fumez (nici tutun nici altceva), nu injectez nimic. Nu e nici o problemă, compensează cafeaua; pe care nu o consum de foarte mult timp, să fie vreo cinci ani. Am început cu 3 în 1 prin 2007, la ultimul loc de muncă, dar pentru că era pur și simplu prea dulce, am trecut întâi la cafea solubilă, apoi la cafea clasică.

Dacă tot am menționat de 3 în 1: dacă ești consumator de așa ceva, data viitoare când deschizi un pliculeț admiră cristalele de zahăr. Și citește ambalajul: cafeaua reprezintă în jur de 5% din compoziție. Altfel spus, este orice numai cafea nu.

10255507_10203042188042252_7278166237535531298_o

Desigur, am încercat tot felul de combinații, mărci și magazine: de la cafeaua extrem de ieftină până la cafeaua scumpă, de la cafeaua gata măcinată la cafeaua boabe, de la cafeaua clasică la ibric la aeropress. Ba chiar la un moment am încercat să renunț la cafea; după două săptămâni am revenit, pentru că începusem să consum (și mai multe) sucuri acidulate

Aș putea face un top al cafelelor proaste. N-o voi face, pentru că, până la urmă, este o chestiune de gust. Dar voi face o recomandare: cumparați cafea proaspăt prăjită (sau măcar prăjită recent) și râșniți-o voi, acasă, fix înainte să o puneți în ibric. Sau espressor. Sau ce folosiți pentru preparare.

De ce? Prin prăjire, cafeaua începe să se evapore. Nu cafeaua în sine, ci uleiurile volatile din ea, rămânând practic o grămăjoară de praf negru-maroniu, fără un gust foarte precis. Asta indiferent dacă a fost ținută în vid, alint-aroma sau mai știu eu ce.

Care este perioada acceptabilă de la prăjire la consum? Cu cât mai puțin, cu atât mai bine! Considerând că o vei mai ține și acasă o săptămână, cel mai bine ar fi să cauți o cafea prăjită de maxim o săptămână.

Din câte știu eu, sunt două magazine ce vând cafea bună în Constanța: Haute Cup (în spatele magazinului Tomis) și Magazinul de cafea (în aceeași zonă: pe Ștefan cel Mare, pe lângă fostul cinematograf Progresul; este lânga o librărie al cărei nume în scapă). Primii își prăjesc singuri boabele, o dată sau de două ori pe săptămână. Ceilalți… nu sunt foarte sigur :)

Prețul este mare la prima vedere: 150-250 lei/kg (față de 50-100 lei în la cafeaua gata ambalată). Diferența de gust însă te va convinge că merită să bei o cafea bună în locul a trei cafele proaste.

Un Comentariu

Iulia a scris

Nu sunt bautoare de cafea insa atunci cand o beau, imi place sa-i simt gustul specific. Ultima data cand am baut o cafea buna a fost acum 1 an cand o cunostinta de-a mea a cumparat cafea verde/cruda, a prajit-o si macinat-o pe loc. Da, se merita acei 150-250 lei/kg.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter