Să explicăm puțin licențele open source (GPL)

Să explicăm puțin licențele open source (GPL) ©

Știi ce cumperi când cumperi un plugin pentru WordPress? Nu plugin-ul!

Zilele trecute vorbeam cu un prieten despre licențele ce însoțesc aplicațiile și cam ce responsabilități sau drepturi ai în momentul în care ai achiziționat acel produs. Este oarecum bine stabilită mentalitatea „l-am cumpărat, orice redistribuire este piratare”.

Doar că acest software vine și cu o licență: la aplicațiile instalate în PC este acel EULA (textul acela ce nu-l citește nimeni, niciodată, dar bifează în grabă agree); la plugin-uri și script-uri este ori la sfârșitul README.txt ori într-un fișier separat, LICENSE.txt (text care iar nu e citit de nimeni).

WordPress – ca și multe alte produse open source – este sub licență GPL. Nu este cea mai permisivă licență, dar conține o chestie foarte interesantă: orice derivat al produsului de bază va trebui să fie sub aceeași licență: GPL.

Deci, nu doar că poți să redistribui acest produs, dar poți chiar să-i faci un fork* și să începi să dezvolți propria ta versiune! (anul trecut a apărut un site ce revindea, pe baza unui abonament modic, plugin-uri și teme premium)

*Ce înseamnă „fork”? În cazul unui plugin, poți începe să faci modificări astfel încât să funcționeze după bunul tău plac; aceste modificări le poți redistribui sau chiar revinde ulterior.

Ce cumperi, de fapt?§

Plugin-urile și temele de WordPress sunt la mare căutare în ultima vreme. Există firmă ce se ocupă ce vând aceste produse de ani de zile, ori la bucată, ori pe baza unui abonament. În momentul în care cumperi așa ceva, cumperi, de fapt, actualizări dintr-o sursă de încredere (alternativa ar fi să aștepți versiunile noi să apară pe diverse site-uri).

Ce protejează licența GPL?§

Din înțelegerea mea de avocat (ca orice alt român mă pricep și la Drept, nu?), licența asta protejează autorul de următoarele:

  • Autorul nu poate fi tras la răspundere dacă ceva merge… cum nu te aștepți;
  • Autorul își păstrează copyright-ul. Adică un eventual fork a codului inițial va trebui să includă și o referință spre autorul original.

Mai multe despre licența GPL găsești aici.

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter