Doar un fum

Doar un fum

Zilele trecute am fost la o întâlnire cu câțiva bloggeri constănțeni: Joie, Diana, Adi, Radu, Alexandru, Isabela și… cred că atât. Cum unde? La Pizzico, în Piața Ovidiu. S-a mâncat, s-a băut (moderat, desigur), s-a fumat și s-au discutat tot felul de chestii, care mai de care mai interesante.

Printre altele s-a ridicat problema fumatului în restaurante (în general) și în Pizzico (în special), mai ales că era prezent și managerul restaurantului. Eu, nefumător înrăit, fiind deranjat de faptul că se permite fumatul într-un loc în care te duci, în primul rând, să mănânci. Pentru că, oricât de bună ar fi ventilația și oricât de mult s-ar abține comesenii tăi, sigur se va găsi cineva în local care și-ar aprinde țigarea.

La sugestia mea de a se interzice fumatul măcar o zi pe săptămână mi s-a răspuns pe un ton destul de tăios (sau cel puțin așa l-am perceput eu) că afacerea ar rămâne rapid fără clienți și, dacă vreau să încerc astfel de experimente, sunt liber să-mi deschid propriul restaurant.

Nu știu ce să zic despre faliment; la o adică avem trei sferturi (sau mai bine) de Uniune Europeană cu restaurante ce funcționează excelent…

Fumătorii de la masă erau revoltați că este nu-știu-ce-local în Constanța ce a făcut un fel de cușcă pentru fumători, unde se duc să fumeze; e de-a dreptul strigător la cer să faci asta fumătorilor. Dar a pune nefumătorii într-o cușcă este absolut acceptabil!

Cred că există o problemă de mentalitate la unii fumători, considerând fumatul nu doar un drept ci și o normalitate, uitându-se la noi, nefumătorii, foarte ciudat, băgând rapid placa cu „dacă nu-ți place, de ce mai vii aici?”. Pentru că nu aș avea unde să mă duc; pur și simplu s-a adoptat un viciu ca o stare de normalitate și oriunde m-aș duce m-aș lovi de această problemă.

Poate că într-o cârciumă – unde oamenii vin mai mult să bea decât să mănânce – fumatul este acceptabil. Poate. Dar într-un restaurant, unde oamenii vin în primul rând să mănânce, poate că fumul ar trebui să fie lăsat la intrare.

Adi Hădean a scris două articole foarte bune despre fumatul în locurile unde mănânci.

9 Comentarii

titi a scris

Cred ca problema si mentalitatea asta se gaseste peste tot in Romania. De parca clientii unui restaurant se intorc acolo pentru ca se fumeaza…

Aici in Piatra Neamt, un restaurant cu specific italian, la momentul cand s-a dat respectiva lege, a decis sa interzica fumatul in interior, in conditiile in care locatia era recunoscuta ca una cu mult fum. Patronul (italian) si-a pus aceeasi problema legata de fluxul de clienti, dar dupa vreo 2 luni de zile, pana s-a dus vestea prin oras, restaurantul a inceput sa aiba si mai multi clienti si merge foarte bine si in ziua de astazi.

Alexandru Stefan a scris

In calitate de fumator:
– Nu am nimic impotriva unei custi speciale pentru fumatori.
– As vizita cu mare placere un local unde este strict interzis fumatul. In cazul in care as simti nevoie sa fumez as iesi afara. [Intr-un local de fumatori in general fumez 2 / h. Daca as sta intr-un local strict pentru nefumatori probabil as rezista 2 h fara sa fumez, la fel de bine rezist si la cinema la filme lungi deci n-ar fi o problema].

Zic acestea deoarece am avut o experienta neplacuta intr-un restaurant dintr-un parc. La masa blogărilor erau multi fumatori, iar aerisirea nu a facut fata deloc! Astfel, dupa 3 ore si ceva de discutii am plecat acasa cu ochii rosii si usturand, bad experience.

Iar daca as avea fondurile necesare, probabil le-as investi intr-un local pentru nefumatori, ca experiment.

Vilmos a scris

Local de nefumători ar duce-o bine, cel puțin la oraș și atat timp sunt mai rare.

În momentul în care devin ceva mai normal o să-și piardă farmecul și se inversează efectul, localurile de fumători devin mai căutate :)

România e mult prea fumătoare pentru a baga o lege de genu sincer.

Totuși, majoritatea restaurantelor la cate am fost aveau parte de nefumători.

Andrei Alexe a scris

In primul rand, nu sunt ANTIfumat ci sunt PROlocaluriundepotirespira.
Pentru cine nu crede ca se poate, priviti exemplul Turciei, Greciei si al Bulgariei. Ordinea nu este intamplatoare. Sunt foarte curios cum se comporta fumatorii romani (cu mentalitatea de rigoare) atunci cand poposesc in tarile mai sus mentionate. La fel ca si cu chistoacele in trafic, le arunca pe jos doar in RO caci aici mai sunt cateva pe jos, pe cand in alte tari nu le arunca ca le e rusine. Pam Pam.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter