O metodă eficientă de economisire

O metodă eficientă de economisire ©

Ai facturi de plătit? Cel mai probabil, da. Știi că la salariu ai de plătit telefonul, întreținerea, gazele și ce mai ai tu. În fiecare lună ai cam aceeași sumă, deci știi cât pui deoparte. Restul banilor? Bere și semințe, nu contează aici.

Pentru a economisi bani ai nevoie de niște lucruri extrem de simple: un borcan măricel cu tot cu capac (3l ar fi suficient pentru inceput) și niște super glue. Procedeul este simplu: lipești capacul, după care înfigi un cuțit în capac, astfel încât să faci o fantă. Felicitări, tocmai ai făcut o.. pușculiță!

Secretul§

Oricât de banal ar suna – la o adică este o pușculiță! – există un secret. La fel de banal.

Imaginează-ți că ai un credit de plătit la bancă, să zicem 200 lei. Această este suma minimă ce va intra în borcan în fiecare lună, în ziua de salariu. Tratezi borcanul ca pe orice alt furnizor la care trebuie să plătești. Dacă la sfârșitul lunii îți mai rămân ceva bani îi înfigi în cămătar borcan.

La început pare ciudat (sau chiar acest articol ți se va părea ciudat). Îți vei zice că nu poți face economii (dar nu eziți să-ți faci un credit la care vei plăti o rată lunară). Ghici ce? Dacă poți plăti un credit poți face economii!

Capacul borcanului trebuie lipit pentru a rezista tentației de a te „împrumuta”; fanta făcută cu cuțitul este destul de îngustă pentru a nu permită extrageri neautorizate.

Funcționează?§

Întreabă orice copil ce are o pușculiță!

Știu pe cineva care a făcut economii în felul ăsta și, după aproximativ doi ani, și-a cumpărat o mașină. Evident, a pus mai mult de 200 lei/lună.

Cât poți economisi?§

Unii din prietenii cărora le-am sugerat să facă economii nu au ezitat să mă ia la mișto:

Dacă pun deoparte 200 lei, după un an o să am cât? 2400 lei? Mare brânzâ!.

Numai că, vezi tu, este mare brânză. Pentru că, la sfârșitul anului vei avea cu 2400 lei mai mult decât ai fi avut dacă nu economiseai!

4 Comentarii

Iulia a scris

Da, da, funcționează. Așa am reușit să cumpăr laptop, obiectiv foto și alte chestiuțe. Pușculița mea este formată dintr-o cutie mai mare pentru pastile, înfășurată în hârtie albă (asfel încât să pot ține evidența, scriind ce sumă am depus) și evident cu fantă. Dezavantajul ar fi că, dacă vine hoțul și fură pușculița, rămâi fără bani :)

Denisa a scris

*deoparte

Și da, este o metodă foarte bună, dacă nu cumva ești depășit de situație, în sensul că totalul facturilor îl depășește pe cel al veniturilor. Sau veniturile sunt fluctuante, astfel încât nu știi dacă poți pune ceva deoparte în fiecare lună.

Ionuț Staicu a scris

Din capul locului trebuie să fim de acord că totalul facturilor nu poate depăși totalul veniturilor decât ocazional (că altfel nu ai mai putea să le plătești). Dacă (printr-o minune) e o chestie constantă, poate că ar trebui regândită strategia financiară :D

Venitul fluctuant este foarte tricky, iar ăsta este un motiv în plus pentru care ar trebui să pui bani de-o partedeoparte.

Cea mai bună soluție este să faci tracking la toți banii care ies din casă (dar și la ce intră!), astfel încât vei ști cu siguranță de câți bani sunt nevoie în fiecare lună. În lunile mai bune pui surplusul în două borcane: unul mare, de economii, altul mai mic, ca buffer; în lunile mai proaste spargi borcanul mic. În lunile foarte proaste (sau, de preferat, în cazul unei urgențe), atentezi la borcanul mare.

Noi avem avantajul de a avea un salariu constant; acesta rămâne în cont și nu ne atingem de banii ăia decât în cazuri extreme (în doi ani am avut nevoie de două ori de banii din acel cont)

–––
Mulțumesc pentru corecție. Cred că am lipsit de la acea lecție (plus că în capul meu suna foarte bine și avea sens: o parte, două părți -> de-o parte :D)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter