Despre centralele de apartament

Despre centralele de apartament ©

La sfârșitul lui august am montat o centrală de apartament. Am renunțat complet la serviciile RADET (voi detalia cu altă ocazie), am investit vreo 7000 lei și… Gata. Am apă caldă imediat, nu mai plătesc încălzire și, în general, viața e mai frumoasă. Doar că…

Ca orice meseriaș român care se respectă, cel ce a proiectat lucrarea a uitat să menționeze o chestie pe care nu ai de unde să o știi dacă nu ai mai avut de-a face cu așa ceva: centrala are nevoie de găuri în perete. Un total de trei: una pentru evacuare, două de aerisire. Una de aerisire este micuță, vreo 50mm, alta este la fel de mare ca cea pentru evacuare, de vreo 200mm. Ceea ce înseamnă că în camera unde vei avea centrala vei avea nevoie de un calorifer ceva mai mare. Și vei avea parte și de vânt. Și posibil de ploaie.

Prin urmare, pentru că nu mi-a zis nimeni, m-am pricopsit cu două găuri în peretele din bucătărie. Cel mai probabil, la primăvară voi muta centrala în balcon.

A doua chestie – ce de multe ori se pierde din vedere – este că nu vei avea apă caldă instant. Apa va trebui să parcurgă o distanță măricică (căci are ca sursă bucătăria), fiind nevoie de aproximativ un minut pentru a avea apă caldă și în baie.

În fine, a treia chestie este că apa va avea o presiune mai mică și variabilă. Adică atunci când deschid robinetul de apă caldă în baie și în bucătărie am parte de o presiune foarte scăzută în ambele cazuri (altfel este… să zicem suportabil)

Spuneam mai sus de cei 7000 lei investiți. În cât timp s-ar amortiza? Doar căldura de la RADET costă, la vecinii de deasupra, vreo 3-400 lei. Asta înseamnă cam 2000 lei/sezon rece. Aici nu se adaugă și apa caldă (care costă vreo doi-trei lei/metru cub). Până acum, cea mai mare factură la gaz a fost de 84 lei (încălzire + apă + plită). Și nu, nu am tremurat de frig (avem 23-24°C în casă).

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

Metrul cum de apa calda e vo 18 lei.

Greșit. În cei 18 lei intră un metru cub de apă rece PLUS încălzirea acelui metru cub. Am precizat cei doi-trei lei pentru că apa rece o plătesc în continuare (până îmi voi face o fântănă în balcon, la etajul cinci)

Mergea sa pui o centrala mai mare/scumpa pt o presiune mai mare la apa calda?

Habar n-am. Așa cum am zis mai sus, nenea care s-a ocupat de proiectare a uitat anumite detalii. O fi presupus că știam aceste aspecte de la vechea instalație. De la RADET….

Ionuț Staicu a scris

Am două camere (~60mp). calorifere puse în dormitor, sufragerie și baie. De ce nu și în bucătărie? Pentru că am stat zece ani fără calorifer în bucătărie și nu au fost probleme (dar nici găuri în pereți…)

De costuri (toate aproximative, din ce îmi aduc aminte):

– 1300 gazele (proiectare și montarea instalației în casă). A durat vreo două săptămâni aprobarea sufletului de la Congaz (sunt proceduri…) și vreo trei ore montarea țevilor în casă. Apoi încă vreo două săptămâni până a venit Congazul să monteze contorul și să dea drumul la robinet;
– 5000 centrala + două calorifere (dacă ai calorifere de fontă, va trebui să le schimbi) + montajul. Montarea a durat vreo 7-8 ore (gazele și centrala s-au montat în mai puțin de două zile; montajul a fost făcut de aceeași firmă; montajul înseamnă scoaterea caloriferelor vechi, tragerea țevilor prin casă și montajul caloriferelor noi)
– încă vreo 500 lei „activarea” centralei (legăturile electrice & shit) făcute de Bavaria, firma care oferă și garanția centralei. În banii ăștia a intrat și termometrul (wireless) .

Și cred că asta a fost tot.

Prețul metrului cub de apă rece parcă e vreo 7-8 lei. Mâine mă duc să plătesc întreținerea și voi întreba.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter