Teste de usability la magazinele online

Teste de usability la magazinele online ©

Usability is the ease of use and learnability of a human-made object. Wiki

Inițial voiam să scriu doar despre Elefant, dar mi-am dat seama că nu e o problemă doar a unor magazine ce nu au o identitate clară sau care te abonează la mesaje prin SMS la fiecare comandă efectuată… Cu toate astea, îi voi da (și pe ei) exemplu.

Una din problemele internetului este că, peste noapte, toți s-au trezit programatori și designeri (și antreprenori, dar asta e o altă discuție). Fără nici un fel de curs sau o pregătire pentru asta, pur și simplu au zis „de azi trec în CV că sunt X”. Nu mă înțelege greșit, nu e nimic rău în asta – și eu sunt un astfel de programator – dar e greșit să crezi că ești în posesia adevărului absolut și să nu mai ceri nici o părere.

Prin urmare, designerii au ajuns un fel de zei: totul trebuie să arate și să funcționeze așa cum zic ei, oricine zice altfel este ori invidios ori de-a dreptul prost. (am avut „plăcerea” să lucrez cu astfel de oameni, nu spun povești). Dacă uneori le iese bine, alteori iese … mai puțin bine. Firește, asta în cazul în care designerul este cel ce decide cum arată și cum funcționează unele lucruri; există cazuri și mai grave, în care șeful decide asta. Șef care nu are nici o conexiune cu realita designul.

Problema este că, făcând niște greseli banale îți nemulțumești potențialii clienți și, la o adică, un buton plasat aiurea te poate scuti de încasarea a $300 milioane/an.

O introducere prea lungă dar probabil necesară. Haideți să analizăm câteva lucruri simple. Magazinele alese de mai jos sunt date ca exemplu doar pentru că ajung mai des pe ele, dar orice alt magazin s-ar putea inspira din aceste probleme.

Elefant§

Începem cu una simplă. Sortarea produselor:

Nu poți sorta după preț, după rating sau după… orice altceva. Oricum nu e nevoie, nu?

A doua chestie e un pic mai complexă:

Și se reproduce în felul următor:

  1. Nu ești autentificat;
  2. Vezi un produs ce vrei să-l adaugi în wishlist;
  3. Ți se spune că trebuie să te autentifici. Cum, în ce fel? Treaba ta. Norocul meu că nu mă grăbeam foarte tare, am mai fost pe site și știam cum pot intra în contul meu;
  4. Încerc să mă autentific cu Facebook, admir un e pentru o fracțiune de secundă (?!?!) după care…
  5. Sunt redirectat. Pe prima pagină a site-ului. Nu pe pagina produsului! (ironia face ca în cazul unui Logout ești redirectat la pagina pe care erai inițial, NU pe home!)
  6. Nici o problemă! Avem buton de back. Îl folosim, ajungem pe pagina produslui, vedem că suntem autentificați și încercăm să adăugăm produsul în wishlist.
  7. Doar că nu merge. Eu, că lucrez în domeniu, știu că e o problemă de caching și că este nevoie de un refresh. Dar chiar vrei să renunți la toți ceilalți clienți?

Evomag§

Evomag are prostul obicei de a fur împrumuta totul de la emag concurență. Nu e ca și cum concurența ar fi mai brează, dar, spre exemplu, acest meniu ce ocupă tot ecranul, este buggy. Și pe lângă faptul că-i buggy, mai este și anti-utilizator:

  1. Dacă ai ieșit accidental în afara meniului, acesta dispare;
  2. Dacă ești cu mouse-ul pe o categorie și vrei să faci click pe un produs din promoție ai nevoie de o mână fermă, deoarece vei avea de urmat un labirint (vezi video următor). Aceeași problemă o au și PCFunOktal sau Citgrup: meniu de două-trei nivele ce dispare dacă ai mișcat mouse-ul prea mult. Iar rezolvarea este extrem, dar extrem de simplă!
  3. Dacă vrei să faci click în afara meniului, vei nimeri pe un banner. Ce te va trimite spre o pagină cu promoții.

Bonus: de ce ai pune la promoție un produs ce nu există pe stoc?

Emag§

Ezit un pic să scriu despre ei. Au un număr mare de vizitatori pentru a-și permite experimente și, cel mai probabil, așa s-a ajuns la forma actuală a site-ului. Cel mai probabil voi reveni cu altă ocazie și voi detalia. Până atunci, problemele majore sunt la căutare (ce nu are foarte multă relevanță) și la organizarea pe categorii.

Checkout§

Oameni buni, în pagina de checkout trebuie să limitezi opțiunile de a ieși din acea pagină. Meniu în header. Meniu în footer. Produse related. Toate sunt inutile. Nu mă crezi? Uitați-vă în Analytics. Faceți A/B testing și folosiți și o pagină fără nici un link (ci doar cu minimum de branding). Rămâneți surprinși! Încercați să faceți o comandă pe Amazon și vedeți cam ce opțiuni există.

Procesarea plății§

Unii procesatori te întreabă ce tip de card ai (deși toate cardurile urmează anumite standarde și poți afla din primele două cifre ce fel de card este). Partea bună este că, de ceva timp, au început să facă ajustări în această direcție…

În loc de încheiere§

Sunt și magazine online ce au implementate unele funcționalități ceva mai bine. Nemira, de exemplu a implementat meniul bine (deși are multe submeniuri ce nu ar trebui să existe).

Magazinele mari ar trebui să angajeze experți în UI/UX (nu doar designeri). Magazinele mai mici ar putea angaja consultanți sau o firmă de audit. Sau, dacă e prea costisitor, ar putea investi într-o carte despre acest subiect (carte lejeră ce poate fi citită în câteva ore)

Cu toate astea, nu cred că acestă sarcină poate fi terminată vreodată. La fel ca și cu optimizarea pentru motoarele de căutare, este nevoie de ajustări permanente. Nu zilnice, dar micile experimente pot face diferențe uriașe de încasări (vezi link-ul de mai sus, cu butonul de $300 milioane)

Din punctul meu de vedere, Amazon sunt cei de la care ar trebui să fure toți (chiar dacă și ei au problemele lor). Ei au mai mulți utilizatori decât orice alt concurent și experimentează constant tot felul de poziționări și aranjamente pentru îmbunătățirea conversiei.

5 Comentarii

Adrian Berger a scris

Ati abordat un subiect foarte important.

Eu sunt un utilizator experimentat, care ma documentez despre produse nu doar din review-uri, ci si din site-urile magazinelor online – descriere, comentarii. Ca sa pot ajunge unde vreau, sortarea este fundamentala. Ati scris de evomag si emag. Ei totusi sunt buni. Sa vedeti alte site-uri, unde este dezastru la sortare. Si ma refer la cei cu pretentii – unii isi fac reclama si la televiziuni – dar nu sunt in stare sa puna o sortare macar dupa 2 criterii. Am rasfoit peste 20 de pagini la viamond.ro si am inchis, pierdeam timpul. Sau altii au sortari dupa criterii irelevante sau mai putin relevante.

Urmatorul pas este sa ma uit la descrierea produsului. Aici este si mai rau. Ori nu exista descriere, ori este sumara/foarte sumara, ori are erori de continut, ori toate combinatiile la un loc. OK, intru intotdeauna pe site-ul producatorului, acolo, daca scrie o prostie, macar stiu de cine sa ma iau. Dar nu ar fi fost mai bine sa fie link catre producator? Cati fac asta, in afara de emag, si nici ei mereu?

Alt pas este sa citesc (aproape) toate comentariile. Chiar daca unele sunt aiurea, chiar daca unele sunt facute de postaci (se simte), chiar daca multe sunt comentarii la comentarii sau mistouri (cica dezbateri), macar imi fac o idee. Si aici ar fi de discutat, daca nu ar fi mai bine sa se permita comentarii doar din partea cumparatorilor reali, cu comanda confirmata si livrata. Imi place cand gasesc un comentariu adevarat, cu like-uri de la multe persoane, pe care sa-l compar cu specificatiile producatorului si pe care simt ca ma pot baza. Aceste comentarii ar trebui evidentiate de magazinul online, ar pune in valoare produsele.

Cat priveste autentificarea, aveti mare dreptate. Putini sunt cei care au butonul de comanda rapida. Majoritatea iti cer inregistrarea, unii chiar cu foarte multe amanunte obligatorii (ca sa vanda bazele de date mai tarziu?), apoi trebuie neaparat sa intri pe email sa dai accept. De ce? Eu nu vreau sa cumpar inca, doar ma documentez, de ce ma obligi sa ma inrolez? Mai rau este cand iti genereaza ei parola, apoi trebuie sa caut emailul initial cu care m-am inregistrat cu ani in urma!

Sunt atatea de spus! Va felicit ca ati abordat acest subiect si astept alte postari ale dumneavoastra.

Ionuț Staicu a scris

Mulțumesc pentru aprecieri, voi încerca să mai ating astfel de subiecte (aș avea câte ceva și despre secțiunea de admin/user cp sau funcționalități de bază) :)

Am scris de magazinele de mai sus pentru că am interacționat cu ele într-un fel sau altul; sunt convins că există și cazuri mai rele.

Despre comentariile la produse: amazon (și parcă am văzut la pcgarage?) marchează comentatorii ce au cumpărat cu un badge aparte.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter