În apărarea doamnei Simona Anghel

În apărarea doamnei Simona Anghel ©

Puștiu Florin zicea anul trecut că doamna Anghel Simona a împrumutat o poză de la Adi Siea fără a-i acorda credit. Poza presupus împrumutată este aici în ziar (screenshot), iar aici la Adi. Eu aș zice doar că au fost doi fotografi în același timp și în același loc. Chiar nu cred că un jurnalist onorabil – doamna Anghel Simona, în acest caz – s-ar coborî într-atât încât să fure imagini fără să dea o sursă. E de-a dreptul ridicol!

Zic asta pentru că Puștiu a fost sunat de sus-numita doamnă și amenințat cu judecata și că, atunci când scrie (dar mai bine să-l cităm pe Florin):

nu ma gandesc ca sunt si oameni ce au copii? Cica rad copiii la scoala de copiii ei ca mama fura

Eu cred că, de fapt, treaba stă altfel: Adi a furat cu nerușinare poza din Cuget Liber! Eu nu cred că un om care a investit o mică avere în aparatură foto, a editat un ghid al Constanței de o calitate excelentă (din banii lui, fără nici un fel de sponsorizare) și postează aproape în fiecare zi niște poze de-ți taie răsuflarea s-ar da în spate de la a fura poze din prestigioasele ziare locale!

Acum serios și (ceva mai) realist: când te știi cu musca pe căciulă, nu-i mai bine să mergi blat? Trimiți un mail, îți ceri scuze, scoți poza (sau pur și simplu adaugi o notă de copyright) iar toată lumea-i ceva mai fericită (sau măcar un pic mai înțelegătoare).

O editare târzie: După jumătate de an, doamna mai sus menționată a considerat că ar fi bună și o mențiune a blogului-sursă. Acum știi cum se spune: greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Este de menționat că, în ciuda menționării sursei de către un ziar, nu a venit Apocalipsa!

5 Comentarii

Adi a scris

O poveste încurcată care scoate în evidenţă problemele legate de dreptul de proprietate pentru fotografii. Nu am încercat să rezolv această problemă pe cale legală, aşa cum era normal, ci am încercat să trag un semnal de alarmă (http://jurnaldenavetist.blogspot.ro/2014/10/concursprotest-cu-tema-si-fotografiile.html). Nu am primit până acum niciun fel de scuze, ci doar câteva explicaţii…
PS. Editura care editează ghidul CCWG a reuşit să atragă şi sponsori pentru ultimele ediţii!

Iulia a scris

La o prima comparare intre cele 2 imagini pot spune ca:
1. Fotografiile din galeria lui Adi sunt denumite astfel: DSC_5511 (fotografia cu pricina), DSC_5513, DSC_5514, DSC_5518…..
2. Daca erau facute de persoane diferite, culorile din fotografie erau diferite. Culorile sunt redate diferit de diferite marci de aparate de fotografiat, in plus acestea sunt prelucrate intr-un anumit fel (au o tenta de albastru). In cazul in care fotografiile erau facute cu acelasi aparat, cu siguranta prelucrarea trebuia sa fie diferita.

Adi, inteleg prin ce treci pentru ca si eu am avut de-a face cu ziaristi care mi-au furat anumite fotografii. Poate intr-o zi, cineva va avea taria si banii disponibili pentru a rezolva aceste probleme pe cale legala. Din pacate fotografii nu vor sa se implice in astfel de situatii pentru ca procesele sunt scumpe si dureaza.

joe a scris

Din cate am vorbit cu Simona Anghel, situatia pare sa fie problematica din cauza intermediarilor. Poate a fost doar „a honest mistake”, dorindu-se doar o Promovare simpla ce a iesit de sub control. I-am spus ca Drepturile de Autor sunt serioase in cazul unei astfel de Promovari dar sursa parea de incredere.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter