eOk.ro – public beta

De câteva zile eOk.ro este în stadiul beta, accesibil publicului, dar, spre surprinderea mea, nu am găsit nicio însemnare pe nicăieri făcându-se referire la asta. Probabil plecarea Nicoletei din HiQ a dat un pic peste cap treburile iar Florin nu a mai avut prea mult timp de promovare (poate doar invitația la party de acum câteva zile ce n-am putut s-o onorez din motive de distanță și timp).

Oricum, în seara asta mi-am adus aminte de eOk.ro și am zis să dau un ochi să văd ce se mai întâmplă pe un site nemaivăzut în România. Am găsit o piesă ce n-am mai auzit-o de mult și i-am dat play. După care am început să observ mici glumițe :drac:

Prima și cea mai ciudat-enervantă problemă:
firefox high cpu usage

Ciudat este că de când mi-am reinstalat Windows, nu am avut probleme de genul ăsta. Enervant este că e un dual core și am patru gb ram. Am repornit Firefox și nu s-a repetat problema (cu toate că browserul era proaspăt deschis, nevizitând în prealabil nicio pagină). Deci… Nu știu dacă e de la mine sau nu. Dar ce urmează în continuare, cu siguranță nu e de la mine :D La fel ca data trecută, voi face o listă cu diferite lucruri ce nu mi-au plăcut la site….

Ca vizitator (nelogat)

 • Pe prima pagină (dacă nu în toate) este normal să existe formular de log-in.
 • Tot pe prima pagină, la o rezoluție mai mare de 1024×768 footer-ul nu este chiar jos. Se găsesc diverse metode de a-l convinge să rămână în josul paginii
 • Pe pagina de login, butonul de login este tot foarte departe de formular. Nu e doar părerea mea. În plus, chiar dacă în header este link spre „fă-ți cont”, ar trebui să fie și lângă formular.
 • Pe aceeași pagină de login, „ai uitat parola” nu este aliniat vertical cu butonul de login.
 • De ce la înregistrare mi-am ales username? Pentru a băga la autentificare adresa de mail? :|

Ca utilizator

 • La pagina de muzică ar fi mai bine să poți face click pe numele artistului (vreau să văd toate piesele Dj Project, de exemplu, fără să folosesc căutarea)
 • Vreau copy la piesele din playlist. Dacă am playlistul deschis într-un pop-up, cum pot să trimit unui prieten link-ul unei piese?
 • La pop-up, unele link-uri nu au logică: Salvează și Embed. Eu deschid playlist-ul într-un pop-up pentru a nu mi se întrerupe muzica. Ori când se face click pe cele două link-uri… Cred că se poate face un mic pop-up cu javascript sau, în cel mai rău caz, un nou pop-up
 • Playerul NU ARE jump to. Dacă vreau să ascult de la minutul 2, nu am cum…
 • Pagina de însemnare nouă pe blog arată ciudat. Lipsește padding, iar textarea este minuscul. Ori se vrea blog ori Twitter?
 • La unele formulare link-ul de submit nu este stilizat (este doar text, fără background)
 • La pagina unei colecții, butonul de adăugare la colecția ta funcționează cum ar trebui să fie în pop-up :D . În aceeași pagină, titlurile sunt truncheate incredibil de mult…
 • Cum îmi șterg contul? Nu că aș vrea să o fac, dar… Sunt convins că sunt useri care vor vrea la un moment dat să-și șteargă contul…

Și acum chestii de optimizare de care nu s-a ținut cont…

 • Prima pagină are peste 1Mb. Nu cred că sunt mulți cu dial-up, dar nici chiar așa… eOk TV papă în continuare incredibil, inacceptabil și enervant de mult. Nu e bine nici pentru user, nici pentru server
 • Jumătate din codul din index este javascript. Fișierele .js externe sunt incluse în header iar prototype.js este inclus de două ori (două versiuni diferite 1.5 și 1.6). În total în jur de 200k. Jquery face cam același lucru ca prototype și are sub 20k (gzipped)
 • Eu aș fi folosit gzip. S-ar fi redus cu cel puțin 50-60% din dimensiunile fișierelor text (html, css, js)

Concluzii generale

S-au ignorat chestii de usability, nu s-a ținut cont de un lucru foarte important: „don’t make user think!” iar designul nu este uniform în tot site-ul, existând mici greșeli. Așteptăm să vedem dacă se vor schimba lucruri în site înainte de lansare și recomand cu foarte mare căldură cartea Getting Real și PDF a celor de la 37signals :)

Succes!

9 Comentarii

Florin Grozea a scris

@Mike: este o rețea socială cu muzică gratuită, în limba română, pentru români. Și e primul site LEGAL cu muzică GRATUITĂ din România, d-aia e „plăcut” :-)

@Ionut: știi că am dat copy/paste și le-am trimis programatorilor, nu? :-) Mulțumim mult de ajutor! (unele dintre observațiile tale oricum le rezolvasem deja)

Andrei a scris

Neprofesionist! Pentru un site cu atata reclama care cica a trecut de stadiul de beta lucrurile stau rau de tot. Lasand problemele semnalate mai sus cred ca exista o problema grava in ceea ce priveste performanta in tot site-ul. M-am jucat azi putin cu el si mi-a lasat impresia ca se misca extrem de greu iar pentru utilizatori chiar conteaza timpul de raspuns.

Spor la treaba ca mai aveti multe de rezolvat. Va trebuie cineva specialist in user interface sunt multe greseli la capitolul asta. Backend-ul se poate rezolva in timp dar interfata conteaza foarte mult pentru utilizatori.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter