De ce este salariul confidențial?

De ce este salariul confidențial?

Zilele trecute am intrat într-o discuție pe Facebook referitoare la (ne)afișarea salariului în anunțurile de angajare. Inițiatorul discuției zicea că e o strategie de a păcăli candidații. Doar că…

Politică Internă§

În unele companii este foarte comun ca salariul să fie confidențial. Iar asta e o regulă atât de strictă încât se ajunge la penalizări sau chiar rezilieri ale contractului de muncă. Desigur, în multe alte companii salariul confidențial nu este impus de vreo regulă strictă, dar mulți preferă ca angajații să nu cunoască salariul colegilor. Asta pentru că mereu ai impresia că tu ești cel ce muncește cel mai mult și – evident – ți s-ar cuveni un salariu mai mare. De aici apar frustrări și discuții ce nici un manager nu și le dorește.

Head Hunting§

Știi cine mai urmărește anunțurile de angajare? Alți agenți de resurse umane! Vor ști că tu oferi salariul X angajaților pe postul Y. De aici până la a găsi angajați ai firmei și a le oferi X+1 este doar un pas. Mic.

Competențe§

Pentru că da, salariile se dau și în funcție de competențe. Este extrem de posibil ca doi angajați pe același post să lucreze în ritmuri diferite; atât de diferite încât unul să aibe o productivitate dublă comparativ cu celălalt. Este la fel de valabil și pentru un candidat, când poți pune un anunț (de exemplu) pentru un programator senior dar să ți se prezinte un programator junior cu potențial.

Economie§

Orice firmă caută să aibe cheltuieli cât mai mici. Și, de multe ori, negocierea salariului se poartă la modul „ce salariu dorești?”. Din două motive: 1) angajatorul vrea să vadă cât de mult îți prețuiești munca (și cât de bine te poți evalua) și 2) angajatorul poate profita de o cerere de salariu mai mică decât se aștepta.

8 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

As putea scrie o mica nuvela cu neregulile de la locul meu de munca.

Fiecare firmă funcționează după anumite reguli (interne). Nu am zis că salariul este confidențial la toate firmele (ba chiar unele firme sunt foarte transparente).

Neregulile astea sunt lucruri ce încalcă legea sau lucruri care ți se par ție în neregulă?

Marius a scris

Salariul confidential este si o cauza pentru care mobilitatea in IT este asa de mare, cred eu. Din cand in cand mai arunc o privire si pe siturile de joburi din UK, Spania, Germania, etc si cam 80% din anunturi arata salariul pe care il vei avea la compania respectiva. Sau macar o marja intre x si y. La noi chiar nu inteleg ce se intampla.

Bogdan Popa a scris

Din ce am observat, salariul confidențial e mai mult o treabă românească.

Îmi aduc aminte că acum vreo 3 ani, când a venit în țară directorul de operațiuni pe EMEA la compania la care lucram și a fost întrebat de salarii începuse un discurs ce se prezenta a fi interesant dacă nu ar fi fost întrerupt subit de un șef din România ce i-a spus că în .ro salariul e confidențial.

Problemele pe care le ridici tu în articol sunt valide pentru un angajator slab sau cel mult mediu. Un angajator bun ce știe să evalueze angajații corect și știe de ce are nevoie nu ar întâmpina probleme de genul acestora. Un angajator prost în schimb va încerca să facă cât mai multe combinații astfel încât să iasă câștigat.

Un exemplu valid și pe care l-am observat de nenumărate ori e următorul:
X se angajează în 2010 la o companie pe 1000 de lei (sumă fictivă la un nivel fictiv al pieței). După 3-4 ani și evaluări cel puține bune în fiecare an ajunge la 1300 de lei.
Y se angajează în 2014 la aceeași companie ca X pe 1300 de lei, că ăsta e nivelul pieței în 2014.

E corect ca un angajat nou să primească același salariu ca un angajat cu 4 ani de experiență și cu evaluări bune spre foarte bune?

Ionuț Staicu a scris

Bogdan, este posibil ca eu să am informații greșite, având în vedere că sunt în afara câmpului muncii de ceva ani și chestiile prezentate ori le-am auzit din diverse surse ori le-am gândit eu.

Exemplul tău nu știu dacă ține cont și de capabilitățile noului angajat (cum se compară acesta cu vechiul angajat). Dar dacă au același nivel de pregătire, este corect. Dacă cel nou este mai slab, atunci da, este incorect (la fel de incorect ar fi să i se ofere același salariu dacă este mult peste angajatul vechi). Soluția în acest caz este o discuție cu angajatorul.

Am uitat să menționez în articol (dar cred că s-a subînțeles) că este vorba de oameni cu anumite competențe și skill-uri necesare (m-am referit în mod direct la programatori, că sunt în domeniu, dar se aplică la fel de bine și la: avocați, contabili etc)

Vilmos a scris

E corect ca un angajat nou să primească același salariu ca un angajat cu 4 ani de experiență și cu evaluări bune spre foarte bune?

Mie mi se pare ca da, e foarte corect. Chiar nu vad de ce ai da cuiva un salariu mai mare doar pentru ca ai angajați noi.

Mi se pare mai ciudat ca nu exista un program de mărire de salar anuala sau de ce angajatul nu a cerut o mărire de salar în 4 ani, ar trebui sa știe ce valoare are slujba lui.

Vilmos a scris

Sunt un mare fan al salariului confidențial. Chiar nu cred ca e o chestie româneasca.

În primul rand, contractul tău cu compania respectiva e intre tine și compania dintr-un motiv. Tu semnezi și compania semnează, nu colegii tai. Ca valorezi mai mult sau mai puțin decât colegii tai din aceeași echipa e problema ta.

Mi se pare incredibil de imatur sa te compari cu colegii tai. Fiecare cu viata lui, cere ce crezi cu ca valorezi, lasă-ti vecinii în pace.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter