Social Media în 2015

Social Media în 2015 ©

Nu sunt un expert în social media, în blogging sau în oricare din ultimele tehnologii la modă în ultimii cinci ani. Poate că de asta nici nu prea îmi place să mă numesc blogger; cel mult „jurnalist” – adică om care scrie într-un jurnal.

Poate că ăsta-i și motivul pentru care nu dau (atât de) multă importanță multor aspecte pentru care unii se fac lutre și punte, ba să țină numerele cât mai sus (like-uri, share-uri, engagement și ce o mai fi), ba să țină numerele cât mai jos (bouncerate, spam etc)

Poate că tot ăsta-i motivul pentru care nu înțeleg pe deplin pasiunea asta de a strânge zeci de mii de like-uri pe o pagină de Facebook a unui site, blog sau companie, fără ca acei zeci de mii de (presupuși) oameni să interacționeze în vreun fel. Ok, poate că aici înțeleg de ce: un blog cu multe like-uri este privit foarte bine de cei ce vor să facă reclamă (care, cel mai probabil, gândesc la modul „are 50.000 like-uri, poate că un sfert sunt false, dar tot rămân câțiva pentru expunere”)

Ceea ce ne aduce aici: nu înțeleg cum funcționează publicitatea în online: este vorba de niște cifre extrem de ușor măsurabile. Ok, ai 20.000 unici, dar ce facem cu bounce-rate de 90%? Sau cu mulțimea de postări fără nici un comentariu? Sau ai 50.000 fani la o pagină? De ce strângi doar 2-3 like-uri/post și trei comentarii la fiecare al patrulea post?

Azi mi-a trăznit o idee: dacă o pagină este publică și like-urile postărilor de pe acea pagină sunt și ele publice, nu ar trebui să existe o modalitate simplă de a găsi cine a comentat? Păi și există!

Rezultatele sunt interesante: la o pagină oarecare (nu dăm încă nici un nume) cu 36.500 like-uri, la primele 100 posturi avem un total de 995 like-uri, din care 766 sunt de la utilizatori unici. Nu-i rău!

La aceeași pagină, comentariile arată și mai interesante! Tot la primele 100 posturi avem 119 comentarii de la 57 utilizatori. Nu mă simt prea în măsură să analizez și calitatea comentariilor, dar e destul de puțin probabil ca „Ruxi”, „Valy” sau „Îngerul Iubirii Pierdute” să fie de o calitate excepțională.

Sumarul este: din 36.500 like-uri, omu’ a strâns 57 comentatori. Nu-i rău, nu-i rău deloc!

4 Comentarii

A.Busuioc a scris

Meh, Feisbuc-ul e relativ irelevant din mai multe considerente.

1. La o pagină cu X like-uri, cam 10-15% din utilizatorii care au dat Like văd în News Feed când postezi un articol/link/status/whatever. Vrei să le apară la toţi utilizatorii de fiecare dată când postezi ceva? Da, se poate, marcă banu’ la publicitate.

2. Un like pe Feisbuc la un articol link-uit pe pagina X nu se traduce (în cele mai multe cazuri) şi cu o vizualizare a articolului respectiv. Majoritatea utilizatorilor oricum dau Like din instinct şi prostie, aşa că e zero barat.

3. Când dai share la un articol pe X grupuri de pe Feisbuc, share-ul respectiv se contorizează drept un Like la articol (cel puţin aşa îl iau în calcul majoritatea plugin-urilor de share în Soşiăl Midia). De asta există situaţii cu 70 de like-uri la un articol dar zero sau 2-3-4 comentarii, cum vorbeam cu Adrian la coffee-meet.

Facebook a devenit precum bula imobiliară. Într-un timp mai mare sau mai mic companiile care cumpără publicitate vor realiza că publicitatea pe Feisbuc nu se ridică (la nivel de awareness, engagement şi alte noţiuni specifice marketing-ului) la nivelul publicităţii outdoor sau în mass-media şi atunci bula se va sparge.

Ionuț Staicu a scris

De awareness am uitat :D

Așa cum am zis, nu sunt eu chiar cel mai în măsură să comentez pe marginea eficacității conținutului pe Facebook. Dar măsurarea se poate face în doi timpi și trei mișcări.

Ba chiar dacă voi avea un pic de timp liber voi implementa un astfel de tool :D

A.Busuioc a scris

Nici eu nu sunt în măsură să comentez, cel puţin nu cum se face în ziua de azi. De comentat comentează cei care sunt „specialişti” în Soşiăl Midia, se ştiu ei care.

Faza e că oricum conţinutul share-uit pe Feisbuc nu e eficient, vezi punctul 3 de mai sus.

Te-ai apucat de implementat tool-uri, văd. Ba o extensie de Profitshare, ba un tool de monitorizat comentariile. Tot aşa, zic. :D

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter