Ești doar un actor

Ești doar un actor ©

În momentul în care Charlie Sheen a fost dat afară din Two and a Half Man (deoarece și-o luase în cap și se credea vedeta), toți au zis că serialul era ținut de Sheen, el era omu’ cu umoru’ iar fără el se va duce totul de râpă. Sigur, serialul a scăzut în audiențe, dar nu suficient de repede, astfel încât a mai rezistat foarte bine încă vreo trei ani.

Sheen a încercat Anger Management. Un serial cu umor chinuit, joc actoricesc la fel de chinuit și cu un succes cel mult moderat. Pentru că, aparent, omu’ cu umoru’ nu era chiar el.

Zilele astea parcă a luat-o lumea razna: Jeremy Clarkson – un prezentator de la Top Gear (o emisiune la care se fac glume cu mașini) – a avut o ieșire violentă față de un coleg. Nu m-a interesat foarte mult dacă a fost vorba de violență verbală sau fizică, dar asta e mai puțin important. Important e că și el se credea tot omu’ cu umoru’ și că a fost suspendat și, mai nou, se pare că a fost și concediat.

Au apărut petiții, au apărut proteste (!!!), că emisiunea nu poate exista fără el, că el e baza. Colegii lui au zis că nu filmează fără el șamd. Clasicele fițe și bășini de vedetă.

Nu am de gând să contest munca celor doi. Sunt convins că și actoria cere muncă și dedicare și că nu oricine o poate face. Doar că, la sfârșitul zilei, oricât de vedetă ar fi, este doar un simplu actor. Replicile și reacțiile nu sunt întotdeauna originale, majoritatea fiind scrise de… cine o scrie replicile (cred că scenarist? regizor?).

Rămâne de văzut ce se va întâmpla și ce succes va avea mr. Clarkson dar și ce decizii vor lua colegii lui, cei revoltați. Trăim vremuri interesante!

4 Comentarii

A.Busuioc a scris

Replicile sunt scrise de scriitori (sic!). În engleză îs Writers şi teoretic fac parte din Writers Guild of America (în cazul SUA). Cam cum îs cei care fac Copywritting în publicitate.

De cele mai multe ori actorii au prea puţin de spus pe tema scrisului, treaba lor e să interpreteze şi transmită cât mai bine/veridic mesajul.

Vorbind de oameni cu umor propriu, comedianţii sunt cei care îl au şi care-l transmit direct (deşi şi aici există procedeul îmbunătăţirii replicilor, ceea ce ei numesc crafting sau honing the skills). Deşi şi în stand-up comedy există writers, oamenii care scriu replici sau refac replici pentru comediant. Şi mulţi dintre ei ajung din spatele cortinei în faţă, devin comedianţi.

Acum trebuie să facem diferenţa între actorii care nu fac decât să interpreteze un rol scris de cineva, gen Charlie Sheen, cu actorii denumiţi „method actors”. Actori care intră în pielea personajului cu totul, şi fizic şi psihic. Primul exemplu care-mi vine în minte e Sir Anthony Hopkins, care pentru rolul lui Hitler din The Bunker (1981) s-a izolat în camera de hotel şi a studiat cărţi/filme despre şi cu Hitler, şi în momentul în care a ieşit din camera de hotel i-a speriat pe figuranţii care interpretau diverse roluri mici prin foarte micile diferenţe de mimică/comportament faţă de Hitler. Al doilea exemplu e Heath Ledger/The Joker şi al treilea e Christian Bale/American Psycho.

M-am uitat la serialul cu Sheen şi Greer până pe la sezonul 7. Sincer să fiu de plăcut şi savurat mi-au plăcut primele 3-4 sezoane, când Jake era încă puşti şi amuzant. Pe urmă mi s-a părut tras de păr în încercarea de a prelungi un sit-com aflat în agonie.

Ionuț Staicu a scris

Acum trebuie să facem diferenţa între actorii care nu fac decât să interpreteze un rol scris de cineva, gen Charlie Sheen, cu actorii denumiţi “method actors”. Actori care intră în pielea personajului cu totul, şi fizic şi psihic.

Ca un paradox, astfel de actori au mai rar crize de vedetism.

(Iar American Psycho mi s-a părut extrem de ciudat/plictisitor; am încercat să-l văd de vreo două-trei ori și am adormit de fiecare dată)

A.Busuioc a scris

Ca un alt paradox, majoritatea actorilor care practică method acting au în spate scena de teatru, nu marele ecran. E o diferenţă foarte mare în background şi interpretare.

Nici eu nu l-am văzut pe tot, sincer să fiu, dar am citit cât şi cum s-a pregătit omul pentru rol şi-am rămas uimit, nu-l credeam să facă parte din tagma actorilor respectivi.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter