Da, și angajații se vând!

Am auzit ieri că o cunoscută cafenea din Constanța (Cafe Cafe) a fost călcată de hoți ANAF. Nu știu dacă ăsta a fost motivul principal, dacă a fost picătura care a umplut paharul sau pur și simplu s-a potrivit, dar aparent localul este de vânzare.

2015-03-26@35_51

Sigur, toată povestea s-ar putea să fie o manevră de marketing, dar asta nu înseamnă că nu s-au trezit apărătorii dreptății, justițiarii moderni: cum să vinzi angajații? Sunt sclavi? Ei bine, nu… chiar. De fapt sunt sclavi, dar nu la patronul ăla rău.

Nu vorbesc despre această firmă, pentru că zilele astea am auzit prima dată de ei și nici măcar de afacerile din acest domeniu, ci vorbesc în general, chestii ce se aplică la orice firmă.

Atunci când vinzi o firmă, ce vinzi, de fapt? Vinzi spațiul închiriat pentru a-ți desfășura activitatea? Nu. Vinzi mobilierul (care probabil este inclus în spațiul respectiv)? Nici. Vinzi facturile? Haha, cine le cumpără? Păi și? Ce vinzi de fapt? Vinzi clienții! Vinzi foștii clienți (portofoliul), clienții actuali și potențialii clienți. Pentru potențialii clienți vinzi, de fapt, brand-ul.

Ce definește un brand? Ce definește o firmă? Nu cât de mulțumiți sunt clienții? Păi și dacă-i așa, cine sunt responsabilii cu satisfăcutul clienților dacă nu angajații? (sub îndrumarea unui manager bun, evident)

Poate că angajații nici nu sunt întrebați dacă sunt de acord cu asta. La o adică, de ce ar fi? În anumite situații, angajații sunt consumabile, pentru că formează o echipă bună doar sub îndrumarea unui manager competent (da, știu, managerul tău e un bou și tu ai face o treabă mult mai bună decât el, doar că nu faci).

Acum, hai să vorbim un pic și despre angajații de la firma asta: cam câți dintre ei crezi că au fost deranjați de faptul că li se schimbă patronul? Cam câți crezi că ar considera acest aspect atât de important încât ar renunța la un salariu, ar risca să nu mai aibe bani de mâncare sau de plătit rate? Exact.

Deci da, angajații se vând. Se întâmplă asta la orice firmă, ba chiar la unele există clauze în contractul de vânzare că pot pleca maximum X angajați în perioada Y. S-a întâmplat când Microsoft a cumpărat GeCad, s-a întâmplat când Macromedia a cumpărat InterAKT, dar lumea este mult mai revoltată când e vorba de ceva mai mic. De ce?

De ce sunt angajații sclavi? Păi Simona explică destul de bine. Varianta scurtă: cum poți spune că ești liber când ai rate la casă de plătit pentru următorii 10-20-30 ani, câte un teanc de facturi, ai de plătit o avere în impozite și depinzi de foarte mulți oameni din jurul tău pentru a face… orice în casă (sau pe lângă casă)?

Un Comentariu

Cristi a scris

In primul rand, in contractul de angajare scrie destul de clar ca nu poti pleca fara un preaviz de n zile (in general 15 zile lucratoare), si nici nu poti fi dat afara fara un preaviz, deci, daca angajatii nu se afla in vreuna din situatiile de mai sus, ar fi ilegal sa nu „vinzi” si angajatii odata cu firma.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter