Cartea copilăriei

Cartea copilăriei ©

Cred că toți avem o carte a copilăriei: una de care ne aducem aminte cu drag și zâmbim nostalgic când vorbim despre ea. Eh, această însemnare este despre o astfel de carte; și da, este scrisă cu un zâmbet pe față :)

Când aveam vreo zece ani, am făcut rost de o carte. Nu știu de unde și, nu știu cum se numea și, mai grav, am pierdut-o. A fost publicată în jurul anului 1990 și îmi aduc aminte fragmente din ce conținea. Din păcate, cartea nu avea copertă și nici primele câteva pagini, deci nu știu exact ce ar trebui să caut (anul publicării era scris la sfârșit).

Voi înșira aici ce, poate că cineva își aduce aminte și mă poate ajuta să o (re)găsesc.

Cartea era scrisă sub forma unui almanah de vacanță ce conținea o poveste, poezii, puzzle-uri și diverse jocuri (dar îmi aduc aminte că hârtia era destul de bună calitativ, nu prea se asemăna cu cea a almanahurilor)

Poezii§

Îmi aduc aminte doar două poezii (și nici alea întregi), dar cu siguranță erau mai multe:

Sunt vrăjitorica Ica
Fac orice dintr-o nimica

Respectiv

În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână
Orăşenii, pe trotuare,
Merg ţinându-se de mână
Acuarela

Jocuri și activități§

Chiar dacă știu sigur că erau o grămadă de jocuri, îmi aduc aminte doar câteva:

  • Cum să treci printr-o carte poștală – se prezenta un mod prin care poți decupa o carte poștală astfel încât se formează un cerc destul de mare;
  • Mozaic cu ouă – de fapt cu coaja de la ouă; se măcinau și se lipeau cojile pe un carton, după care se pictau;

Povestea§

Partea cea mai interesantă din carte era – evident – povestea, ce implica o bunică, un nepoțel (și parcă și o nepoțică?) și un trenuleț, cu care au făcut înconjurul lumii într-o noapte, întâlnindu-se cu alți copii din alte zone ale lumii: din africa au luat un băiețel, din antarctica au luat un pinguin (căruia i-au croit rapid un slip, căci la ecuator era prea cald pentru el!), au mai luat un elefant din India (cred) și tot așa.

Cu toți aceștia au ajuns la marea barieră de corali, s-au luat la întrecere cu o broască țestoasă, pinguinul a încercat să spargă nuci de cocos cu ciocul, elefantul a încercat să pescuiască piranha și… cam atât îmi aduc aminte.

Concluzie§

Ajută-mă să găsesc această carte. Dacă nu ai auzit niciodată de ce am scris mai sus, întreabă-ți prietenii, poate știu ei ceva indicii. M-ar ajuta foarte mult numele cărții, pentru că probabil o voi găsi la un anticariat sau pe vreun site de anunțuri.

3 Comentarii

Mihai S. a scris

A doua poezioara o stiam si eu de undeva. O sa dau share la listarea ta pe FB, poate stiu altii mai multe.
Eu citeam… cred ca „Povestiri istorice” se numea si erau acolo povestiri despre lupte aviatice ale legedarelor IAR-81/82/83 (parca), povesti cu soldati si cateva povesti strecurate pentru educarea tineretului comunist, cu impuscatii. Sincer si eu le-as reciti.

Ionuț Staicu a scris

Da, da, în Povestiri Istorice! :D

Cartea am găsit-o, este cea din linkul lui Laur de mai sus. Link pe care eu i l-am dat pe skype, după ce mi-a dat el pagina „Cărțile Copilăriei”.

Vezi că Povestiri istorice găsești pe pagina mai sus menționată ;)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter