Am intrat zilele trecute într-o dispută referitoare la cacofonii și la evitarea acestora. Și cum mediul disputei nu era nici potrivit nici optim, m-am gândit că poate ar trebui să detaliez pe blog părerea mea despre acest subiect.
Probabil ai auzit cel puțin o dată o exprimare ce conține cuvântul virgulă: e.g. „că virgulă coboară”, „fiindcă copiii au făcut aia” & co.
Cacofonia, conform DEX-ului, este:
CACOFONÍE, cacofonii, s. f. Asociație neplăcută de sunete
Asta înseamnă inclusiv acea virgulă verbală, în dorința arzătoare a evita o cacofonie, generează (cel puțin în urechile mele) o cacofonie!
Atunci când „virgulă” este folosit în scris pentru a evita o cacofonie, iese o abominație cel puțin la fel de mare ca și cea verbală.
Păi și ce e de făcut?§
Cu siguranță nu pot spune că sunt expert al limbii române. De exemplu, chiar ieri am aflat că am trăit toată viața în minciună!
Dar cacofonii am încercat tot timpul să le evit. Cum? Simplu:
- De cele mai multe ori am folosit sinonime: „că se dă jos”, „deoarece copiii au făcut”, „pentru că tinerii au făcut”
- Alteori am căutat o exprimare alternativă.
Și pentru că cacofoniile nu sunt punctul meu forteȘi pentru că punctul meu forte nu sunt cacofoniile, alt exemplu nu îmi vine în minte în acest moment.
Pai daca nu esti expert, de ce-ti dai cu parerea?
Eu de multe ori zic „virgula masii”, ca protest la cacofonia aparuta ca sens normal al Gramaticii asteia dubioase. Cred ca orice tamp stie ca poate pune un sinonim la schimb, deci n-ai inventat roata cu acest articol.
Îmi dau cu părerea pentru că e dreptul meu. Cel puțin așa zice în Constituție…
Sigur, sigur?
Mă scuzi, nu știam că blogul meu (plătit din banii mei și întreținut în timpul meu liber) trebuia să conțină (doar) articole inovatoare!
blogul meu, pe barba meaaaa (a-a-a)
smilie-sme plm*
*pe la magazin