Despre scăderea TVA la alimente

Despre scăderea TVA la alimente

Cică de la 1 iunie se va reduce TVA la toate alimentele și băuturile non-alcoolice, de la 24% la 9%. Wow, asta înseamnă că se vor reduce și prețurile alimentelor iar economiile făcute de români vor fi substanțiale!

Doar că nu.

Sigur, vor scădea ceva prețuri la anumite mărci, dar majoritatea produselor vor rămâne la același preț ca azi, sau, în cel mai bun caz, vor scădea cu câteva procente (dar vor urca rapid la loc). În nici un caz nu vor scădea prețurile cu 15%!

S-a întâmplat cu pâinea acum ceva timp (care s-a ieftinit de la un leu la… un leu), se întâmplă constant cu prețul benzinei (sper că știi că prețul barilului variază destul de mult: când prețul barilului crește, crește și prețul benzinei, când prețul barilului scade, prețul benzinei… tot crește) și se va întâmpla și cu alimentele de la 1 iunie.

De ce se întâmplă așa? Pentru că vânzătorul are șansa de a încasa aceiași bani făra să mai fie nevoit să dea statului o parte.

În cel mai bun caz se va reduce din evaziune. Pentru cumpărător nu se va vedea vreo schimbare pe termen mediu-lung.

2 Comentarii

Empire a scris

Aici te-as contrazice.

1. Pretul painii a ajuns si la 70 de bani in unele locuri. Majoritatea alimentarilor au paine la 80-90 de bani. Painea Neptun de la Dobrogea sa ieftinit de la 1.20 lei la 1 leu.
2. La produsele alimentare e o concurenta foarte mare. Fiecare producator tine pretul cat poate de jos. Poate nu toate vor scadea, poate nu imediat, dar sigur vor incepe unele sa scada repede iar concurenta le va trage in jos si pe celelalte.
3. In pretul benzinei, pretul petrolului este o componenta minoritara. De-asta nu poate sa scada pretul atat de mult indiferent ca ar ajunge 1 dolar barilul de petrol. TVA, accize, transport, adaos comercial, cheltuielile de rafinare tin pretul sus.

Ionuț Staicu a scris

Ei bine, chiar mi-ar face plăcere să mă înșel. Voi păstra câteva bonuri pentru prețuri detaliate ale produselor, să vedem cât va oscila prețul :)

O chestie care mi-a venit acum este că această scădere de TVA va fi compesată cu o ușoară creștere a altor taxe (mai ales dacă se adoptă codul fiscal; tot la 1 iunie află acest lucru).

Ce se întâmplă la benzină se va întâmpla și la alimente. Mereu sunt taxe, accize și alte mizerii ce țin pretul sus :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter