În ultimele două zile a tot apărut o porcărie de campanie, cu „Adoptă un Ș”. Adică ei vor să încurajeze folosirea diacriticelor în online, pentru că, supriză, după 20 ani de internet și-au dat seama că vorbim și scriem limba română, nu romana. Și s-au găsit a scrie pe subiect – Cabral, Hoinaru și Mihai sunt doar câțiva; am văzut desfășurarea campaniei pe mai multe bloguri – dar întrebarea absolut logică este: unde erați voi, bravi apărători ai limbii, acum un an, când Cristian încerca să strângă bani pentru tastaturi fizice în limba română? Hmm?
Pentru că da, problema principală a (ne) adopției scrierii corecte este… lipsa unui dispozitiv fizic! Nu mă crezi? De câte ori n-ai văzut astfel de tastaturi?
(sursa)
Oricât de greu ar fi de crezut, un utilizator atehnic nu va putea face legătura (mental) atunci când îi spui: „apeși alt+q pentru litera «â»”. Pentru că se uită la tastatură și nu înțelege cum din litera Q poate ieși Â. Iar asta nu pentru că omul e prost; nu, nicidecum! Dincolo de layout-ul alternativ, trebuie să-i explici unui utilizator atehnic și ce e un layout de tastatură, și că ce este scris pe butoanele fizice este doar o convenție și tot așa.
Și da, eu scriu cu diacritice încă dinainte să fie la modă (de prin 2004-2005 adică, de când foloseam layout-ul lui Secărică). În 2012 eram conspiraționist și scriam despre site-urile ce pur și simplu nu acceptă diacritice.
Te lauzi

…sau te plangi
Nu cred că înțeleg ce vrei să zici.
păi nu mai bine mai târziu decât deloc?
apropo de tastaturi ro, o bună parte dintre truditorii cu butoanele folosesc laptopuri, so tastatura neaoșă e foarte binevenită, dar rezolvă doar parțial problema.
În plus, fix cetățenii ăia care ar fi receptivi la adoptarea/promovarea unei tastaturi fizice românești sunt într-o mult mai mare măsură să se descurce cu shortcut-uri decât marea masă – ăi care chiar necesită muncă de convingere.
Cei cu laptop-uri, da, au o problemă cu greu rezolvabilă
De-a lungul timpului am avut de-a face cu oameni care pur și simplu nu făceau conexiunea între alt+a = ă. Dar nu aveau nici o problemă în a schimba layout-ul englez în cel românesc (alt+caps), apăsau [ pentru ă, apăsau iar alt+caps pentru a schimba layout-ul. Iar aici nu vorbesc despre un om, ci peste 10-15: medici, notari, avocați, oameni care sigur nu sunt proști.
Reticiența la tastaturile fizice românești vine și din cauza faptul că… nu găsești tastaturi fizice românești. Pe PCgarage erau vreo 5-10 feluri, dar de aici cumpără oamenii mai tehnici, care oricum s-ar descurca și doar cu un layout schimbat. Dar în magazinele fizice? La Emag? La Auchan? Conștient sau nu, potențialul client se gândește: „dacă se găsește atât de greu, înseamnă că nu e bun/nu au viitor/ceva nu e în regulă”.
Iar tastaturile sunt doar o jumătate a problemei. Cealaltă problema sunt softurile!
Cum mă cheamă pe mine? Ionuț. Cum trebuie să semnez un OP în Homebank ING? Ionut. Pentru că sistemul lor nu validează altfel. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să îmi ajungă un colet cu numele „Ionu?” în orașul „Constan?a”. De zeci de ori mi s-a întâmplat să scriu un comentariu pe un blog (sau să fac review la un produs cumpărat) doar pentru a vedea că diacriticele ori sunt înlocuite cu simboluri ciudate, ori cu semne de întrebare ori… șterse.