Adoptă o tastatură! (nu un ș)

În ultimele două zile a tot apărut o porcărie de campanie, cu „Adoptă un Ș”. Adică ei vor să încurajeze folosirea diacriticelor în online, pentru că, supriză, după 20 ani de internet și-au dat seama că vorbim și scriem limba română, nu romana. Și s-au găsit a scrie pe subiect – Cabral, Hoinaru și Mihai sunt doar câțiva; am văzut desfășurarea campaniei pe mai multe bloguri – dar întrebarea absolut logică este: unde erați voi, bravi apărători ai limbii, acum un an, când Cristian încerca să strângă bani pentru tastaturi fizice în limba română? Hmm?

Pentru că da, problema principală a (ne) adopției scrierii corecte este… lipsa unui dispozitiv fizic! Nu mă crezi? De câte ori n-ai văzut astfel de tastaturi?

tastatura

(sursa)

Oricât de greu ar fi de crezut, un utilizator atehnic nu va putea face legătura (mental) atunci când îi spui: „apeși alt+q pentru litera «â»”. Pentru că se uită la tastatură și nu înțelege cum din litera Q poate ieși Â. Iar asta nu pentru că omul e prost; nu, nicidecum! Dincolo de layout-ul alternativ, trebuie să-i explici unui utilizator atehnic și ce e un layout de tastatură, și că ce este scris pe butoanele fizice este doar o convenție și tot așa.

Și da, eu scriu cu diacritice încă dinainte să fie la modă (de prin 2004-2005 adică, de când foloseam layout-ul lui Secărică). În 2012 eram conspiraționist și scriam despre site-urile ce pur și simplu nu acceptă diacritice.

4 Comentarii

pax a scris

păi nu mai bine mai târziu decât deloc?
apropo de tastaturi ro, o bună parte dintre truditorii cu butoanele folosesc laptopuri, so tastatura neaoșă e foarte binevenită, dar rezolvă doar parțial problema.

În plus, fix cetățenii ăia care ar fi receptivi la adoptarea/promovarea unei tastaturi fizice românești sunt într-o mult mai mare măsură să se descurce cu shortcut-uri decât marea masă – ăi care chiar necesită muncă de convingere.

Ionuț Staicu a scris

Cei cu laptop-uri, da, au o problemă cu greu rezolvabilă :D

De-a lungul timpului am avut de-a face cu oameni care pur și simplu nu făceau conexiunea între alt+a = ă. Dar nu aveau nici o problemă în a schimba layout-ul englez în cel românesc (alt+caps), apăsau [ pentru ă, apăsau iar alt+caps pentru a schimba layout-ul. Iar aici nu vorbesc despre un om, ci peste 10-15: medici, notari, avocați, oameni care sigur nu sunt proști.

Reticiența la tastaturile fizice românești vine și din cauza faptul că… nu găsești tastaturi fizice românești. Pe PCgarage erau vreo 5-10 feluri, dar de aici cumpără oamenii mai tehnici, care oricum s-ar descurca și doar cu un layout schimbat. Dar în magazinele fizice? La Emag? La Auchan? Conștient sau nu, potențialul client se gândește: „dacă se găsește atât de greu, înseamnă că nu e bun/nu au viitor/ceva nu e în regulă”.

Iar tastaturile sunt doar o jumătate a problemei. Cealaltă problema sunt softurile!

Cum mă cheamă pe mine? Ionuț. Cum trebuie să semnez un OP în Homebank ING? Ionut. Pentru că sistemul lor nu validează altfel. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să îmi ajungă un colet cu numele „Ionu?” în orașul „Constan?a”. De zeci de ori mi s-a întâmplat să scriu un comentariu pe un blog (sau să fac review la un produs cumpărat) doar pentru a vedea că diacriticele ori sunt înlocuite cu simboluri ciudate, ori cu semne de întrebare ori… șterse.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter