BeOS: Sistemul de operare de care nu am avut parte

BeOS: Sistemul de operare de care nu am avut parte ©

BeOS este un sistem de operare lansat la începutul anilor ’90. Se dorea a fi o alternativă la sistemele existente (Windows, Apple OS & co) și promitea foarte multe. Din păcate însă, nu a fost să fie, cea ce mă face să mă întreb dacă vom avea vreodată o alternativă nouă la sistemele de operare cunoscute. Vorbesc de o alternativă reală, care funcționează pe un sistem, nu „în cloud” cum este Chrome OS.

De ce?§

Dincolo de utilizatori – pe care îi vei convinge cu greu să migreze de la un sistem de operare foarte familiar – va trebui să convingi nume foarte mari să dezvolte aplicații pentru noua platformă.

În ’90 era oarecum simplu: un PC îl puteai folosi la relativ puține lucruri (și mai puține lucruri simultane). Era oarecum ușor să convingi un producător de grafică să dezvolte pentru platforma ta. Acum, pe de altă parte, pe lângă programul ăla de grafică mai ai nevoie și de un browser, plugin-uri pentru browsere (e.g. flash), playere audio/video, clienți de IM șamd.

Ar trebui să muncești în a convinge producătorii să dezvolte (și) pentru platforma ta cel puțin cât muncești la platforma în sine!

Apple OS / OSX§

Din câte știu, Apple sunt singurii care au decis să renunțe la tot ce însemna legacy code. Și nu o dată, ci de două ori: o dată în 2000, când au lansat OSX, a doua oară prin 2004-2005 când au renunțat la platforma PPC în favoarea Intel.

Conspirația§

Am citit/auzit tot felul de conspirații, despre cum Microsoft a eliminat concurența. De fapt, s-a întâmplat ce am zis mai sus, plus, cel mai probabil, fondatorii nu cunoșteau pe cine trebuie.

Demo§

Filmul este făcut prin ’98. Este foarte interesant cum este folosită puterea de procesare. Pe la minutul 18 rulează câteva filme, un joc, se generează niște fractali șamd, fără penalități (prea mari) de performanță. Repet, asta în anul 1998, când sistem potent însemna ceva cu 64Mb RAM și un Intel Pentium II la 2-300Mhz.

2 Comentarii

Mihai S. a scris

Stiu povestea si e similara cu razboiul casetelor video, al discurilor HD si al altor razboaie asemnea din care omenirea s-a ales cu produsul cel mai bine promovat nu cu cel mai performant.
Filmuletul asta l-am vazut cu multi ani in urma si daca-mi aduc aminte corect omul are un sistem cu 2 procesoare, rezolutiile sunt cele ale vremii… si totul se misca oricum foarte bine comparativ cu nivelul la care facea Microsoft sisteme de operare la vremea aceea, deci clar am ratat ceva odata cu disparitia BeOS.

Am revizualizat: doua pentium II 266Mhz, un montru :))

E impresionant ca lucrau intens pe multi procesor ceea ce programatorii inca nu fac bine in ziua de azi… Ma doare sufletul un pic.

Ionuț Staicu a scris

Mihai, conform Wiki, părți din Be sunt folosite în diverse părți din PalmOS (alt sistem de operare de un succes răsunător). În plus, sunt diverse clone sau fork-uri ale Be ce sunt încă în dezvoltare (mai mult sau mai puțin), cel mai cunoscut (și oarecum activ) fiind Haiku. Eu unul n-am fost suficient de curios :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter