Tată bogat, tată sărac

Tată bogat, tată sărac

Ionuț mi-a adus aminte că am ascultat de curând Rich Dad, Poor Dad. Am preferat varianta în engleză și audio (în locul celei pe hârtie și în română) din simplul motiv că în acea perioadă am avut ceva mai mult de mers pe jos, iar cititul nu era o opțiune.

La prima vedere, este o carte ce vrea să te învețe cum să fii bogat (am zis aici că a început să mă pasioneze subiectul „dezvoltare personală”, mai ales când e abordat în cărți; voi reveni la un moment dat cu un pattern ce se găsește în toate aceste cărți).

Pe scurt, totul se învârte în jurul a două concepte: assets și liabilities (habar n-am care ar fi traducerea în română, dar assets îți generează bani, liabilities îți papă bani). Evident, scopul tău este să eviți liabilities (ca exemple, se dau case sau mașini) și să cauți assets (exemplele sunt foarte vagi, dar, de cele mai multe ori se referă la investiții imobiliare – adică fix ce ți se recomandă să eviți).

Am auzit de această carte numai laude, și, ca un făcut, tocmai acest articol – destul de critic – m-a determinat să consum materialul: autorul se contrazice de nenumărate ori, îndeamnă la ilegalități (evaziune fiscală) și chiar a ajuns în faliment.

N-aș putea spune că recomand cartea, la fel cum n-aș putea spune nici că nu o recomand. Este ceva de citit, cât timp pleci din start de la premisa că o parte din material este ficțiune.

4 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

Active/pasive, ăștia erau termenii, mulțumesc.

Un om din pătura de mijloc – adică cel ce adună pasive – nu va ști ce să facă atunci când are un activ. Iar cartea mai sus menționată (ca și restul de cărți pe subiect) nu spune fix asta: ce faci când ai un asset?

seba18 a scris

Dacă bine-mi aduc aminte (am citit cartea acum 3 sau 4 ani), se punea accentul pe a ieși din acea „cursă a șobolanului” prin acumularea de active cu care să câștigi bani, bani care la rândul lor să producă alți bani…și tot așa.

Și parcă idealul era să ajungi la un nivel de dezvoltare în care „banii să lucreze pentru tine”, expresie cu care cei care au mai frecventat prezentări ale diverselor MLM-uri de pe piață cu siguranță sunt foarte familiarizați. :)

Ionuț Staicu a scris

(Probabil voi citi și cartea pe hârtie, în limba română, poate mi-au scăpat anumite detalii.)

Chiar aș vrea să aud de cineva care s-a îmbogățit urmând sfaturile din astfel de cărți (deci nu doar această carte!).

În astfel de materiale, fiecare idee (venită de la cpt. Obvious, desigur) este diluată într-un capitol (sau chiar mai mult), dar, dacă stai să analizezi, ori nu oferă nimic concret (în cel mai bun caz) ori este bullshit.

Exemplu de idee: pentru a avea venituri mai mari trebuie să cumperi „ceva” care îți aduce bani, nu îți cheltuie bani. Serios? Serios, serios?! Cine s-ar fi gândit? :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter