Cel mai tare din parcare

Cel mai tare din parcare ©

Așa cum am tot zis în câte însemnări din ultima vreme, am tot citit cărți despre dezvoltarea personală. Scopul? Am vrut să găsesc un șablon urmat de toate. Sub nici o formă nu mă așteptam să găsesc vreun secret care să mă ajute… în vreun fel; toate textele fiind citite (sau ascultate) cu scepticism maxim. In continuare îți voi spune ce am învățat.

Cărțile citite§

Doar de la începutul anului am citit (sau ascultat) Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Tată Bogat, Tată Sărac, Săptămâna de lucru de 4 ore (aceasta din urmă am citit-o parțial). De-a lungul timpului am mai citit altele; cred că se adună în jur de zece.

Ce au în comun?§

Păi… sunt best-seller-uri (de preferat transformate în franciză), au reviews bune și rating mare și… nu te învață nimic concret: ori sunt sfaturi venite de la Cpt. Obvious ori sunt sfaturi ce nu pot fi aplicate. Dacă te învață ceva înseamnă ori că ai trăit într-o peșteră, ori ai skill-urile sociale ale unui copil de un an. Sau, pur și simplu, îți prezintă rețeta de succes a autorului. Rețetă ce nu poate fi reprodusă.

Nu te învață nimic concret§

Prima carte îți spune să fii proactiv, să prioritizezi sau să ai un plan. Evident, nimeni nu s-ar fi gândit la asta! De la titlul inițial s-au dezvoltat și variante precum The Seven Habits of Highly Effective Teens sau The 8th Habit. N-am atât de mult timp liber, dar nu cred că ar putea să-mi schimbe părerea.

A doua carte îți spune o poveste reală (care de fapt este parțial ficțiune) despre câteva lecții învățate. Printre care: să faci tot posibilul să nu plătești taxele (exemplele date includ ceva evaziune și practici din zona gri) și să nu cumperi lucruri care îți papă din bani (după achiziție). Evident, s-a pornit ditamai rețeaua, omul având zeci de cărți: You can choose to be rich, Rich Dad’s Rich Kid, Smart Kid sau Rich Dad’s Who Took My ..Money fiind doar câteva exemple.

Autorii sunt bogați!§

Sigur că sunt, doar au grămada de fraieri care cumpără cărțile! Cred că, la fel ca în Hainele cele noi ale Împăratului, cei ce recomandă aceste materiale nu vor să pară ei cei mai proști: cum adică n-ai înțeles ce a vrut să spună autorul? Frate, păi totul e la un nivel meta, unde trebuie să simți textul, mai ceva ca Neo în Matrix!

Autorii sunt bogați pentru că, din materialul inițial au pornit serii de cărți sau jocuri, au început seminarii și, mai interesant (în cazul lui Robert Kiyosaki, cel puțin) vând licență pentru a se ține seminarii în numele lui! Normal că s-au îmbogățit!

Așa cum zice și Marius: l-ai văzut pe Gates, Jobs, Musk sau Bezos ținând seminarii sau scriind cursuri despre cum să te transformi într-un bogătan? Crezi că n-au făcut-o pentru că nu vor să-ți zică ție cum să te îmbogățești sau pentru că erau prea ocupați să-și facă treaba?

Concluzia§

Nu dați banii pe prostii, luați bomboane la copii.

Dacă ai câteva ore în care nu ai ce face, citește toate materialele ce ating astfel de subiecte dar with a grain of salt, cum zice englezul. Deși eu aș fi mai generos, și nu m-aș limita doar la un bob de sare…

În unele cazuri s-ar putea să prinzi vreo idee utilă, rătăcită de autor. Dar nu cumpăra și nu deschide vreo carte despre dezvoltarea personală cu gândul că gata, această carte îți va schimba viața. La o adică, sunt șanse mai mari să o faci cu un calendar.

Un Comentariu

A.Busuioc a scris

Autorii sunt bogaţi pentru că au vândut mizeriile astea de sfaturi de dezvoltare personală celor care nu-s în stare să gândească la nivel de moluscă.

Dacă e vreunu’/vreuna care spune „am nevoie să citesc o carte de dezvoltare personală” şi chiar crede că are nevoie, eu sunt primul care spune „ai nevoie de un psiholog şi-o bătaie ruptă din rai”. Ca să nu mai zic de un trollaj pe cinste, cum făcuse tipu’ de pe Opencube acum ceva vreme.

Şi totuşi uite că prostimea cumpără şi autorii sunt ridicaţi în slăvi şi le creşte prestigiul pentru că crescut vânzările. Pampam.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter