Acum că ne-am lăudat cu tema de mobil…

Acum că ne-am lăudat cu tema de mobil… ©

Plecând de la premisa că site-urile optimizate pentru mobile sunt vizitate… folosind un mobil (cine s-ar fi așteptat?), putem stabili și că tipul de conexiune este tot mobil: 3G sau 4G. Ceea ce generează o problemă, ce este ignorată (momentan) de Google.

Altfel spus, acum că Google ia în considerare dacă site-ul se comportă bine pe mobil, ce ziceți, punem și noi site-urile la dietă, astfel încât site-urile să se și încarce repede pe mobil? Nu de alta, dar având o temă care se comportă bine pe orice dispozitiv mobil este doar o parte a problemei.

Cum funcționează HTTP?§

Fac o mică paranteză pentru a explica – pentru cei mai non-tehnici – cum funcționează HTTP (protocolul pe baza căruia funcționează internetul cunoscut de toți). Sar de pasul inițial, deoarece în acest context este prea puțin important. Dar să vedem ce se întâmplă imediat după ce codul html este descărcat:

  1. Clientul (browserul) citește tot codul din pagină (html-ul generat) și îl interpretează, stabilind ce trebuie descărcat (CSS, JavaScript și imagini);
  2. Browserul trimite un request spre server pentru fiecare fișier în parte; e.g. „vreau fișierul x.css”;
  3. Serverul răspunde „am fișierul x.css” și începe să trimită fișierul;
  4. Serverul termină de trimis fișierul x.css.

De notat că pașii 2-4 se repetă pentru fiecare fișier în parte.

A doua problemă§

Problema nr. 2 este mult mai mare și probabil ai intuit-o: orice request spre server durează minimum 20ms, indiferent că-i 3G, 4G sau 10G. Iar asta în cel mai optimist scenariu.

Asta înseamnă că, la 80 de fișiere externe (cam ăsta este minimum de fișiere găsit la bloggerii A-listeri români), utilizatorul pierde o secundă și jumătate așteptând să se descarce fișiere inutile.

În plus, fișierele CSS și unele fișiere JavaScript (majoritatea) se descarcă asincron. Adică din momentul în care browserul a găsit un fișier css sau js, timpul se oprește în loc pentru restul paginii până se descarcă și până se interpretează și aceste fișiere.

A treia problemă§

1Mb pentru homepage este prea mult. Ba chiar și 500kb mi se pare cam mult! Serios acum, chiar crezi că avatarurile sau pozele ce nu au legătură directă cu conținutul (i.e. featured images) sunt o idee bună pe un ecran mic? Traficul mobil încă este scump în România…

Resurse§

Pentru că chestiile de mai sus sunt cel mult traduceri și/sau interpretări personale și că, de fapt, au fost spuse de oameni mai deștepți decât mine, cred că ar fi frumos să dau și materiale extra de citit:

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter