Cu cât exersezi mai mult…

Cu cât exersezi mai mult… ©

În ritmul ăsta voi transforma blogul într-unul de resurse motivaționale și dezvoltare personală…

Toată lumea știe că practice makes perfect. S-au făcut studii prin care se demonstrează că este nevoie de aproximativ 10.000 ore de exercițiu pentru a fi expert în… ceva (10.000 ore înseamnă aproximativ 8h/zi timp de 3.5 ani).

Ce este mai înfricoșător în ce am zis mai sus este că, dincolo de faptul că „repetiția este mama învățăturii” este că repetiția îți și formează obiceiuri și reflexe. Altfel spus, dacă exersezi ceva în modul greșit… vei învăța să faci acel ceva în modul greșit.

De exemplu, de câțiva ani tot învăț să cânt la chitară. După câteva luni ajunsesem să exersez 2-3h/zi; după un an am aflat că anumite acorduri le luam ori greșit, ori incomplet. Au trecut vreo trei ani de atunci și tot am probleme în a lua acele acorduri în modul corect…

Tanti de mai jos spune o chestie foarte evidentă dar ignorată:

Cu cât timp exersezi ceva fiind mediocru, cu atât mai bun vei ajunge în a fi mediocru.

Pe la minutul 17, Kathy povestește despre oamenii antrenați să determine sexul unui pui de găină. Am o poveste asemănătoare. Oricine a mers cu trenul știe că, în unele gări, este un nene care ciocănește boghiurile fiecărui vagon. Bunicul meu a lucrat la CFR între anii ’50-’80 și zicea că a avut un coleg pe șantier care a tot dat ciocane în boghiuri timp de vreo 20 ani și nu știa exact ce face sau cum; știa doar că boghiul trebuie să sune într-un anume fel atunci când e lovit…

Este totuși posibil ca cele 10.000 de ore să fie un mit (cel puțin parțial), pentru că nu (prea) s-a ținut cont de abilitățile cognitive.

3 Comentarii

StefanZ a scris

La ceva de genul ma gandeam si eu, doar ca ma gandeam ca stii mai multe detalii tehnice. Oricum e degeaba din moment ce nu e in spate si baiatul cu pompa sau cu petece, sa repare vreo roata stricata.
PS : Cum de ai ratat tu ocazia sa ma intrebi „vrei sa-ti schimb meseria?” ?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter