De ce este nevoie de o disciplină?

De ce este nevoie de o disciplină? ©

De fiecare dată când văd câte o știre de genul ăsta mă ia câte un fior. Bob Martin a zis la un moment dat că, din cauza pregătirii insuficiente a programatorilor, într-o bună zi se va întâmpla o tragedie. Una în care își vor pierde viața sute sau mii de oameni; o tragedie întâmplată din cauza unui programator slab și/sau neatent.

Iar când se va întâmpla asta, guvernele vor intra pe fir și vor face tot ce știu mai bine: vor impune legi și vor impune reguli, pentru că – nu-i așa? – nu-i sat fără câini! Și ca toate legile impuse de oameni ce n-au nici o legatură cu realitatea, vor fi legi tâmpite.

Și cu cât stai să te gândești mai bine, cu atât îți dai seama că sunt mai multe motive pentru care este doar o chestiune de timp până se va întâmpla ceva de genul ăsta:

  • entry point în domeniu este foarte jos. Practic oricine cu o gândire câtuși de puțin logică poate ajunge programator. Toată lumea „știe pe cineva” care face site-uri, toată lumea „știe pe cineva” care face aplicații. Iar rezultatele se văd în multe site-uri sau aplicații. Nu este nevoie de studii sau specializări (cred că am auzit cu toții de puștiul de 9 ani care a făcut nu-știu-ce-curs de webdesign);
  • Avansare destul de rapidă de la junior la senior; sunt foarte multe firme care fac această distincție doar (sau majoritar) pe baza vechimii în câmpul muncii;
  • Nu se pune accent pe nici un fel de disciplină: încă se dezvoltă aplicații complexe fără nici un fel de teste automate, fără version control, fără lint, fără nimic din ce ar putea asigura calitatea unui produs;
  • Deadline-uri foarte strânse;
  • Project manageri sau clienți care sunt mai presus de programatori, care programatori sunt un fel de second class citizen. Gândește-te de câte ori ai fost la un medic, la un croitor sau avocat și i-ai zis cum să-și facă treaba. Cu toate astea, mulți PM și mulți clienți n-au absolut nici o problemă în a face micromanagement și a impune un anume workflow.

Nici eu nu am studii în domeniu, iar chestia mă sperie; iar faptul că fac site-uri – adică lucruri relativ banale – nu mă liniștește. Deloc. Dar încerc să compensez prin studiu individual și lectură suplimentară.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter