Bateriile Tesla și energia alternativă

Bateriile Tesla și energia alternativă ©

Elon Musk este un nene despre care mulți cred că-i un extraterestru aterizat din greșeală pe Terra. Eu cred ca e doar un nene care are foarte multe idei și foarte puțin timp să le pună în practică. Când va fi să apară, biografia lui – la fel ca cea a lui Jobs sau a lui Bezos – va fi foarte interesantă.

Elon Musk este foarte interesat de două chestii: energie alternativă și rachete. Unii ar spune că și de mașini, dar eu tind să cred că mașinile sunt doar un pretext…

Zilele trecute, Tesla a lansat Powerwall: o baterie ce costă doar $3500 și care se presupune că ar putea înlocui (sau cel puțin limita) dependența de furnizorul clasic de energie electrică. Salutări, ENEL!

Evident, totul cu promisiunea că vom avea un mediu cu mai puțin codoi, mai curat și mai plăcut uscat.

Acum, nu știu cum aș putea spune următoarea chestie în cel mai ne-tendențios mod posibil, așa că o voi spune cum îmi iese: cât costă – în termeni ecologici: generarea de CO2 și/sau alte substanțe mai mult sau mai puțin toxice – producerea unor astfel de baterii?

Mai demult am intrat într-o polemică pe tema energiei verzi. Respectivul zicea că wow, ce mișto e cu panouri solare și cu centrale eoliene, că uite, protejăm natura.

Eu ziceam că da, este mai bine cu energia „verde” doar pentru că nu mai depindem de combustibil fosil, combustibil ce-l consumăm la o rată mult mai mare decât îl producem (în mare parte pentru că n-avem la dispoziție câteva milioane de ani să producem cărbune sau țiței).

Dar mai spun ca restul problemei – poluarea – este posibil să rămână. Poate că producerea unui panou solar, a unei baterii și a unui motor electric pot genera mai mult CO2 sau (alte) substanțe toxice decât extragerea, prelucrarea și consumul combusibului fosil.

Mai ales că panourile solare și bateriile au o durată de viață limitată: panourile au o viață estimată  de 20-30 ani; după jumătate din această perioadă, dau cu 50% mai puțin randament decât în primul an.

Despre prețul energiei alternative am scris acum mult timp, nu cred că are rost să reiau.

6 Comentarii

Marius Costache a scris

Acum mai multi ani cand locuiam in Spania am citit expuneri similare. Multe dintre ele din partea unor medii respectabile.
Si ei au ajuns la aceeasi concluzie ca si tine, ca deocamdata ne costa mai mult producerea acestei energii verzi decat ne-ar costa daca am ramane in status quo inca cativa ani pana cand am descoperi o cale mult mai sustenabila de a produce aceasta energie.

Eu recunosc, nu am fost foarte interesat de domeniu insa sunt curios sa aflu si de ce se creaza atata presiune pentru utilizarea energiei verzi daca nu este rentabila.

Ionuț Staicu a scris

Cel mai probabil, energia verde este rentabilă prin prisma faptului că tot combustibilul fosil folosit reprezintă o sursă finită. Chestia asta e foarte importantă. Nu e o chestiune de dacă ci este o chestiune de când. Unii zic că mai avem combustibil fosil pentru câțiva ani, vreo 20-30. Alții că ne mai ajung câteva sute. Oricum ar fi, este finit.

Energia verde vine tocmai ca o alternativă la povestea asta: nu poți spune că soarele se va stinge prea curând (și oricum, dacă o va face, vom avea probleme un pic mai mari decât curentul electric).

Ionuț Staicu a scris

Plus că există și reversul: scăpăm de problema generării energiei și dăm de problema stocării energiei.

În momentul de față, materialele folosite pentru stocare ori sunt mai poluante decât CO2 (e.g. Plumb și acid sulfuric în cazul bateriilor auto) ori sunt mai rare, ceea ce înseamnă că se vor duce războaie nu pe țiței, ca până acum, ci pe Litiu sau alte materiale specifice bateriilor.

Ca un făcut, aceste materiale sunt chiar mai rare și mai greu de găsit decât combustibilul fosil!

Catalist a scris

De asta s-a inventat transformatorul. Si oricum, toate produsele electrice si electronice certificate vor functiona si in europa si in america .. si in china .. peste tot. De asta exista certificari, si de asta poti sa cumperi un iphone din america si sa-l bagi in priza in romania fara sa-ti stea inima ca se arde.

Revenind la tema articolului, mie mi-ar place sa am o casa total independenta energetic. Sa ma doara la bascheti daca se scumpeste energia electrica sau gazele. Think about it, asta e de fapt scopul final.

Mihai S. a scris

– deja bogatii planetei (unii chiar implicati in faceri cu pertol) cumpara zacaminte din materialele esentiale fabricarii acumulatorilor;
– in Romania s-au dat legi asa misto ca investitorii in eoliane si-au cam luat traistuta;
– exista solutii de stocare (aparent destul de eficiente) bazate pe conversie termica (turnuri cu solutii saline, bazine de apa etc), nu trebuie sa fie neaparat baterii asa cum le stim noi acum. daca totusi vor fi baterii ma gandesc ca odata adoptate masiv tehnologiile de producere e energie verzi vor exista suficiente resurse energetice pentru a recicla bateriile in centre dedicate acestei activitati.
– ar mai fi dar ma bate scarba asa ca ma opresc pt acum…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter