Când regulile sunt prea… reguli

Când regulile sunt prea… reguli ©

Un tip a fost angajat într-un departament al unei firme să verifice date. Manual. Omu’, ceva mai inteligent decât un scaun, a zis că este genul de job ce poate fi excelent de un calculator. Prin urmare, de la 100 verificări zilnice și o acuratețe de 90%, cu ajutorul unui program a sărit de 1000 verificări zilnice și o acuratețe de peste 99%. Având în vedere că primea bonusuri în funcție de câte documente verifica, îți dai seama că lua toate bonusurile. Iar când a aflat șeful lui… a fost concediat. Pentru că el nu a fost angajat să facă programare. (în final a fost reangajat, dar pe alt post și de alt șef, dar asta e o poveste pentru altă dată; întreaga ispravă e povestită aici)

Eu am o problemă cu șefii ăia. Toată lumea cunoaște cel puțin un astfel de șef, care este suficient de mare să aibă oameni în subordine dar suficient de mic pentru a fi el nemulțumit. Prin urmare, vine cu tot felul de lucruri sau cu reguli, care mai de care mai ciudate. Cam ca ANAF-ul nostru :D

Plus că mai sunt regulile dogmatice: facem așa pentru că așa s-a făcut întotdeauna, dar nu știm exact de ce. Când lucram în service dădeam de tot felul de astfel de operațiuni: „fă așa, că așa se face”, fără nici un fel de explicații.

Când trăgeam cabluri de rețea, era o regulă: „nu trageți niciodată cabluri în paralel cu cablurile de curent”. De ce? „Pentru că interferențe”. Ați încercat vreodată? „Nu”. Și se ajungea la situația ridicolă de a avea un pat de cablu tras pe mijlocul camerei, pe jos. La un moment dat, enervat fiind de situațiile de genul ăsta (plus aerul superior luat de colegul meu când îi explica clientului de ce nu se poate poza cablul pe perete), am zis: „hai să punem o priză de rețea lângă priza de curent și tragem cablul în jos și apoi prin plintă”. Nu, că e priza, că sunt interferențe, că intră mai mult cablu, că n-o să meargă, că câr că mâr. Ghici ce? A mers, n-au fost interferențe, nu a intrat (cu mult) mai mult cablu iar clientul era mulțumit. Dar deh, regulile sunt reguli…

Ieri îmi povestește un prieten o situația oarecum asemănătoare cu prima: o aplicație scrisă de un angajat reducea erorile și mărea productivitatea. De această dată însă, problema a fost că aplicația are nevoie de un server ce, din cauza politicilor de securitate din rețea, nu poate fi rulat. Iar ei sunt în șah cu toată aplicația asta de ceva timp și nu se întrevede vreo rezolvare.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter