Cărți vs. Cărți

Vorbeam cu Miodrag acum câteva minute despre cărți. Clasice (pe hârtie) și în format electronic (PDF).

El îmi spune: o carte pe hârtie nu se compară. E alta senzația când ții cartea în mână, o răfoiești, etc.

Eu spun că o carte în format electronic (PDF) are mai multe avantaje (în ordine absolut aleatoare)

  • Protejăm natura. Pentru o carte se taie nu știu câți copaci. Desigur, chiar dacă nu cumpăr cartea respectivă, ea este deja tipărită, nu? Da, dar ia gândește-te ce se întâmplă când se epuizează stocul? Se mai taie un pâlc de copaci, se mai tipărește un lot de cărți…
  • Când o cumperi, o poți citi în secunda doi. Este vorba de cumpărăturile online, desigur, deoarece în librăriile din România nu găsești multe titluri interesante -> le iei de pe net. Dacă vei cumpăra o carte de pe Amazon, de ex. o vei citi în cel mai bun caz peste două săptămâni până îți vine transportul. În schimb, un PDF îl achiți și îl citești imediat.
  • Dacă ai apucături nomade. Adică dacă te muți des, va fi un adevărat chin să cari și sacii de maculatură. Un PDF ocupă câțiva MB, stă într-un colțișor al hardului și nu îți face probleme de transport :D
  • O PDF este mai ieftin. De cele mai multe ori este cu 30-50% mai ieftină.
  • Într-un PDF poți căuta. Este un aspect destul de important, mai ales pentru uituci :P
  • Un PDF va arăta la fel și peste 2 ani și 100 de răsfoiri.
  • Nu trebuie neapărat să cumperi cartea :naughty:

Într-un PDF se pot pune semne de carte (bookmarks), se pot face adnotări șamd.

Dezavantajele PDF (insignifiante sau nu):

  • Ești dependent de electricitate. Fie de Enel, fie de bateria laptopului. Dacă se supără oricare dintre ele, se închide biblioteca.
  • Nu poți să-ți iei PDF-ul să te duci în camera unde intră doar o persoană. Iar acolo se știe că ai cel mai mare spor la citit și la inspirație :w00t: (asta e cel mai important dezavantaj :D )
  • Cititul de pe monitor (fie el și LCD) este mai obositor decât cel de pe hârtie.

Tu ce fel de cărți preferi?

25 de Comentarii

mitica a scris

Sunt oarecum de acord .. si chiar daca nu imi place sunt in favoarea cartilor in format electronic pentru a salva natura. In sfarsit ai inceput sa spui si tu ceva interesant … o singura problema frate … „Pentru o carte se taie nu știu câți copaci” Nu e chiar asa … fa cate un mic research pe tema espectiva inainte sa afirmi ceva. Frumos post oricum … si apropo … s-au inventat telefoane … PDA-uri si chiar laptopuri … nu tre sa mergi cu PC-ul pe WC ca sa citesti un pdf …decat sa fi un mare kkcios si ma merite eforul ! =))

v3l0 a scris

As prefera ceva de genul e-paper, care stiu ca este extrem de functionala in ziua de azi, existand si add-ons pt a incarca zilnic ziare si alte chestii pe ea.

Pana la e-paper… daca as ave atimp sa mai si citesc… ar trebui sa sacrific un amarat de copac… si sa ma tai de la portia de aer curat :))

darky a scris

Formatele electronice. In primul rand prefer asa ceva pentru ca-mi e extrem de incomod sa citesc o carte care o tin in mana. Niciodata nu-mi gasesc o pozitie buna. Ba ma doare capul, ba mijlocul, etc. Asa, pe scaun pot sta si 30 de ore fara sa simt nevoia sa ma ridic. Daca ma pui sa citesc o carte normala, o refuz, oricare ar fi ea (pentru ca stiu ca nu o pot termina)

Pentru mine cel putin, singurul dezavantaj este durerea ochilor. Cand citesc pe un monitor foarte mult timp, incep deja oboselile din cauza ochilor.

mgfat a scris

Am auzit ca exista un LCD tip carte in care se incarca PDF-ul, asemanator cu fotoLCD, dar nu stiu cum se cheama. Poti sa citesti intins in in pat sau ”în camera unde intră doar o persoană”.
Mi-as cumpara unul. Poate cineva sa-mi dea informatii?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter