Reciclarea alimentelor

Reciclarea alimentelor ©

Am văzut că se tot discută de o lege (sau de un proiect de lege) care să oblige lanțurile mari de magazine să doneze alimentele ce sunt aproape de data expirării. Pentru că da, la fel ca și cu căcații de câine, trebuie să fie o lege care să-ți spună „bă, dacă mâncarea asta e aproape de a ieși din garanție, poate că e o idee mai bună să o dai unuia care are nevoie de ea, în loc să o distrugi”.

Probabil tu, protector din cale-afară cu sărmanii, te vei gândi: păi de ce să le dai mâncare (aproape) expirată, vrei să-i îmbolnăvești? Și oarecum ai dreptate, doar că atunci când pici de foame, nu stai să te gândești la asta. Și ți-o spun eu, care nu știu ce e foamea adevărată, ci doar că atunci când sar o masă mi se înmoaie picioarele; probabil după trei zile aș mânca și supă de pietricele condimentată cu nisip fără să fac nici un fel de naz…

În fine, revenind la alimente: probabil te gândești la alimentele clasice: mezeluri, carne, conserve etc. Doar că sunt anumite alimente care au o dată de expirare trecută pe ambalaj doar din motive… estetice: fructele și legumele.

Știi cum se stabilește dacă un fruct este bun de pus la raft sau nu? Furnizorul îți zice: „dacă îl păstrezi la X°C, este valabil Y zile”. Tu, magazin, nu vei putea ține tot timpul la temperatura aia, prin urmare, fructele și legumele se vor veșteji: ba se vor usca, ba se vor îngălbeni, dar, cu foarte mici excepții (de regulă produsele zemoase, e.g. tomate), nu vor ieși din garanție la modul că se vor strica. Gândește-te doar la cartofii păstrați în beci de bunici timp de aproape un an! Chiar crezi că niște cartofi îndopați cu tot felul de chimicale rezistă mai puțin decât ăia crescuți în cel mai natural mod posibil?

Și știi ce se întâmplă cu fructele și legumele „expirate”? Se distrug. Angajații nu au voie să le ia acasă (în funcție de magazin, au voie, dar au o limită de câteva kg), nu au voie să le doneze, nu au voie să nimic. Se distrug și atât, din cauza politicilor magazinelor.

Deci da, avem nevoie de legi care să ne interzică chestii evidente. 200.000 ani de evoluție degeaba. De-gea-ba!

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter