Poate săptămâna viitoare…

Poate săptămâna viitoare… ©

Ca freelancer, am apucat să lucrez cu o mulțime de oameni, cred că am avut pe undeva în jurul a 100 de angajatori. Dintre toți aceștia, cei mai „răi” sunt românii. Am tot felul de întâmplări, care mai de care mai mișto: ba nu a plătit clientul (favorita mea), ba acum se duce la bancă și plătește (ce dacă este sâmbătă și e ora 7 seara?), ba sunt specificații foarte vagi, ba e foarte urgent, ba „nu faci și tu o reducere la un român de-al tău” și tot așa.

În fine, să nu o mai lungim, am renunțat acum mult timp la a mai lucra cu românii, pentru că, cu două-trei excepții, toți cu care am interacționat intră în cel puțin una din poveștile de mai sus (și altele).

Am doi prieteni (X și Y) care însă nu s-au lecuit și mai prestează – din comoditate – ca subcontractor la firme românești. Două proaspete:

X a fost angajat la o firmă cam un an. A plecat în termeni nu foarte buni și evident că nu și-a primit salariul. Pentru că așa funcționează contractele de muncă :D Angajatorul îi zice: „îți dau salariul și ceva extra dacă mă ajuți să fac proiectul ăsta”. Eu îi zic „dacă se merge pe șantaj, chiar crezi că îți va da salariul?”. Doi ani mai târziu, X încă nu și-a primit cele două salarii. Ce surpriză! Cine s-ar fi așteptat?!

Y mai face freelancing din când în când. Se apucă să lucreze la un proiect, după câteva ore clientul îi zice că de câteva ore un alt programator lucrează la proiect. La aceleași task-uri ca Y. Ca să nu mai pomenim că nu se folosește nici un fel de version control…

4 Comentarii

Ionuț Botizan a scris

Ultima oară era să mă ard anul trecut; am fost plătit în final, dar după multă muncă de convingere.
Am primit PSD-urile de la client, am implementat totul ca la carte iar la final îmi zice că nu mai plătește pentru că nu mai vrea site-ul ăla din cauză că-i urât și îi face altcineva altul mai frumos… În schimb, pe designer îl plătise! Ah, și că „să fim serioși; treaba asta o făcea un student pe un sfert din preț, așa că ar trebui să mă mulțumesc cu avansul pe care l-am primit”.
Români… :/

StefanZ a scris

Eh, o intamplare destul de recenta ( prin toamna-iarna ). Un fost client m-a cautat in legatura cu un proiect pentru primaria la care lucreaza ( resedinta de judet ). Ceva update-uri la o platforma deja existenta. Am stabilit cu clientul toate detaliile, un deadline aproximativ etc. Surprinzator, clientul a insistat sa-mi trimita un avans de ~15% din suma totala ( prima data cand am acceptat avans la un proiect ) . M-am apucat de lucru si cand a venit vremea feedback-ului „intermediar” clientul nu a mai fost de gasit. La un calcul rapid sunt aproximativ pe 0 cu proiectul asta, adica avansul a acoperit in mare parte timpul pierdut.

Amuzant este ca am mai incercat sa-l caut doar sa-l intreb de sanatate si tot nu raspunde. I-o fi frica sa nu ii cer restul de bani, desi practic nu as avea de ce pentru ca nu am mai continuat sa lucrez la proiectul respectiv :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter