Going Clear: Scientology

Going Clear: Scientology ©

Îmi place să consum materiale religioase. Gata, am spus-o! De când eram mic mă fascina să citesc despre zei sau credințe și devoram orice găseam pe tema asta: cărți, filme, orice. Mă mir că n-am ajuns vreun habotnic…

N-aș putea spune că am renunțat la acest hobby, ci doar l-am neglijat destul de mult.

În urmă cu vreo două luni am cumpărat Tratatul de Istorie a Religiilor, dar mi se pare un pic prea heavy pentru a fi consumată într-un timp rezonabil: abia reușesc să citesc 3-4 pagini; și nu pentru că ar fi neinteresantă ci pentru că are o mulțime de referințe și refereințe la referințe, ceea ce face textul destul de greu de parcurs. Dar… probabil asta înseamna un tratat, nu? În viitorul apropiat voi comanda și Istoria Religiilor – în speranța că vor fi o lectură mai plăcută.

În fine, am reușit să fac o introducere mai lungă decât subiectul principal al acestui articol: scientologia. Este religia știută de toți drept „religia lui Tom Cruise” și… cam atât. Nu mulți au fost suficient de curioși să afle mai multe detalii. Prin urmare…

Religia a fost fondată de Ron Hubbard, după ce, prin anii ’50, a scris o carte numită Dianetica și, la fel ca motivaționalii din ziua de azi, a prins la public într-un mod neașteptat. De aici până la a strânge câteva zeci de oameni dispuși să frece puntea vaporului lui Ron a fost doar un pas.

Religia nu este exclusivistă – cel puțin nu oficial. Asta înseamnă că poți fi catolic-scientolog, buddhist-scientolog șamd. Hai să-ți povestec care-i ideea din spatele religiei: acum vreo 50 milioane de ani, marele Xenu – bossul confederației galactice – a trimis pe Terra niște nave cu extratereștrii ce le-a aterizat în vulcani, după care a trimis și câteva bombe atomice. Sufletele extratereștilor – numite tetani – se atașează de oameni ca niște paraziți și sunt chestiile de care încearcă scientologia să te scape (alături de bani, desigur) prin diverse procedee, care mai de care mai hazlii.

Ca orice religie care se respectă, scientologia are diferite niveluri de cunoaștere, iar ce ai citit în paragraful de mai sus se află la un nivel foarte înalt (dacă îmi aduc aminte bine, este chiar ultimul) pentru a-i proteja pe practicanți – dacă li s-ar da aceste informații de la început, creierul se presupune că ar exploda.

Toate informațiile astea le-am prins din Going Clear: Scientology, un documentar foarte interesant.  Pentru că mă uitam doar cu jumătate de ochi și ascultam cu un sfert de ureche, este posibil să nu fi înțeles pe deplin explicațiile – logice, de altfel – date de oamenii din filmul menționat.

4 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter