A scăzut TVA-ul!

A scăzut TVA-ul! ©

Mai știi ce ziceam aici? Că scăderea TVA-ului nu se va vedea în mod obligatoriu și la raft? Ei bine, naivii nu au înțeles și au luat de bună că TVA scăzut cu 15 procente înseamnă prețuri mai mici cu 15 procente. Sau cu zece. Sau cu un procent, numai să fie prețurile mai mici!

Ei bine… NU!

A apărut zilele trecute „scandalul” cu SaladBox. Habar n-am cine sunt ăștia sau ce vând și, să-ți spun drept, nici nu sunt foarte sigur de ce s-a arătat lumea atât de revoltată. Nu e vorba doar de ei ci de orice poză apărută pe Facebook în care vreunul este foarte revoltat că prețul la șaorma n-a scăzut. Să explic.

Oamenii sunt dispuși să plătească§

Oricum ai da-o, din moment ce ai avut mulți clienți la prețul vechi, e clar că vei avea și după, nu? Mai ales în cazul al doilea – cu Cin Cin – unde este coadă tot timpul. Dacă vor scădea prețurile ce se va întâmpla? Vor avea mai mulți clienți? La un local unde oricum este coadă de 5-10 persoane aproape tot timpul? Ah, că ar fi fost frumos (?) din partea lor să scadă cu un leu? Posibil, dar este un fel de „nu e prost cel care cere, e prost cel care dă”. În plus, la ce reducere de preț ai fi zis „uite dom’ne, oameni corecți!” ?

Nu ești obligat să cumperi§

Hai să fim serioși, nu îți pune nimeni pistolul la cap să cumperi de acolo, nu și a doua oară. Mai are rost să dezvolt? :)

Patronul are șansa de a face un profit§

Taxe, chirii, impozite, salarii. Toate astea nu s-au ieftinit și ele. Doar materia primă s-a ieftinit un pic. Ceea ce înseamnă că, majoritatea patronilor – iar aici vorbesc de cei descriși în articolul ăsta – au șansa să facă un leu în plus.

La parterul blocului avem un magazin. Acceptabil aprovizionat, deschis mai tot timpul, doar că… nu prea are clienți. Iar atunci când are, toți cumpără: ba o pâine, ba o bere, ba o ciocolată, chestii mărunte, relativ ieftine, ce oricum nu se cumpără la bax (serios, cine naiba cumpără un bax de apă de la magazinul de bloc?) și nici în cantități mari, deci nu e nici o problemă că-i cu 50bani sau un leu mai scump decât la Auchan-ul care-i la 5km distanță…

Încheiere§

Sunt naiv să cred că nu voi mai vedea nici un client profund dezamăgit de prețurile rămase la fel cum erau înainte. Dar sper ca măcar unii să înțeleagă că reducerea TVA-ului nu s-a făcut pentru noi, pulimea. Nu, s-a făcut pentru a-i încuraja să intre în legalitate pe cei ce nu erau. Atât.

4 Comentarii

add a scris

te inseli putin. materia prima nu s-a ieftinit deloc, pretul fara tva a ramas fix acelasi, tva pe care comerciantul oricum il recupera cand vindea produsul finit.

schema e ca cel care vinde la enduser (ultimul din lant) acum are sansa sa castige aia 12% in plus sau cat vine daca nu modifica pretul final.

Ionuț Staicu a scris

materia prima nu s-a ieftinit deloc, pretul fara tva a ramas fix acelasi

Știu, dar cred că eram prea obosit când am scris articolul; mă refeream la faptul că s-a „ieftinit” în ochii cumpărătorilor ceva mai neobișnuiți cu toată fiscalitatea.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter