Alege-ți luptele: când poți lovi un polițist?

Alege-ți luptele: când poți lovi un polițist? ©

A vuit internetul zilele astea de incidentul în care un nefericit a fost împușcat în cap. De fapt n-a fost împușcat cu gloanțe pe bune, erau gloanțe de cauciuc. Ba nici nu erau gloanțe, l-a lovit cu patul puștii. Ce? Nu a apărut pe nicăieri că nenorocitul ăla de polițist avea un lansator de ranchete cu care a asaltat bietul protestatar? Eh…

Chiar dacă unii spun că nu se vor legitima în fața unor polițiști ce nu sunt cel puțin doctoranzi, eu văd situația într-un mod foarte simplu: mie îmi place ca pielea mea să fie intactă; îmi plac și dinții, ochii, oasele, toate să fie la locul lor, întregi, funcționale. Ori a te împotrivi unui organ al legii – indiferent de cât de studios a fost organul la viața lui – este întotdeauna o idee proastă. Întotdeauna.

Serios acum, chiar speră cineva că vine un polițist la tine, îți cere actele, tu spui „nu” iar el zice „ok, o zi bună în continuare!”? Chiar crede vreun naiv că a sări în cârca unui polițist este o idee bună în vreun context?

Revenind la întrebarea din titlu, răspunsul este foarte simplu: niciodată.

2 Comentarii

A.Busuioc a scris

Să ştii că legea se cam bate cap în cap pe chestia asta. Poliţia Locală (da, foştii gardieni de grădini) are voie să te legitimeze după atribuţiile pe care le au poliţiştii dar nu şi după legile de funcţionare ale Poliţiei „regulare”. E cam acelaşi caz ca şi la controlorii RATC, care nu au niciun drept să îţi ceară să le prezinţi un act de identitate. În cel mai bun caz (pentru ei) te pot reţine până vine un echipaj de Poliţie/Jandarmerie.

Mulţi dintre ăştia care o ard hipstereşte cu „mă …iş pe poliţişti, …uie lor, h3h3” se scapă în pantaloni când îi opreşte patrula pe stradă să-i întrebe de sănătate şi nu ştiu cum să bage mai repede mâna în buzunar după portofel, să-şi scoată buletinu’. Fix-pix.

N-am aflat ce pistol avea gagiu’ ăla de la Poliţia Locală în dotare da’ dacă era minim o replică de airsoft pun pariu că dacă trăgea cum au zis „activiştii” lu’ peşte-prăjit, recte la modu’ point-blank range, ăla nu mai trăia acum să-şi verse rahaturile activiste pe Feisbuc.

Într-o ţară civilizată şi cu un sistem juridic care-şi face treaba cum se cuvine, puştanu’ ăla cordit care a sărit să dea cu picioru’ era direct în tribunal şi pus sub acuzare, nu apuca să mai treacă pe la secţie. Într-o ţară necivilizată, gen Federaţia Rusă, era dus la secţie şi folosit pe post de sac de box.

Deh, mă vecine, hipsteri. Ce-aş intra într-un grup de hipsteri d-ăştia echipat cum se cuvine şi alături de 2-3 foşti camarazi de arme de pe când m-am întors bărbat …

Ionuț Staicu a scris

Să ştii că legea se cam bate cap în cap pe chestia asta.

Prefer să las legea să se bată cap în cap decât să îi ofer o ocazie legii să mă bată pe mine în cap.

Despre RATC/CFR/etc: dacă ești pe blat¹, nu înțeleg unde e problema în a fi legitimat dacă nu vrei/poți să plătești amenda pe loc. Cum ar putea să-ți trimită amenda acasă? Ai greșit? Ai o brumă de onoare și asumă-ți greșeala!

Știi ce mi se pare amuzant? Că ăștia care sunt foarte porniți pe dreptul poliției de a te legitima sunt primii atunci când e vorba să-și completeze datele personale în diverse formulare (e.g. carduri de fidelitate la diverse magazine, înscrieri la tombole etc)

¹Dacă ești pe blat pe bune, nu victimă a controlorilor, gen bilete schimbate, „nu se vede gaura”, „nu se vede cerneala” etc.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter