Despre plata la termen: alt punct de vedere

Despre plata la termen: alt punct de vedere ©

Vali scrie, Victor scrie, hai să scriu și eu despre acest subiect minunat: plățile întârziate.

Am zis de zeci de ori în tot atâtea locuri: nu lucrez cu clienți români. Face foarte bine la stomac, la nervi, la păr (că rămâne ne-alb și la locul lui). Da, sigur, pierd unele oportunități dar până acum pot zice că încă n-am pierdut afacerea vieții mele din cauza acestei politici.

Ei bine, dragii moșului, a fost o vreme când lucram cu români. Ba chiar lucram exclusiv (sau aproape exclusiv, că îmi joacă memoria feste) cu români. Iar una din problemele avute era fix asta: plata. Doar că nu se plătea la X zile ci se plătea „când plătește clientul”. Și nu cu un client. Nu cu doi. Cu toți! Indiferent de marimea firmei, cu trei excepții (majoritatea au fost proiecte interne) am auzit aceleași scuze: „încă nu a plătit clientul, așteptăm și noi…”. Sigur, ai putea crede că s-a întâmplat chiar atunci ca firma să nu aibă niște cash, doar că am avut mai multe proiecte cu aceleași firme și s-a repetat povestea de fiecare dată. Deci tind să cred că-i oarecum o politică internă a firmelor…

Timpul a trecut, am renunțat să mai lucrez cu români (treaba de mai sus a fost doar unul din multele motive) am început să iau proiecte mai mari, mai multe și, de voie, de nevoie, am început să externalizez.

Cred că am avut în jur de zece, poate cinșpe colaboratori. Cu unii am lucrat doar o dată, cu unii am lucrat de mai multe ori dar cu două-trei excepții, am plătit imediat ce proiectul a fost terminat. Iar cele două-trei excepții au fost anunțate din timp (dacă nu mă înșel chiar de când negociam colaborarea), să nu fie nici un fel de surprize. Iar asta în condițiile în care eu sunt un PFA, nu am rulaje de zeci de mii de euro și întotdeauna încasez banii de la client atunci când proiectul este finalizat. Iar asta din simplul motiv că respectivul colaborator a avut înțelegerea cu mine, nu cu cel care îmi dă mie banii.

Ceea ce mă face să mă întreb: greșesc eu în abordare? De asta nu am venituri cu minimum șase zerouri în coadă?

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter