Ce limbaj de programare să folosesc?

Atât în lungile și deloc plictisioarele (chiar amuzantele aș putea spune) „călătorii” pe diverse forumuri cât și în discuțiile purtate prin Y!Messenger (btw, a ieșit o versiune nouă), o întrebare destul de des întâlnită bântuie începătorii:

X mi-a zis că limbajul Y este bun. Tu ce zici?

Ce pot să zic? Că după ce îți voi răspunde eu, te vei duce la Z și te vei referi la mine ca X. Apoi va veni rândul lui Z să fie X și așa mai departe.

Ce este greșit aici?

În primul rând timpul. Pierzi o grămadă de timp să întrebi în stânga și în dreapta ce ai putea să-ți dai seama singur. E mai bun Smarty? Unii zic că da, alții zic că ba. Cei ce zic că e bun, este bun pentru EI. Nu este obligatoriu să se aplice și la tine. Este mai bun jQuery sau Mootools? Eu folosesc jQuery, deci este mai bun. Pentru mine. Am ajuns la concluzia asta după ce am încercat, Moo, Prototype, etc.

În al doilea rând… tot timpul. Nu e suficient că TU pierzi timpul. Nu, consideri că ar fi palpitant să pierzi și din timpul lui X ce încearcă să te facă să crezi că limbajul Y este cel mai ninja și că știe cel mai bun Kung-fu.

Sfatul meu: cauți pe net, încerci, întrebi și stabilești singurel dacă e de tine sau nu (FIX în ordinea asta!). Cum am făcut eu cu rails: am pus mâna pe niște tutoriale, niște cărți, am citit și am ajuns la concluzia că încă nu sunt pregătit pentru conceptul MVC & DRY.

În final, cei ce „aleargă” după diverse limbaje sau frameworks sfârșesc prin a spune: ah, știi, programarea e nașpa. Well.. Nu-i bai, pentru ăștia s-a inventat Counter Strike :w00t:

7 Comentarii

Marian P. a scris

Dap, cel mai bine este cu ce TU lucrezi bine. Insa dupa un anumit prag un programator adevarat ar trebui sa fie independent de sintaxa, framework-uri, limbaje sau patterns. Pur si simplu sa poate sa-si implementeze codul propriu si stilul de programare in orice limbaj, evident ce a intrat in contact cu sintaxa limbajului respectiva, pana la urma semantica este cea de substanta nu sintaxa :P

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Am renunțat la rails pentru moment deoarece
1) în momentul când începusem să studiez rails aveam ceva mai mult timp liber, dar s-a remediat problema
2) încă nu înțeleg pe deplin conceptul MVC
3) chiar dacă aș fi continuat să învăț, momentul când aș fi scos primii bani din RoR ar fi fost mult prea îndepărtat, ceea ce nu prea îmi permit.

Când voi avea mai mult timp liber poate voi încerca din nou Rails, cu toate că din câte am observat, nu s-a prins niciun limbaj server-side de mine :|

Minitu a scris

Salut ,

am urmarit blogul tau si am mai si comentat din cand in cand sub un alt nume. Acum comentez deoarece am vazut postul acesta si mi-a atras atentia. Nu lucrez in domeniu , insa am o firma de recrutare si plasare de personal pentru Norvegia.

Am o cerere de personal pe domeniul tau …cred , la cat ma pricep eu. Mi s-au cerut hmmm ..o sa iti citez un pic din mailul prin care mi s-au cerut programatorii :
„They need to have some programming experience especially in Java. However the most crucial thing is their personality. Their skills in programming can and will be trained. The customer will look for persons who will be able to communicate well with customers in addition to be able to program. The job description I believe will basically to work out from Halden or Oslo. The company basically works with very large companies and make their old programs and databases talk to other systems internally and to external companies. I will guess there will be a month or two test period but after that the contract with the candidate could be very long, probably many months or years depending on how good they are.”

Asta este o bucatica din mailul primit de la compania din Norvegia. Din ce am vazut pe blogul tau , tu esti ok in Romania , dar m-ai putea ajuta sa imi gasesc oamenii care imi trebuiesc. Daca esti interesat ..da-mi un semn te rog , sa discutam detaliile de colaborare.

Sa auzim de bine ….

Mihai

Michael a scris

Doresc sa dezvolt o aplicatie in Windows care sa poata face urmatoarele:
– crearea unei zone in care vreau sa am diverse bubbles in anumite locatii (coordonate), adica sa am un nume alocat pentru fiecare bubble si o pozitie fixa.
– la fiecare click pe oricare din bubble sa am o prezentare sumara a anumitor date
– posibilitatea de realizare grafice
– selectarea liniilor din grafic

Toate cele prezentate mai sus le-am putut face in VB sub Excel, dar nu arata profesional. As dori sa stiu ce limbaj de programare as putea utiliza pentru a putea dezvolta aceasta aplicatie ca fiind de sine statatoare.

Multumesc

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter