Mulțumesc Avast. Mulțumesc Microsoft.

Mulțumesc Avast. Mulțumesc Microsoft.

Până acum câteva zile (o săptămână, maximum două) am folosit Avira Free ca antivirus. Până când au început să bage niște mizerii (pc optimizer & co) plus câte un popup ce-mi aducea aminte prietenește că „hei, știm că ai ales varianta free, dar ia uite ce variantă plătită avem noi!”. Dacă popup-urile le-am acceptat că deh, program moca, ce să-i ceri, mizeriile celelalte m-au deranjat, mai ales că-mi furau Focusul.

Și am pus Avast.

Care Avast își băga coada unde nu trebuia (i.e. în certificatele SSL) și îmi strica unele funcționalități (de exemplu, administrarea de pe Devforum mergea mai mult nu decât da). Și ieri am zis să-l dezinstalez.

THE HELL BROKE LOOSE§

Cum aveam foarte mult de lucru, nu am dat restart imediat ce mi s-a cerut acest lucru, urmând să dau peste câteva ore, când mă mai eliberez un pic. Între timp am observat că telefonul nu se mai încarcă pe USB. Am presupus că s-o fi stricat telefonul, că îl am de (prea) mulți ani și n-am dat foarte mare importanță.

Apoi am avut nevoie să testez și să fac debug pe iPad. Și am observat că nu merge. Și am dat un restart la PC.

Doar că… PC-ul n-a mai pornit. Aparent Avast are obiceiul să strice jucăriile înainte să plece de la locul de joacă: 1, 2 3. Și îl strică la modul grav, că nu mai merge nici recovery, nici restore points nici nimic. Îmi mergea cmd și cam atât. Singura soluție? Reinstalarea sistemului de operare.

Microsoft§

Planul era simplu: iau un ISO de Windows, îl pun pe un stick USB și îl folosesc pe ăla. Dar ghici ce? Pentru a putea descărca un ISO de Windows ai nevoie de… Windows! Pentru că niște tâmpiți (care lansează Windows 10 azi, apropo) au considerat că vrei să instalezi Windows doar atunci când ai un Windows lângă tine. Logic, nu?

Prin urmare am căutat pe torrents un ISO, am comparat hash-ul ISO-ului cu hash-ul găsit aici și am făcut un stick bootabil de pe Mac. Mi se pare halucinant să nu existe nici o modalitate de a descărca LEGAL un ISO de Windows.

În alte cuvinte, Microsoft m-a obligat să le piratez (vorba vine) sistemul de operare!

Doar că, să vezi fază: stick-ul nu era bootabil pe Windows! Intră în cmd, folosește-te de diskpart, fă stick-ul bootabil, bagă stickul în mac, copiază fișierele de pe ISO. Distracție maximă!

Soluția§

După aproape 20 ore (din care vreo 6 dormite) de încercat diverse, am decis că am două variante: ori reinstalez sistemul de operare ori fac un restore la un backup mai vechi (de patru zile). Am ales a doua variantă, pentru că prima ar fi însemnat să mai pierd încă cel puțin jumătate de zi reinstalând soft-uri.

Cum în ultimele zile am lucrat la un singur proiect, restore dintr-un backup vechi de patru zile nu a fost o problemă foarte mare. Am folosit Macrium pentru asta. Am făcut întâi o imagine la discul vechi (a durat vreo două ore) și am făcut restore la un backup (a durat vreo 15 minute; nu-i rău pentru ~300GB!)

Mulțumesc Microsoft, mulțumesc Avast. M-ați făcut să pierd complet aiurea o zi de muncă la un proiect la care și-așa am timp limitat. Sunteți cei mai tari!

2 Comentarii

iuliancalin a scris

Habar nu ai cat de bucuros sunt ca folosesc Ubuntu. Acum câteva zile am schimbat hdd-ul cu un ssd. În terminal de pe live CD am copiat hdd-ul pe ssd, am reparat grub-ul și…. nici un stres, în o ora am avut toate programele funcționale și instalate gata.
Viruși, antivirusi, popup-uri aiurea, restarturi când vrea mușchiu Windows-ului, lol am și uitat ce sunt alea.
Știu că ești mai tech și Linux nu te satisface ca na, nu are ce știu ce fonturi, sau mai apare câte o eroare. Dar hei, eu nu sunt tech, și pentru ce folosesc cu pc-ul, sunt super mulțumit.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter