De ce ignorăm protecțiile suplimentare?

De ce ignorăm protecțiile suplimentare?

Sunt ușor obsedat de back-up. Folosesc Dropbox pentru fișierele semi-importante iar tot ce este important stă pe Crashplan și, la fiecare câteva zile, se face o imagine a HDD-ului. Care imagine ajunge și ea în Crashplan, să fiu sigur de o treabă. Având această combinație nu mi-am făcut griji nici măcar o secundă că aș putea pierde date în evenimentul de zilele trecute.

Sunt ușor obsedat și de integritatea hardware-ului meu: am un UPS care după multe standarde este scump pentru un home office, iar UPS-ul este înfipt într-un prelungitor cu protecție la supratensiune, conectat la o priză cu împământare. PC-ul meu stă pe un înălțător la câțiva cm de parchet (pentru situațiile în care apa mi-ar invada locuința; nu s-a întâmplat niciodată, dar… de ce să nu fiu oarecum asigurat?). Cu toate astea, simt că tot nu sunt suficient de precaut…

De ce fac asta? Mai știi când erai la școală și băgai tot felul de scuze când nu îți făceai temele? Ba că ai uitat caietul acasă, ba că au intrat hoții în casă și au furat caietul, ba că ți-a mâncat cățelul caietul șamd. Când ai 10 ani, astfel de scuze să zicem că sunt acceptate și trecute cu vederea.

Ei bine, PC-ul meu reprezintă „caietul meu de teme”. Cum ar fi să-i spun unui client că nu am terminat pentru că mi-a mâncat pisica mausul? :)

Acestea fiind spuse, eu nu îi înțeleg pe cei ce își cumpără hardware scump dar se zgârcesc când vine de protecții suplimentare. Un prieten și-a luat un Mac Book săptămânile trecute, iar alaltăieri era furtună. A stat atât de stresat că l-a lăsat în priză și a plecat din oraș încât s-a întors acasă în mijlocul nopții. Vreo 80km făcuți razna.

Un alt prieten are un iMac, aceeași situație: furtună, trezit în mijlocul nopții să-l scoată din priză.

Și zău că nu înțeleg de unde această zgârcenie. Un UPS decent costă 150-200€ și este un must have dacă ai PC. Indiferent că ți-a picat vreodată curentul sau nu. Un surge arrest costă 50€ și este suficient pentru un laptop. Un Mac Book Pro costă 2-3000€. Un iMac sare de 4000€. Cu toate astea ne zgârcim să plătim 5% extra pentru o protecție suplimentară ce ne ajută să dormim mai bine noaptea.

Nu este nevoie să fi avut probleme cu becurile în casă sau să se fi oprit curentul vreodată. Nu uita, este suficient să se întâmple o singură dată pentru a te face să pierzi toate datele și să bagi mâna adânc în buzunar pentru a-ți cumpăra alt PC!

20 de Comentarii

A.Busuioc a scris

Vecine, e vorba de siguranţele automate ceva mai noi, care la suprasarcină (de tensiune, nu de frecvenţă) opresc automat circuitul din tabloul principal. Sunt bune la protecţie împotriva fulgerelor, spre exemplu.

De ce nu te protejează este fluctuaţia de tensiune, pe care o ai indiferent de ce tensiune ai pe circuit. Am conectat la priză un multimetru profesional şi frecvenţa oscilează între 47 şo 50-53 de Hz, în condiţiile în care teoretic ar trebui să stea fix la 50 de Hz. Asta …ute echipamentele mai nasol decât suprasarcina de tensiune. Cu tensiunea e mai uşor, că majoritatea surselor (nu alea Nakamura sau Makumba) au protecţie la tensiune (un circuit cu rezistenţe). Şi singurul lucru care te protejează de fluctuaţia de frecvenţă (şi de supratensiune) e un UPS.

Cât despre ideea de bază a articolului, eu unul am 50 de GB pe Dropbox şi mai pun acolo chestii semi-importante (gen back-up săptămânal la bloage şi documente în lucru). Lucrurile importante nu prea le ţin pe PC, încerc să le scot pe memorie portabilă. Am în plan achiziţionarea a 2 bucăţi de câte 1TB, pentru un raid. Eventual cu ceva protecţie la scris şi criptare pe ele, să fie bine ca să nu fie rău.

Ar trebui să adresezi întrebarea celor care au iPhone 6 şi dau mesaje din meniul gratis de la operator, „contactează-mă” gen.

Ionuț Staicu a scris

Mno, hai să facem corectură pe text, că știu că-ți place:

– Siguranțele fuzibile sunt gândite pentru a se arde în momentul în care există o suprasarcină. Că este scurt-circuit sau că bagi Sidex în priza din bucătărie, tot suprasarcină se numește.
– A trecut cam mult timp de când citeam teorie în domeniu, dar parcă frecvența nu variază foarte mult în cazul unui fulger; nu în sus, cel puțin.
– Echipamentul de rețea al cărui nume îl confunzi cu siguranțele poartă numele de … „https://www.google.ro/search?q=descarcator+supratensiune„>descărcător” :) Care tot un power surge este.
– Atât pentru tensiune cât și pentru frecvență ai niște valori… să le zicem medii. Dacă folosești același multimetru și pentru tensiune vei vedea că ai 230-240v în prizele în care ar trebui să ai, în mod normal, 220v. Majoritatea aparatelor făcute pentru Europa (deci nu cele pe care scrie 110-220v; e.g. încărcătoarele de laptopuri) ar trebui să facă față cu brio la vârfuri de până pe la 270-280v.
– Singurele lucruri care te protejează de fluctuații sunt: un descărcător/power surge sau un UPS ce are o asemenea protecție. O să rămâi surprins câte UPS-uri scumpe nu includ o asemenea protecție.

A.Busuioc a scris

Păi şi ţi se pare că am zis eu că variază frecvenţa în cazul unui fulger? Nu, dimpotrivă. La fulger îţi sare tensiunea-n sus şi face poc siguranţa, dacă e fuzibilă, sau întrerupe circuitul fără să se ardă (siguranţele automate). Cele din urmă-s sunt ceva mai bune, că tot ai şansa să nu ţi se bulească ce mai ai prin priză, la fuzibile sunt şanse mai mari să ţi se ardă.

Lasă descărcătorul de supratensiune la o parte, că ăla e suplimentar. Îl montezi înainte sau după tablou, până să înceapă instalaţia din casă. Nu face parte din instalaţia standard, gen.

Şi da, teoretic ar trebui să facă faţă la 280 V, să zicem. Problema e că nu e garantat că face faţă. Cum e la ISP, ai viteză de până la X MB/s la D/U da’ nu e garantată prin contract. E un minim garantat, gen. Bine, şansele ca un fulger să lovească fix elementul din staţia transformatoare responsabilă de zona X sau Y sunt destul de mici, dar ceva îmi spune că dacă se întâmplă s-ar putea să fie peste 280 V pe reţea.

Se mai poate face cu un UPS mediu ca preţ/calitate şi un power surge înainte de UPS, da’ aşa ai avea două echipamente distincte deci ai nevoie de mai mult loc.

Ionuț Staicu a scris

Uite aici greșești. Modul de funcționare al siguranțelor (cele casnice; cele industriale s-ar putea să funcționeze diferit, deși nu cred) este următorul: când curentul ce trece prin ele depășește valoarea lor nominală, sar (sau se ard). Asta înseamnă că o siguranță de 16A (printre cele mai mari disponibile pentru acasă) va suporta un curent maxim de… 16A (adică un consum de vreo 3500W).

Asta înseamnă că, în cel mai bun caz, siguranțele vor sări după ce ai cel puțin un echipament prăjit și care face scurt-circuit.

Trecând peste acest aspect și presupunând că ar funcționa așa cum îți dorești, mai există o problemă: siguranțele electrice nu sunt proiectate pentru asta, ceea ce înseamnă că timpul necesar este mult mai mare decât în cazul unui surge. Adică o siguranță are ca timp de declanșare de ordinul milisecundelor (5-10ms în cazul siguranțelor rapide și aproape o secundă în cazul siguranțelor normale)) pe când descărcătoarele au timpi de ordinul microsecundelor sau chiar nanosecundelor.

Altfel spus, dacă protecția ta se baza în siguranțele alea șmechere, ar fi bine să reconsideri situația :)

Ionuț Staicu a scris

Am scris la sfârșitul postului:

Nu uita, este suficient să se întâmple o singură dată pentru a te face să pierzi toate datele și să bagi mâna adânc în buzunar pentru a-ți cumpăra alt PC!

Porți centura de siguranță când mergi cu mașina? Când a fost ultima dată când ai zburat prin parbriz?

roxy a scris

Acum cativa ani a fost un caz dat si la tv cand compania de energie electrica a bagat suprasarcina si multi s-au ales cu aparaturile arse, si bineinteles ca aia de la companie n-au recunoscut, si nu i-a despagubit nimeni. Plus de asta 200 lei nu mi se pare mult mai ales ca in acelasi prelungitor poti folosi mai multe aparate din casa.

Ionuț Staicu a scris

În „Acts of God(s)” intră (fără să ne limităm la): asteroizi, ere glaciare, bombe nucleare. Chestii care oricum ar face datele și/sau echipamentul inutil.

Dar să pot face backup dar să aleg să nu fac? Să pot lua măsuri de protecție dar să aleg să nu fac nici asta?

Tu încui ușa când pleci de acasă?

Roxana a scris

Daca stau bine si ma gandesc nu este deloc paranoia pentru ca acum 2 ani chiar am avut inundatie in casa dupa ce am schimbat caloriferele. Daca as fi avut desktop si nu laptop era de mult istorie. Personal cred ca mai bine iti iei masuri de siguranta decat apoi sa te plangi si sa te gandesti cum de ti s-a intamplat tocmai tie. Plus de asta modul de a gandi fiecare detaliu cred ca este foarte constructiv, iti dai seama ce ar insemna sa ai o firma cu minim 10 angajati si echipamente de calcul si sa lasi totul la voia intamplarii? Acuma ce sa zic, daca ai un PC second cumparat cu 300 lei si il folosesti numai pentru browsing si descarcat filme si n-ai documente importante atunci poti sta linistit.

Roxana a scris

Dus la propriu si la figurat ai fi daca ai detine date importante sau in general un calculator de care depinde munca ta si/sau servicii catre terti si sa nu asiguri absolut orice protectie care iti trece prin minte. Suna dur dar pe un client il doare in cot inclusiv daca mori, dupa cum zice americanul business is business si nu exista loc de scuze! Cum te-ai simti tu ca si client sa faci comanda pe un site si sa te sune cineva sa-ti zica stiti ca nu putem livra ca a lesinat cel care preia comenzile si e la spital de 2 zile? Who cares!? Am platit, imi vreau comanda! Ca si client eu nu gandesc atat de drastic, insa stiu sigur ca exista clienti la care nu ai ce cauta cu scuze. A nu te pune in pielea acelor clienti chiar daca sunt putini, e ca si cum te sabotezi singur.

Pauly a scris

Sa mai adaug si eu una de ‘protectie’: sisteme de 1500 EUR cu o sursa patetica de 400-500W no-name (si cat mai ieftina). In alta ordine de idei, carcasa desktopului meu are rotite, deci e automagic inaltata. Uf c-am scapat si de asta.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter