Să fac update la Windows 10? Dar la El Capitan?

Să fac update la Windows 10? Dar la El Capitan?

Era o vreme când eram foarte entuziasmat de urmatorul sistem de operare. Indiferent că era Windows sau OSX, eram foarte entuziasmat de ce aducea nou, de ce știe să facă, de.. tot.

Doar că stau și mă uit la ce aduce nou W10 și… sunt foarte puține lucruri care chiar mă fac să iau în considerare actualizarea: desktop-urile multiple și.. cam atât. Să zicem că ar mai fi noul Action Center sau Edge de luat în seamă, dar desktop-urile virtuale (un feature ce există și în OSX și în Linux din secolul trecut) sunt cea mai atractivă chestie.

În rest? Numai porcării: noul ecran de start merge într-o direcție greșită (pe un ecran de 1920 pixeli au considerat ca e o idee bună să pună toate aplicațiile pe o coloană de vreo 250 pixeli), problema cu focusul furat este încă existentă iar setările de privacy… sunt ușor dubioase. Să mai zic de albeața tuturor ferestrelor? Nu mai zic, că a zis Cetin.

Fun Fact: așa arată Windows Store vs Apple AppStore:

Dar stai, că ajungem și la El Capitan, noul OSX ce va fi lansat prin toamnă și ce se spune că va rula și pe Mac-ul meu nevestei.

Știi ce aduce în plus? Split screen. Adică poți rula două aplicații, una lângă alta. Sunt curios dacă apar notificări

Știi ce alte features mai sunt în El Capitan? Ți se mărește un pic cursorul de la maus atunci când iese PC-ul din stand by (dar nu care cumva să adauge o opțiune pentru a mări cursorul tot timpul!). Mai are o aplicație de mail îmbunătățită și câteva features noi la browser. Adică lucruri cu adevărat serioase, ce aveau nevoie de un version bump la sistemul de operare!

Concluzia§

Nu mă miră că atât OSX cât și Windows sunt moca. Vin cu atât de puține lucruri (vizibile) noi încât le este rușine să ceară bani. Cum ar veni să vină Apple și să zică „uite, noul OSX este mai rapid decât vechiul OSX pentru că am implementat Metal, prin urmare te costă 30$!”. Dacă puteai să-l faci mai rapid, de ce nu l-ai făcut de prima dată? Sau dacă nu ai fost capabil să-l faci de prima dată, de ce îmi ceri bani pe asta? Nu era treaba ta să-l faci să meargă bine din prima? Hmm?

Cred că ne îndreptăm suntem într-un punct critic al sistemelor de operare, în care producătorii (Apple și Microsoft) refuză să înțeleagă că scopul unui SO nu este acela de a oferi atât de multe funcționalități incluse în sistemul de operare ci de a servi ca o platformă de aplicații, oferind dezvoltatorilor acces la resurse suficient de low level pentru a permite tot felul de giumbușlucruri dar nu atât de low level încât să compromită securitatea.

Nu integrare cu Facebook, Flickr sau Skype. Nu iBooks, iTunes sau Garage Band incluse. Astea sunt funcționalități 3rd party (chiar dacă vin tot de la producătorul SO-ului ar trebui să fie opționale)

Fun Fact§

În cazul în care nu știai, El Capitan este un pietroi din parcul Yosemite. Yosemite fiind versiunea anterioară a OSX, au făcut un fel de joc de cuvinte. Probabil versiunea următoare de OSX se va numi… OSX Maple (sau ce copaci or fi în vârful lui El Capitan)

9 Comentarii

Cristi a scris

Eu am facut update-ul la win 10 si pana acum mi-a mers numai bine. Nu ma deranjeaza asa de mult nici culoarea alba, nici meniul, dar pe mine nu ma deranja nici cel din win 8. Doar ca tocmai cand m-am hotarat si eu sa trec de la wamp la vagrant, am dat peste o problema, nu pot sa fac vagrant si vvv sa mearga de nici o culoare pe win 10. Am pierdut sambata cred ca 5 ore cu asta. Asa ca am mai amanat trecerea la vagrant pana se stabilizeaza compatibilitatea cu win 10. Deci inainte de trecere mai bine verifica daca iti merg toate soft-urile cum trebuie pe noul win :)

Cristi a scris

Am vazut pe un forum de Laravel ca ar fi ceva legat de vagrant. Lor nu le mergea cu homestead dar eroarea era aceeasi pe care o aveam si eu cu vvv. Erau date si linkuri catre niste patchuri facute pe undeva (comunity made) dar tot nu am putut sa il fac sa mearga, cu toate ca unii raportau reusite.

rfm a scris

Vezi ca la Windows 10 la meniul de start ii poti face resize cat vrei tu in orice directie si poti avea mai mult de o coloana. Ar fi fost bine sa te documentezi/incerci inainte de a aduce aceste acuzatii grave … :))

Alex Mihăileanu a scris

La OSX, e un pic diferit. Apple a făcut upgrade-urile gratuite acum vreo trei-patru ani ca să vîndă mai multe Mac-uri, nu ca să facă bani din sistemul de operare. Upgradai pînă nu mai puteai şi schimbai computerul. Totuşi, la Apple, update-urile anuale nu sînt pentru mai multe features, ci, în general, pentru stabilitate şi consum mai redus de resurse. Features noi nu prea au apărut nici la update-urile de la Leopard la Snow Leopard, la Lion şi ce-au mai urmat. Abia în Yosemite s-au mai schimbat nişte lucruri. În schimb, de la an la an, au consumat tot mai puţine resurse. Gîndeşte-te că Metal a apărut întîi pe iOS şi bănuiesc c-a durat un pic să-l adapteze pentru OSX. Probabil că a fost gîndit doar pentru iOS şi le-a venit ulterior ideea să-l integreze şi-n OSX. Dar, overall, OSX a avut, în ultimii cinci ani, mai degrabă update-uri de bun-simţ decît features. Acum, depinde foarte mult de developeri şi cum se folosesc de XCode, că, de fapt, acolo e important upgrade-ul, nu la OSX în sine.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter