De ce pirateria ar trebui luată în serios?

De ce pirateria ar trebui luată în serios? ©

Vrei să te crucești cu două mâini? Citește comentariile următoare (de la Ariel):

[…] daca am cumpara toate cartile pe care le citim, am ramane fara bani de mancare, haine etc. In plus, la biblioteca nu gasesti absolut tot ce vrei sa citesti, asa ca recurgem si noi la niste „trucuri”. Nu iti critic ideile, dar trebuie sa recunosti ca nu tot ce nu este „legal” este rau. In orice format ar fi cartile, sunt tot carti si sunt citite, iar cititul nu este ceva ilegal.

[…] nu sunt de acord cu ce spui. Accesul la informatie, la cultura trebuie sa fie liber si gratuit. Numai asa poate exista progres, civilizatie. Din pacate, noi vrem sa scoatem bani din orice. Si, de cele mai multe ori, pretentiile sunt exagerate.[…]

Uite aici motivul principal pentru care ar trebui să pici pe gânduri măcar puțin: nu doar că piratăm sau ni se pare normal acest lucru, dar mai considerăm și că materialul piratat este un drept, nu un privilegiu. Pentru că informația ar trebui să fie liberă și gratuită.

Știi care e mentalitatea? Mai bine iau o pâine și-un salam, căci foamea din stomac este mai dureroasă decât foamea cunoașterii, pentru că oricum nu știi cât nu știi.

Cartea o citesc o dată și atât, prinde praf pe un raft sau într-un colț.

Hainele le port de zeci de ori. Cumva, goliciunea trupească este mai rușinoasă (și, prin urmare, trebuie acoperită mai repede) decât goliciunea minții.

7 Comentarii

Bilen a scris

Doua chestii legate de piraterie:

Nu ascult muzica decat de la radio sau de pe cloud. Din cand in cand mai apare cate o melodie care chiar imi place si o cumpar de pe appstore chiar daca nu o voi asculta niciodata de pe telefon, o consider un gest de apreciere pentru artist. Banuiesc ca artistii au realizat ca nu se pot lupta cu pirateria. Pe de alta parte insa si publicul a devenit suficient de matur sa realizeze ca daca nu contribuie si el macar un pic nu vom mai avea calitate in performanta artistica. De exemplu Taylor Swift a vandut peste un milion de exemplare din ultimul ei album. Cati din cei un milion de oameni puteau pirata albumul? Marea majoritate, zic eu, dar au vrut sa premieze artistul cumva. Au avut si bani, nu si-au rupt de la gura.

Trecem la a doua chestie, acum platesc lunar licentele pentru Adobe Creative Suite nu pentru ca nu as putea pirata, as putea dar cu contributia mea si a altora ca mine Adobe poate dezvolta o noua versiune de soft care imi va face treaba mai usoara. Imi place sa gandesc in perspectiva. Cand eram insa un coate goale designer entry level cu salariu de 5 milioane pe luna nu mi-as fi permis nici praful de pe cutiile de software ale Adobe. Puteam sa invat meserie daca nu piratam? Nu. Puteam sa ma angajez pe un salariu mai mare pentru a le plati apoi licentele? Nu. De aici cred eu ca si companiile de software aproba tacit piratarea asa cum si artistii au realizat ca nu ar avea expunerea pe care o au doar cu melodiile vandute de pe rafturi.

Ionuț Staicu a scris

E clar că vorbesc de cei ce aleg să pirateze nu pentru că nu și-ar permite ci pentru că așa consideră ei că e normal. Doar e o țară liberă iar informația ar trebui să fie la fel :D

cu contributia mea si a altora ca mine Adobe poate dezvolta o noua versiune de soft care imi va face treaba mai usoara

Nu știu cum se întâmplă la tine, dar la mine se mișcă Photoshop mai greu după fiecare update :w00t:

Ai toată suita sau doar câteva aplicații? Folosești și altceva în afară de Ps și Ai ?

Bilen a scris

Am toata suita creative, mai folosesc Dreamwaver pentru ca folosesc acelasi editor din cele mai vechi timpuri. Mai folosesc Premiere Pro si After Effects doar ca sa editez si montez clipuri din vacante.

Cand vine vorba de Photoshop, nu stiu poate bati tu pasul pe loc cu partea de hardware. Ideea este ca am lucrat cu un CS5 recent si doar atunci am realizat ca progresul chiar iti face treaba mai usoara.

Ionuț Staicu a scris

Te-am întrebat de suită pentru că am văzut mulți oameni care cumpără întreaga suită (parcă 60€) doar pentru Ps și Ai când ar putea cumpăra doar Ps (prin Photography program) și Ai separat și ar ajunge cam la jumătate.

Despre hardware… Să zicem doar că folosesc aplicații și mai solicitate și nu îmi pune în genunchi PC-ul cum reușește Ps.

Din punct de vedere al feature-urilor aduse cu fiecare versiune: nu știu dacă mai faci slicing, dar sunt unele chestii extrem de mișto, cum ar fi extract assets (la CC 2014 puneai numele layerelor sau grupurilor cu .png sau .jpg în coadă și le salva automat; la CC 2015 faci click 2 pe un layer/grup și îi dai quick export) și Copy CSS pentru Layer Styles etc. Sigur, are unele porcării, mai ales în cazul unui set-up cu mai multe monitoare, dar, overall, e ok.

În fine, am deraiat discuția inițială. :)

Dan a scris

Nea Ariel se face ca nu pricepe ceva : domnii aceia care au potrivit cuvintele din cărți (unii i-ar numi scriitori) funcționează și ei tot cu mâncare, haine etc. Și se cam așteaptă sa și le cumpere cu banii obținuți după vânzarea cărților. Nu se vând cărțile, se apuca de altceva. Și Ariel este salvat din dilema mănânc sau citesc pentru ca nu o sa mai aibă ce citi.

Ionuț Staicu a scris

Dan, de câteva ori am fost și eu pe punctul de a pune pe blog materiale ce credeam că sunt gratuite. Doar că de fiecare dată când am avut îndoieli, m-am abținut.

Ariel a șters link-ul după ce i s-a atras atenția, deci el nu (cred) că are o vină prea mare (poate doar că n-a moderat comentariile în care se dau linkuri).

Dan a scris

Am citi în diagonala, credeam ca e citat din post, nu din comentarii.

Ai dreptate, în loc de nea Ariel, nea comentator.

––––––-
Eu am simțit cele de mai sus pe pielea mea : de când am început sa citesc direct în engleza ani de zile am pirat S. F. – ul ala clasic (Asimov, Herbert etc), autori morți înainte sa știu eu sa citesc.
Dar acum ma dau peste cap și comand comand ebook – ul, deși l-am downloadat și citit deja. Le urmăresc scriitorilor blogurile/site-urile și vad cat efort pun în romanul ala pe care eu îl termin în doua zile

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter