Cum se ascultă telefoanele?

Cum se ascultă telefoanele? ©

Am văzut că sunt tot felul de teorii despre telefoanele ascultate: că se încălzesc, că li se duce bateria mai repede, că păcăne când vorbești, că una, că alta.

Prin 2002-2003, când încă lucram ca electrician auto, unul din clienții din service era detectiv particular. Omul avea un hârb de Dacie 1300 – nu că nu-și permitea ci ca să nu atragă atenția – cu ceva tehnologie pe ea.

Eh, iar unul dintre aceste gadget-uri servea la ascultarea telefoanelor mobile. Ai putea crede că era nevoie să fi avut acces la telefonul victimei pentru a-l putea intercepta, nu? Ei bine nu.

Dispozitivul era, de fapt, o antenă GSM. Telefonul are prostul obicei de a se conecta la cea mai apropiată antenă și/sau la cel mai puternic semnal. De aici până la a filtra apelurile prinse de antena respectivă era doar o chestie de învârtit un buton. Nu știu dacă trecerea la 3G sau 4G a mai redus din vulnerabilitate (filmul de mai jos susține că renunțarea la GSM ar fi o soluție) dar tind să cred că orice criptare ce nu este one-way – ceea ce este exclus – este vulnerabilă, la mijloc fiind doar o chestiune de timp:

Alte articole de cercetat: 1, 2, 3

Ah, tipul de mai sus avea butoane individuale pentru faruri. Pentru că noaptea e un pic mai greu să-ți dai seama că te urmărește cineva dacă mașina din spatele tău are un far aprins iar după o altă curbă are ambele faruri aprinse.

Un Comentariu

A.Busuioc a scris

Citisem recent ceva de manevre de genul ăsta, într-o carte despre Kali Linux şi Penetration Testing. Bine, acolo se făcea doar o scurtă referire la faptul că atacurile MITM pot fi utilizate cu succes (şi) în interceptarea convorbirilor telefonice, dacă ai tehnica necesară.

Totuşi metoda e ilegală şi, dacă ar fi nevoie ca o interceptare să fie utilizată ca probă în instanţă, cu siguranţă ar fi respinsă. Dar aici dăm deja de discuţii din domeniul juridic şi de eterna polemică „respectarea intimităţii versus protejarea cetăţenilor”, dacă extindem puţin problema.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter