Visul american: credite pentru studii

Visul american: credite pentru studii ©

În cazul în care nu știai, în US (probabil și în alte țări) se practică student loan. Adică te duci la bancă și îți iei un credit pentru studii.

În contextul unei discuții despre eventualitatea trecerii de la un soft stand-alone și o licență unică la o aplicație în cloud cu un abonament lunar, avem așa:

As someone who uses this amazing software/app because I’m $100k in student loan debt and already have WAY too many monthly bills to manage and budget,
de aici

Nu cunosc prea bine cultura din US, dar din câte am înteles sunt șanse minime să urmezi niște studii serioase fără un astfel de credit. De fapt, pe Wiki se spune că 60% din elevi au contractat un credit pentru studii.

Oare sunt ceva statistici cu numărul celor ce reușesc să câștige peste 50k/an în urma unui astfel de împrumut? Mie mi se pare un dezavantaj major să pleci la drum în viață cu o datorie de 50-100k (sau chiar mai mult) având în vedere că șansele de a câștiga suficient de mult pentru a acoperi creditul într-un timp rezonabil sunt destul de mici.

După mintea mea, ca să acoperi 100.000 în cinci ani ar trebui să plătești lunar aproape 1700. Ca să poți plăti 1700 lunar ar trebui să ai un venit de cel puțin 48-60.000/an (4-5000/lună). Cât de convenabil o fi?

PS: nu am specificat moneda pentru că putem să ne raportăm și în lei și în euro și în usd.

8 Comentarii

Paul a scris

Nu chiar. In UK, regula e cam asa: platesti 9% din ce castigi peste 21000 lire pe an pe o perioada de 30 ani. Dupa 30 de ani, se prescrie. Si chiar si acesti 21000 de lire pe an iti asigura, cu exceptia Londrei, un trai mai mult decat decent.

Ionuț Staicu a scris

Că se prescrie sau nu este irelevant, indiferent că-i după 10 sau 30 ani. Pentru că ar fi un risc pentru bancă, deci comisioane/dobânzi mari pentru restul (să-și acopere riscurile). Că nu-i mai dai dacă nu câștigi peste minimum, iar nu-i ok, din același motiv.

Eu vorbesc strict despre decizia de a porni în viață cu un împrumut consistent care nu îți garantează nimic. Cel mult îți deschide unele oportunități.

Vilmos a scris

Oare sunt ceva statistici cu numărul celor ce reușesc să câștige peste 50k/an în urma unui astfel de împrumut?

Da, multe. Imprumutul de genu merita (cel putin azi). Cresterea continua a costurilor s-ar putea sa schimbe asta.

http://www.economist.com/news/united-states/21600131-too-many-degrees-are-waste-money-return-higher-education-would-be-much-better

Dar ca orice investitie, depinde mult cum folosesti investitia respectiva. Poti invata Fashion History sau ceva de genu daca vrei si sa platesti 50K pentru aia.

Mie mi se pare un dezavantaj major să pleci la drum în viață cu o datorie de 50-100k (sau chiar mai mult) având în vedere că șansele de a câștiga suficient de mult pentru a acoperi creditul într-un timp rezonabil sunt destul de mici.

Iar, depinde de multi factori. Ce interes ai pe datoria asta de exemplu. In UK cred ca interesul e minuscul si e foarte practic intrii in datorie (chiar si daca ai banii deja).

Uiti si de toate avantajele pe care le primesti cand platesti facultatea (pe langa diploma): cazare si mancare ieftina, reduceri la cumparaturi ca student, burse etc.

TLDR Merita, fiindca nu toata lumea lucreaza in IT unde poti invata singur ce si cum :p

Ionuț Staicu a scris

Păi tocmai aici e problema, că nu toți lucreaza în IT (unde salariile sunt încă mari comparativ cu multe alte sectoare).

Iar dobânda mică sau cazare/mâncare cu greu intră la beneficii.

College graduates aged 25 to 32 who are working full time earn about $17,500 more annually than their peers who have only a high school diploma, according to the Pew Research Centre, a think-tank. But not all degrees are equally useful. And given how much they cost—a residential four-year degree can set you back as much as $60,000 a year—many students end up worse off than if they had started working at 18.

Din articolul ăla nu mi-am dat seama dacă sunt și ceva cifre mai exacte de atât.

Vilmos a scris

Iar dobânda mică sau cazare/mâncare cu greu intră la beneficii

Eh nah, nu subestima o datorie aproape gratis, tinand cont ca inflatia exista. Chiar si Apple prefera sa imprumute bani la dobanda mica decat sa-si scoata bani din cont, fiindca e mai ieftin. Și ai uitat de burse, care pot fii foarte profitabile. Eu de exemplu am primit 7K în 4 ani cu 11K datorie. Și eu am uitat sa menționez internship-urile, care iar îți dau bani în timpul facultății.

can set you back as much as $60,000 a year

Da, Harvard poate costa atât, dar nu toate facultatiile, nici pe departe. Iar Harvard îți aduce cu mult mai mult de cei 17K în plus ce ii menționezi.

Nu mi se pare normal sa menționezi limita de sus când vine vorba de costuri și media când vine vorba de avantaje. Apples to oranges.

many students end up worse off than if they had started working at 18

Ceea ce mi se pare absolut normal. Ce ar putea face unul de 18 ani? E o strategie mult mai buna sa investești în tine sa faci 17K mai mult în viitor decât sa câștigi $6/h timp de 3 ani, nu ți se pare?

Andrei a scris

60k$ e extrema, o mică parte din studenții care au aplicat la creditul ăsta au atâta de plătit. Mie mi se pare o idee foarte bună, adică e mai ok să faci credit la o cocioabă în loc să investești în piatra de temelie care chiar te va ajuta pe terment lung? Măcar copiii ăia vor evolua și vor înțelege de mici că nu e timp de pierdut, parcă te gândești altfel cum să-ți împarți timpul și să te distrezi mai puțin când viitorul tău e în joc. Poate să aleagă cum vrea să plătească, se poate și cu rate pe 20-25 ani, de asemenea cu rate progresive sau egale.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter