Ziua Marinei este modul armatei de a-ți arăta cum este în armată

Ziua Marinei este modul armatei de a-ți arăta cum este în armată ©

Și anul ăsta am decis că nu-i o idee prea grozavă să ajung în Portul Tomis, la repetiția Zilei Marinei. Și probabil că aș fi făcut bine dacă nu mă duceam.

Am fost vreo trei ani la rând și am făcut poze. Mă uitam pe toate pozele și… surpriză, nu prea îmi dau seama care-i de când. În fiecare an avem așa: Fregata Mărășești, Bricul Mircea, două-trei supersonice care traversează toată coasta Mării Negre și lansează câteva artificii, Zeul Neptun venind pe mare șamd. Nimic memorabil.

Măcar o paradă cu submarinul să bage și ei…

Și ce altceva ar fi mai potrivit decât Zeul păgân Neptun la moartea unui sfânt ortodox? Regele a murit, trăiască regele, cum ar veni!

Așa, revenind la titlu: nu știu dacă marina este separată de armată sau sunt una și aceeași entitate, dar, pentru mine, ca civil, este același lucru. Știi povești din armată, nu? Cum spală bibanii dormitoarele cu periuța de dinți, cum fac ei planton, cum măsoară curtea unității cu bățul de chibrit, cum fac duș cu apa la 10°C când afară sunt -20°, cum mănâncă mâncare cu proteine extra și alte minuni de-astea ce-ți întăresc trupul, spiritul și te fac un bărbat adevărat.

Ei bine, Ziua Marinei este modul armatei de a arăta și civililor că astea nu sunt mituri. În ultimii 30 ani cel puțin, toate aceste festivități se desfășoară pe 15 August în jurul orei 12. Dacă ai trăit toată viața la munte și nu știi despre ce vorbesc: pe 15 august, la ora 12 este cald. Foarte cald. Exagerat de cald. Soarele dogorește în cel mai crunt mod posibil și dacă nu ai un binoclu cu polarizare îți cam faci ochii praf.

Cu toate astea, nimeni în mai bine de o sută de ani nu s-a gândit „bă, ce-ar fi dacă mutăm toată povestea asta la ora 4-5? Soarele se va fi ascuns în spatele clădirilor, lumina pentru poze ar fi numai bună, ar fi suficient timp și pentru parada epavelor flotei nevândute bărcilor obosite și pentru jocurile marinarilor din Portul Tomis șamd.

Dar nu! Civilii în soare, militarii și marinarii în soare, toată lumea la soare! Ia treceți voi la barbeque puțin, să vedeți cum ne distrăm și noi în cazarmă! Chiar dacă am fost de (prea) multe ori, nu îmi aduc aminte să fi fost acolo vreodată de la început până la sfârșit. Și nu cred că o voi face vreodată.

Fregata Mărășești§

Tu îți dai seama că ne mândrim cu cea mai veche navă de război construită în România? Fregata este construită la sfârșitul anilor ’70. Pe lângă fregata asta mai avem un submarin pentru care n-avem bani de benzină.

Îți dai seama că suntem pregătiți de un război ca o mâță de înot?  Cei de pe uscat o ard cu frunze și flori, cei de pe mare cu Fregata Mărășești și cu Submarinul Delfinul… O să avem succesuri.

4 Comentarii

Laur a scris

Avand in vedere ca e pentru prima oara cand judetul Constanta a iesit la alegeri in favoarea partidului lui Iohannis, presedintele ar fi trebuit sa fie prezent la ceremonie. Asta mi se pare cel mai in neregula. Dar nu, presedintele Romaniei este in concediu. (de fapt, cam de cand a fost ales presedinte)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter