Chestii care nu se văd

Am citit articolul ăsta și am rămas un pic pe gânduri. Să zic de ce: nu e nici un secret că nevasta e cadru didactic, prin urmare știu și câteva lucruri ce nu sunt atât de evidente sau vizibile publicului larg care, în mare parte, este informat dintr-un singur loc: școala unde își duc copiii.

În majoritatea unităților de învățământ, în ciuda a ceea ce se crede, toate aceste fonduri obligatorii… nu sunt obligatorii. Nevasta a prestat în cel puțin trei unități, cunoaște alte cadre didactice etc și nicăieri nu s-a pus problema la modul „nu plătești, vezi tu pe dracu!”. A avut tot timpul câțiva părinți care au refuzat/nu și-au permis să plătească, dar nici un copil nu a avut de suferit în urma acestui lucru.

Ah, că nu vezi la știri chestia asta? Păi nu e nimic senzațional, nu apar țâțe pe tv, nu e nimeni violat sau arestat, deci nu prinde la public!

Sigur, sunt și uscături care se duc în vacanțe cu banii din fondul clasei, dar majoritatea profesorilor știi ce fac cu banii din fondul clasei? Cumpără chestii pentru – supriză totală! – clasă! De fapt, e impropriu spus profesorii cumpără. Cu unele excepții, toți banii sunt strânși de un părinte și de fiecare dată când învățătorul are nevoie de ceva îi cere acelui părinte.

Acestea fiind spuse, hai să ne gândim că nu plătește nimeni fondul clasei/școlii. Ce se întâmplă? Păi mai nimic: am respectat legea! Sigur, copiii nu vor avea cretă, clasele vor fi cu pereții distruși, băncile vor arăta și ele în ultimul hal, tabla va fi ciobită (dar oricum nu va conta; așa cum am spus, nu vor avea cretă) parchetul va arăta jalnic, șamd.

Copiii tăi vor învăța carte cam în aceleași condiții cu elevii din Guineea sau Burkina Faso. Dar hei, cel puțin ai respectat legea! Le-ai arătat tu nenorociților de profesori! Ai dat un exemplu!

Da, sunt de acord să lupt când mi se încalcă niște drepturi. Îmi displace profund expresia capul plecat sabia nu-l taie sau să întorc și celălalt obraz, nu-mi place să mă milogesc, cu atât mai mult când e vorba de banii mei. Dar refuz să folosesc copii drept victime colaterale într-un război. Este o chestie prea mârșavă pentru a putea fi luată în calcul.


2015-09-24@43_41De când a început școala – adică de o două săptămâni – statisticile imprimantei despre cartușul curent au ajuns să arate ca în imaginea alăturată.

Hârtie cumpărată din bani personali (10-15 lei/top), câte un top/lună. Cel puțin un cartuș cumpărat din bani personali la începutul fiecărui an școlar (aproape 400 lei). Imprimanta și ea cumpărată cu bani la fel de personali (parcă a costat în jur de 1500 lei).

Din fericire, aceste cheltuieli nu reprezintă un efort uriaș pentru bugetul nostru și nu trebuie să cerem bani de la fondul clasei, fondul școlii, inspectorat, primărie etc.

Trivia: salariul maxim al unui învățător în ciclul primar este 1600 lei. 

3 Comentarii

StefanZ a scris

Well, o sa mai treacă niște ani pana învățământul va fi gratuit în adevăratul sens al cuvântului. Am un prieten la facultate în DK, unde învățământul e mai mult decât gratuit, elevii danezi primind o alocație semnificativa pentru ca vor sa învețe.
Cert e ca acolo statul se focuseaza pe probleme reale. Amicul de mai sus îmi povestea ca dacă ai 2 3 grame de „veselie” la tine e ok, nu ti face nimic nimeni, dar dacă ești prins ca faci evaziune fiscala infunzi pușcăria

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter