Publicarea pe alte platforme

Publicarea pe alte platforme

Am citit această povestioară și cred că este rost de câteva comentarii, chiar dacă nu mă consider chiar blogger. Pe scurt, este vorba de cineva¹ care s-a gândit să renunțe la blogul propriu în favoarea publicării pe Medium.

În textul de mai jos nu este vorba doar de Medium ci de orice platformă, indiferent că vorbim despre Medium, Youtube, Facebook sau Twitter.

Brand§

Când a apărut Medium, eu îl vedeam ca un fel de platformă de articole/știri. Cred că a fost nevoie de câteva luni să mă prind că oricine ar putea publica acolo. Presupun că nu sunt singurul care a văzut platforma în acest fel și mai presupun că nu toți s-au prins de chestia asta.

Design§

Evident, tot ce este pe Medium arată ca… ei bine, arată ca Medium. Nu unicitate, nu reclame, nu nimic.

Proprietarul conținutului§

Ce se întâmplă dacă Medium decide mâine să închidă prăvălia? Hmm? Pierzi toate articolele? Le pierzi. Sau hai să zicem că nu închide prăvălia brusc, ci îți oferă articolele exportate și le poți refolosi. DAR ce se întâmplă cu link-urile strânse spre articole? Cu comentariile?

În plus, mai există cealaltă problemă, care tot apare pe youtube, de exemplu: ce se întâmplă când strângi o oarecare audiență iar proprietarul platformei decide că nu ești demn de acea audiență și îți închide contul?

Avantaje§

Evident, sunt și avantaje, cum ar fi acel Network Effect: citești un articol iar la sfârșit îți sunt recomandate alte articole, scrise de alți autori (imaginează-ți cum ar fi să citești un articol semnat Mircea Badea și la sfârșit să-ți fie recomandat un articol semnat Arhi!). Dar tind să cred că acest avantaj nu este foarte convingător…

Soluția§

Fii proprietarul conținutului tău! Fii întotdeauna în control asupra conținutului.

¹Acel cineva este CEO Medium

§

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter